DomůZprávyKoruna slábne i přes zvýšení úrokových sazeb ČNB

Koruna slábne i přes zvýšení úrokových sazeb ČNB

Publikováno

ČNB zvýšila úrokové sazby, ale koruně to přesto nepomohlo. Je nejslabší od loňského září. Investoři se zbavují už několik měsíců různých měn tzv. rozvíjejících se trhů (peso, jihoafrický rand nebo turecká lira). Nepříznivý vývoj ovlivnil i korunu, která je spolu s dalšími měnami středoevropského regionu, který je brán jako součást rozvíjejících se trhů.

Koruna slábne vůči euru i vůči dolaru
Koruna slábne vůči euru i vůči dolaru

Na začátku tohoto týdne se koruna obchoduje za 25.90 korun za euro. To je vůči euru nejslabší stav od září loňského roku. Oslabuje i vůči americkému dolaru. Situaci nepomohlo ani to, že Česká národní banka na svém zasedání minulý týden přikročila k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. V pořadí už čtvrtému od loňského ukončení intervencí. Za jiných okolností by tento krok korunu jistě posílil. Protože ale není situace na rozvíjejících se trzích pozitivní, koruna zaostává.

Investoři se již několik měsíců zbavují měn, jako je argentinské peso, jihoafrický rand apod. kvůli obavám z rostoucích úrokových výnosů ve Spojených státech. Raději teď vkládají své peníze do aktiv, která sebou nesou menší riziko. 

Argentina, JAR či Turecko mívají obvykle vysoký dluh vůči zahraničí a deficity běžného účtu platební bilance. Na vývoj sazeb dolaru jsou jejich ekonomiky hodně citlivé. V Turecku celou situaci také ovlivnilo i znovuzvolení prezidenta Recepa Erdogana. Který se snaží do měnové politiky zasahovat, i když zatím hlavně slovně.

Vývoj ovlivňuje i korunu

Se současným nepříznivým vývojem se veze i koruna a další měny ve středoevropském regionu. Ten je brán jako součást rozvíjejících se trhů. Například polský zlotý je na nejnižších pozicích za poslední dva roky a maďarský forint dokonce na historicky nejnižší úrovni. V Maďarsku měnu ovlivňuje ale i velmi uvolněná měnová politika maďarské centrální banky. 

Koruna nemůže posilovat i z toho důvodu, že trh je plný. Investoři spoléhali již v minulých měsících na její posílení. To má spojitost i s předchozími zásahy ČNB.

Ani české měně a ani dalším regionálním měnám nepomáhá to, že se v současné době vyplácejí dividendy. 

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností