DomůZprávyČeská ekonomika zažívá nebývalý růst

Česká ekonomika zažívá nebývalý růst

Publikováno

Český statistický úřad vydal předběžný odhad o stavu české ekonomiky za druhé čtvrtletí tohoto roku
Český statistický úřad vydal předběžný odhad o stavu české ekonomiky za druhé čtvrtletí tohoto roku

Česká ekonomika si stále drží svou rostoucí tendenci a velmi rychle roste i ve druhém čtvrtletí letošního roku. Podle pátečního předběžného odhadu Českého statistického úřadu, byl tento výsledek velkým překvapením pro všechny. Podle agentury Reuters očekávali analytici spíše zpomalení růstu ekonomiky, ale čísla se vyjadřují jasně.

Hrubý domácí produkt tak stoupl o 4,4 procenta a výkon ekonomiky vzrostl dokonce oproti prvnímu čtvrtletí, zároveň drtivá většina ekonomů čekala pravý opak. Trh očekával pokles o 0,2 procenta, skutečnost je taková, že HDP vzrostlo oproti prvnímu čtvrtletí o 0,9 %.

Podle dat zveřejněných na stránkách ČSÚ je meziroční růst ekonomiky na nejvyšší úrovni od čtvrtého čtvrtletí 2007, kdy rostla ekonomika o 5,3 %.

Česká republika roste nejrychleji v EU

První odhady zveřejnil v pátek také Eurostat. Podle nich je Česká země v současnosti nejrychleji rostoucí zemí v EU. Za námi je na druhém místě Rumunsko (3,7 %), Polsko (3,6 %) a Španělsko se Slovenskem (3,1%).

Taktéž zrychlovala ekonomika Německa o 1,6 % meziročně a o 0,4 % mezi čtvrtletími. Pro český export a průmysl je to velmi příjemná zpráva.  

Za velmi silným českým hospodářstvím stojí především zpracovatelský průmysl, který následují další odvětví. Je to prakticky stejné, jako situace na začátku roku jen více intenzivní.

Růst je v podstatě rovnoměrný všemi odvětvími ekonomiky. Domácnosti vydávají více peněz a rovněž se více investuje. Také na trhu práce je situace více než pozitivní a nezaměstnaných je nejméně od finanční krize

Tlak na ČNB

Podle vyjádření některých analytiků také vzroste opět tlak na Českou národní banku. Ta se zabývá především inflací, ale nemůže opomíjet, že se zjevně ekonomika vrátila ke konvergenčnímu období, které tlačí korunu nahoru. S takovou silou růstu budou spekulace proti kurzovému závazku ČNB sílit.

ČNB ovšem stále stojí za svým rozhodnutím i nadále intervenovat v neprospěch koruny a bránit jejímu posílení pod 27 EUR/CZK. Stále také platí, že intervence nebudou ukončeny dříve než v roce 2016

Větší tlak je díky rostoucí ekonomice vyvíjen i na ministerstvo financí a muže, jež stojí v čele. Ministerstvo bude při takovémto růstu muset vykazovat opravdu velmi výrazné zlepšení ve výběru daní.

Od krize nejlepší situace

Ve svém prvním odhadu nezveřejňuje statistický úřad, jak si vedly jednotlivé části ekonomiky. Co stojí za tak velkým a překvapivým růstem budeme vědět až 28. srpna, kdy bude statistickým úřadem zveřejněn přesnější odhad růstu HDP, a také údaje o jednotlivých složkách.

I když se zatím jedná pouze o první odhad, musí ekonomové přijmout fakt, že výhled pro letošní stav české ekonomiky je lepší a lepší. Ekonomický růst nejspíše v tomto roce překročí 4 %, což je nejlepší výsledek od roku 2007.

S tímto výsledkem můžeme očekávat stále lepší zaměstnanost, rostoucí příjmy do státního rozpočtu, a také rychlejší přibližování ČR k vyspělým zemím EU.

Někteří ekonomové i přes stálý růst upozorňují na to, že podle nich je české hospodářství již pomalu nad svým potencionálem a ekonomika se začíná přehřívat. Je podle nich jen otázkou času, kdy začne růst cen či nemovitost. Stojí tak za zvážení, zda při současném růstu ekonomiky je vhodná politika nulových úrokových sazeb a kurzového závazku.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností