DomůZprávyPartners chtějí na burzu. Mají šanci?

Partners chtějí na burzu. Mají šanci?

Publikováno

Partners chce proniknout na Burzu cenných papírů. Má šanci?
Partners chce proniknout na Burzu cenných papírů. Má šanci?

Partners Financial Services by se ráda dostala na burzu. Vstup by měl proběhnout v roce 2018 nebo nejdéle o rok později. Jak je na tom jejich hospodaření?

Společnost Partners měla už v roce 2012 naplánovaný vstup na burzu na roky 2016 či 2017. Podmínkou pro tento krok byl obrat ve výši 4 mld. Kč. Plán jim ovšem nevyšel, a tak to chce společnost zkusit znovu. Podle ředitelky marketingu v Partners Financial Services Lady Kičmerové, by na burzu mohli vstoupit v roce 2018 či 2019.

Něco málo o Partners

Společnost založila v roce 2007 čtveřice poměrně známých osobností (Kateřina Palková, Tomáš Prouza, Pavel Kohout a Jan Mayer). Nyní v ní působí již pouze Pavel Kohout. Majoritními vlastníky společnosti jsou: Petr Borkovec (předseda představenstva), Radim Lukeš (člen dozorčí rady). Tito dva drží více než 70 % akcií společnosti Partners. Dalšími partnery jsou Jitka Luckbauerová, Petr Kroupa, Michal Oppl a Karel Maroušek. Žádny z majoritních vlastníků se na počátku společnosti majetkově neangažoval, ani nezastával jiné výkonné funkce. Do Partners odešli ze společnosti OVB Allfinanz a jakékoliv zapojení by mohlo být ze strany OVB příčinou pro podání žaloby.

První z Partners odešel Jan Majer. Jeho důvod byl takový, že se chtěl soustředit výhradně na rozvojové mediální projekty. Při odchodu ze společnosti vlastnil 5 % podíl akcií (asi 11,75 až 36,5 mil. Kč).

Další na řade byl Tomáš Prouza, který odešel v roce 2011. Oficiálně odešel kvůli rodinným důvodům, protože po letech u Partners, kdy na ni neměl vůbec čas, se jí chtěl začít více věnovat.

V polovině roku 2013 odešla ze společnosti také Kateřina Palková. Na pozici předsedy představenstva ji nahradil Petr Borkovec.

Poslední zakládající člen Pavel Kohout ve společnosti dále působí. Dnes je místopředsedou dozorčí rady a předsedou představenstva Partners investiční společnosti.

Majoritu Partners neprodají

Partners plánují vstoupit na burzu v rámci IPO (proces, při kterém společnost vstupuje poprvé na burzu a nabízí své akcie široké veřejnosti) s novými i stávajícími akciemi. Nynější majitelé budou nuceni realizovat částečně exit z firmy. Radim Lukeš a Petr Borkovec se svého majoritního podílu vzdát ale nechtějí. Další prostředky chce Partners získat a použít především na lepší a větší online distribuci. Plánuje proto koupi webových portálů nebo online distribučních společností. V následujících dvou letech je její prioritou český trh. Tomu odpovídá i burza, na kterou chtějí vstoupit. Zatím je zvažována Burza cenných papírů v Praze.

Mohou mít Partners šanci?

I když o obratu 4 mld. Kč se hovořilo již v roce 2012 i dnes, o tři roky později je stále v nedohlednu. Na trhu, který je stále více svazován regulacemi, se roste zkrátka pomalu. Navíc Partners v roce 2014 klesly výkony za finanční poradenství o 10,2 % na 1,128 mld. Kč. Ke zvýšení obratu nepomáhá ani investiční společnost, která má výnosy kolem 30 mil. Kč. V roce 2014 činil její čistý zisk 87,884 mil. Kč.

Společnost Partners Financial Services disponuje základním kapitálem ve výši 100 mil. Kč. 46,750 mil. Kč z nich je drženo společností, mezi akcionáři je rozděleno 53,250 mil. Kč ze základního kapitálu. Z této částky patří minimálně 37,375 mil. Kč Petru Borkovcovi a Radimovi Lukešovi. Pokud by oni nic ze svých podílů v rámci IPO neprodali, mohly by být na trh uvedeny akcie v nominální hodnotě kolem 37,275 Kč.

Pokud by byly na burzu uvedeny všechny akcie mimo majority dvou hlavních postav v Partners, dostaly by se na trh akcie v hodnotě až 620 mil. Kč. To už je ovšem velmi optimistický výhled. Stávající akcionáři by museli prodat veškeré své akcie. I tak by se společnost dostala na úroveň tržní kapitalizace, která je podobná společnosti Pivovary Lobkowitcz Group. Ta v době zahájení obchodování dosáhla tržní kapitalizace 1,87 mld. Kč při „free float“ (akcie, které nejsou vlastněny strategickým vlastníkem).

Vstup společnosti Partners na burzu však nereálný určitě není.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností