DomůZprávyLoni vzrostla v Česku průměrná mzda o 860 Kč

Loni vzrostla v Česku průměrná mzda o 860 Kč

Publikováno

Loni v Česku vzrostla průměrná mzda. Nejvíce rostla mzda v pohostinství. Nejvyšší výplatu si tradičně nosí lidé v bankovním sektoru, IT službách a telekomunikaci. V energetice a těžebním průmyslu mzda klesá. Učitelé mají výplatu dokonce podprůměrnou.

Díky rostoucím mzdám lidé více utrácejí, ale zároveň i hodně spoří.
Díky rostoucím mzdám lidé více utrácejí, ale zároveň i hodně spoří.

V Česku dosáhla průměrná mzda v loňském roce 26 467 korun, což bylo o 860 korun více než v roce 2014. Protože lidem pomohl především nízký růst cen, vzrostla reálně jejich kupní síla o 3,1 procenta. Postupně roste dynamika mezd. V posledním čtvrtletí loňského roku vzrostly reálné výdělky o 3,8 procenta. Možná k tomu přispěly i štědré vánoční odměny. Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška, byl růst mezd očištěný o inflaci, nejvyšší od roku 2007. Důvodem může být dobrá ekonomická situace podniků, která zvyšuje poptávku po nových pracovních sílách. Samotné výdělky rostou jen o málo rychleji v soukromých firmách. Platy se ovšem zvedají i ve státním sektoru. V bankovním sektoru, IT a telekomunikacích jsou stále mzdy nejvyšší. V průměru se pohybují něco málo pod 50 tisíci korun měsíčně. Oproti tomu v ubytování a v pohostinství si lidé vydělají stále nejméně. Průměrná hrubá mzda zde nedosahuje ani 15 tisíc korun. Je to i z toho důvodu, že provozovatelé částečně spoléhají i na přijaté spropitné. V tomto oboru však loni rostly mzdy nejrychleji, celkem o 6,6 procenta, což přišlo se zvýšením minimální mzdy. Zmíněné nejlépe placené obory rostly nejméně.

Z pohledu výdělků jsou na tom nejhůře zaměstnanci v energetice, kde mzdy i klesají. Kupní síla zaměstnanců z důvodu inflace klesá také v těžebním průmyslu. Ani učitelé na tom nejsou o nic lépe, dosáhli sotva na třetinový růst oproti jiným státním úředníkům či pracovníkům ve zdravotnictví.

S rostoucími výdělky stoupají útraty

Spolu s klesající nezaměstnaností, která patří k nejnižší v Evropě, mají vyšší výdělky a rostoucí ekonomika (ta zase patří k nejdynamičtější v Evropě), vedou k vyšším útratám. Po letech šetření domácnosti více utrácejí a díky tomu ještě více roste hospodářství. To dosud stálo především na exportu. I tak stále v lidech přetrvává opatrnost a vyšší mzdy částečně odkládají na spoření. V bankách tak poměrně rychle rostou vklady, které v podstatě nevědí, co s penězi dělat, především v době rekordně nízkých úrokových sazeb.

Odbornice na lidské zdroje Andrea Linhartová ze společnosti PwC se domnívá, že mzdy porostou i letos. V průměru by měly růst o 2,5 procenta, což při nízké inflaci je více než reálné.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností