DomůZprávyPotraviny jsou nejdražší v historii. Inflace stále roste

Potraviny jsou nejdražší v historii. Inflace stále roste

Publikováno

Po dlouhém období stagnace se ceny v Česku začaly poměrně razantně zvedat. Stoupají už pět měsíců a s nimi i inflace. Ta se dostala v únoru na hodnotu 2,5 procenta. Již v ledna dosáhla stanoveného cíle centrální banky a stále se drží. Dokonce překonala i její odhady. Růst cen má velký vliv na rozhodování centrální banky o konci intervencí. Podle některých odhadů by k jejich ukončení mohlo dojít dokonce již v dubnu nebo v květnu.

Ceny potravin v posledních měsících výrazně vzrostly.
Ceny potravin v posledních měsících výrazně vzrostly.

Ceny rostou nejrychleji od listopadu 2012. Oproti lednu se meziroční míra inflace zvedla o 0,3 procenta. Centrální banka ve svém předpokladu počítala s tím, že bude na úrovni 2,1 procenta a místo toho se inflace vyšplhala až na 2,5 procent. Ekonomové, na rozdíl od ČNB, s takto vysokou inflací počítali. Podle nich by stávající tempo růstu cen mohlo k přehodnocení plánů centrální banky a ukončení intervencí dříve než v polovině roku. Poslední známý termín udávaný bankovní radou byl zatím přelom prvního a druhého pololetí. Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera však rostoucí inflační nároky mohou banku přesvědčit k tomu, že konec intervencí uspíší.

Zdražovali potraviny i pohonné hmoty

Růst cen v únoru ovlivnily především potraviny a pohonné hmoty, které zdražovaly. U potravin se výrazně zvýšily ceny zejména u zeleniny, kde měla velký vliv špatná úroda na jihu Evropy kvůli velkým mrazům. Zelenina meziročně podražila o 17,3 procenta. Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela jsou ceny potravin nyní nejvyšší v historii.

Pohonné hmoty se oproti minulému roku zvedly takřka o 16,8 procenta. Podle ekonoma UniCredit Bank Patrika Rožumberského by měl být růst cen udržitelný dlouhodobě a nebylo by ani velkým překvapením, kdyby ČNB ukončila intervenční režim už za měsíc.

Inflace by se však neměla dostat přes tři procenta. V březnu by mohla ještě zrychlovat dokonce až na 2,8 procent, ale ve druhém pololetí letošního roku už by se měla vracet pomalu znovu k dvouprocentní hodnotě. Pomalejší tempo by mohlo přijít potom, co bude opuštěn kurzový závazek a kurz koruny začne posilovat (alespoň podle prognóz). Tato skutečnost by se měla naplno projevit v dalším roce. Za celý letošní rok v průměru měla inflace dosáhnout 2,4 procenta.

S tím, že inflace nepřekročí tříprocentní hranici, úplně nesouhlasí hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Podle ní centrální banka neodhadla únorovou inflaci, takže může být podceněn i výhled na další měsíce. Zamrazilová prohlásila, že je reálné, aby ve druhé polovině inflace přesáhla tři procenta.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností