DomůZprávyRopa je stále nestabilní

Ropa je stále nestabilní

Publikováno

barely
Ceny ropy se zatím stále nemohou stabilizovat

Ropa se v současnosti potýká s převisem nabídky nad poptávkou. Organizace OPEC čerpá ropy stále více, ale zejména kvůli menšímu odběru z Číny, klesá cena ropy na velmi nízkou úroveň. Podle některých odborníků by mohla spadnout až na nejnižší úroveň od dob finanční krize.

Ve středu 13. 8. se ropa WTI propadla až na letošní minimum a velmi se přiblížila prolomení hranice 40 dolarů za barel. Propadla se tak o více než 4%. Mohly za to události, které se děly současně, OPEC vypumpoval rekordní objem ropy a zároveň Čína devalvovala svou měnu. Čínská devalvace přitom může naznačovat mnohem vyšší zpomalení čínského ekonomického růstu, než bylo původně očekáváno.

Organizace OPEC

OPEC také oznámil, že letní produkce poroste až na tříletá maxima. Jen v červenci čerpali státy patřící do této organizace 31,5 milionu barelů ropy denně, což je o 100 000 barelů více než je obvyklé. Děje se tak kvůli vyšší produkci Iráku, Sadské Arábie a Angoly. Podle organizace by však mělo v letošním roce ještě dojít k oživení poptávky o 90 000 barelů denně.

V USA se několik měsíců držela produkce stabilně kolem 9,4 milionů barelů denně.

Stabilita je zatím v nedohlednu

IEA (mezinárodní energetická agentura) letos očekává, že poroste globální poptávka nejrychleji za posledních pět let. Očekává se oživení poptávky po ropě, a to navzdory poklesu cen ropy v červenci a srpnu. Tento pokles byl způsoben hlavně silným dolarem a přesycením trhu. Poptávka by podle předběžných odhadů měla růst o 1,6 milionu barelů denně, díky solidnímu ekonomickému růstu a reakcí spotřebitelů na nízké ceny.  V roce 2016 by poptávka měla stoupat o 1,4 miliony barelu denně. I přesto, že poptávka má poměrně stabilní růst, očekává se zároveň i obrovský růst nabídky. Již v současné době jsou dodávky ropy větší o 2,7 milionu barelů, než byly loni. A to i přesto, že stále padají její ceny.

Cena ropy 114 dolarů za barel, která platila minulý rok v červnu, se mnohým zdá dnes neuvěřitelná. Malá poptávka, mnoho hráčů na trhu a ne příliš pozitivní výhled globálního růstu, donutili spadnout ropu za rok o více než polovinu.

Podle agentury IEA klesly světové dodávky ropy v červenci o 600 000 barelů. Pokles je výsledkem zejména menší produkce států, které nejsou členy OPEC. Pokud budou dodávky těchto zemí růst, měl by OPEC zpomalit na 1,1 mil. barelů v letošním roce. Rostoucí nabídka nečlenských zemí OPEC by měla zpomalovat někdy na konci letošního roku a začít v roce 2016 klesat.

IEA zatím neočekává sjednocení nabídky a poptávky a obnovení rovnováhy. Současný trend bude ještě nějakou dobu pokračovat. Stále tak budou přibývat zásoby ropy. Navíc je očekáván růst produkce u Íránské ropy po zrušení sankcí. Produkce by mohla růst až o 730 000 barelů denně.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností