DomůZprávyCena zlata letos výrazně roste

Cena zlata letos výrazně roste

Publikováno

Zlato má letos velmi dobrý rok. Jeho cena vzrostla téměř o 29 procent a stále roste. Investoři do zlata mohou rozhodně jásat. Je to spolehlivá pojistka i v nedobrých hospodářských časech. Naposledy podnítila růst cen Bank of England, která snížila sazby poprvé od roku 2009.

Investice do zlata se letos určitě vyplatí.
Investice do zlata se letos určitě vyplatí.

Investoři do zlata letos určitě neprohloupili. Jeho cena přepočítaná na dolary stoupla od začátku roku do 5. srpna o téměř 29 procent a pohybuje se nad 1360 dolary za troyskou unci (31,1 gramu). Vzhledem k současné situaci a nejistotě ve světovém hospodářství posíleném ještě brexitem lze předpokládat, že tento drahý kov bude ještě podražovat. Experti na trhu se zlatem jsou čím dál optimističtější ve svých krátkodobých předpovědích. Největší švýcarská banka UBS předpokládá, že na konci letošního roku bude zlato na ceně kolem 1400 dolarů, Credit Suisse či Bank of America částku ještě zvyšují a uvádějí dokonce 1500 dolarů za troyskou unci.

Stále více nakupují fyzické zlato i tuzemské domácnosti. Oproti západoevropským zemím je však tato poptávka stále nízká. Drahé kovy k investici vlastní jen asi tři procenta Čechů. V západní Evropě je nakupuje asi 20 procent ekonomicky aktivních lidí. V České republice se prodává investiční zlato v podobě slitků a mincí asi za tři miliardy korun.

Z čeho pramení zvýšený zájem?

Zlato je letos opravdu na špici. Jeho cenu zvyšují zejména spekulace, že americká centrální banka (Fed) bude čekat, než podruhé zvedne sazby. Poprvé je zvyšovala v polovině prosince loňského roku. Cena zlata je obzvlášť citlivá na vývoj sazeb v USA, uvedl šéf výzkumu hongkongské Wing Fund Financial Group Mark To pro agenturu Reuters. Vyšší sazby by mohly přinést i lepší výnosy z pevně úročených cenných papírů. To by mohla být jistá konkurence ke zlatu.

V současnosti jsou však téměř dvě pětiny kvalitních státních dluhopisů, které byly vydány cca za deset bilionů dolarů a nyní skýtají záporný výnos. Dluhopisy vydaly vlády vyspělých ekonomik. Značná část tohoto trhu v rozvinutých zemích není investorům přístupná. Světová rada pro zlato odhaduje, že méně než dvě pětiny dluhopisů investorům vynáší a jen přibližně 17 procent z nich přináší výnos vyšší než jedno procento.

Hospodářská situace nahrává zlatu

Prognózy týkající se světové ekonomiky se letos pohybují spíše směrem dolů, což samo o sobě nepřispívá pozitivní náladě na trzích. Nejistotu vyvolávají i předvolební akce v USA a především možnost, že je vyhraje Donald Trump.

Největším podmětem ke zdražování je brexit. Bank of England snížila ve čtvrtek poprvé své sazby od roku 2009 a obnovila nákupy dluhopisů. Poradce newyorské firmy Rosland Capital LLC Jeffrey Nichols předpovídá, že snížení sazeb poprvé po devíti letech povzbudí zejména významné institucionální investory k větším nákupům zlata.

Evropská centrální banka prohlásila, že v případě potřeby zvýší nákupy dluhopisu. Japonsko sáhlo k fiskálním podnětům v hodnotě 13,5 bilionu jenů. Jeho národní banka provádí velmi volnou měnovou politiku už dlouho. Všechna tato fakta podporují cenu zlata a nikdo nemůže zaručit, že opatření centrálních bank budou mít žádoucí účinek.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností