DomůZprávyJak jsou na tom domácnosti v Česku s penězi a kam investují

Jak jsou na tom domácnosti v Česku s penězi a kam investují

Publikováno

V médiích se v poslední době neustále hovoří o tom, jak lidé nakupují, utrácejí a spoří. Jak na tom tedy jsme? Jsme bohatší než dřív? Vše tomu nasvědčuje. Kupují se nemovitosti, investuje do fondů a čím dál víc odvážlivců se pouští i do akcií. V loňském roce zmapovala finanční a majetkovou situaci domácností v Česku i hlavní ekonomka České bankovní asociace.

V současné době jsou lesy nebo zemědělská půda velmi výhodnou investicí.
V současné době jsou lesy nebo zemědělská půda velmi výhodnou investicí.

Máme více peněz v majetku

Z výsledků studie vyplývá, že oproti roku 2015 mají domácnosti majetku více o 5,1 procent a jeho hodnota se vyšplhala na 12 bilionů korun. Více než padesát procent tvoří byty, domy, pozemky, stroje a cennosti. Zbytek jsou vklady, hotovosti, investiční a pojistné produkty. Těm se v současnosti hodně daří a rostou velmi rychle. Celkově dosáhly hodnoty 5,4 bilionu korun.

U finančních aktiv stále vyhrávají vklady. Na těch měly domácnosti uloženo 2,4 bilionu korun. Protože jsou však v současnosti na těchto bankovních produktech nulové úroky, rostl rychle objem neuložených peněz. V hotovosti měly domácnosti 382,9 miliard korun. To je o 10,3 procenta více než v roce 2015. Je vidět, že lidé stále nechtějí příliš riskovat a chtějí mít své peníze rychle dostupné, i když se už ale situace začíná pomalu obracet a zvyšuje se počet těch, kdo se snaží své peníze rozumně investovat. Největší zájem je v současnosti o podílové listy investičních fondů. Tam lidé v minulém roce vložili o 43,2 miliardy korun více než v roce předchozím. Hodnota majetku v investičních fondech se zvedla o 13 procent na 374,3 miliardy. Tato částka se čím dál víc přibližuje té, kterou mají lidé uspořenou v penzijním připojištění, kde je 381,7 miliard korun.

Hodně peněz mají lidé i v nemovitostech, které jsou v době levných hypoték oblíbenou možností, jak investovat. Hodnota majetku v bytech a domech stoupla v minulém roce o 119 miliard. Nedá se ale přímo říct, že by nyní lidé na těchto investicích nějak bohatli, protože trh s nemovitostmi je hodně přetížený.

Rozhodně se nyní vyplácí investice do přírodních zdrojů jako je půda, lesy. Objem peněz je 1,4 bilionu korun, což je třetí nejvýznamnější položka v majetku. Meziročně vzrostla cena těchto nemovitostí o 10 procent.

Lidé více dluží

Lidé sice mají větší objem peněz v majetku, ale zároveň jsou i mnohem více zadlužení. Jen za rok 2016 stouply finanční závazky domácností o 96,3 miliardy, celkem je to 1,6 bilionu korun. Drtivou většinu tvoří půjčky. Ty stouply o 7,1 procent, což je téměř stejně, jako rostla finanční aktiva. Zdá se, že se lidé stejně zadlužují jako spoří a investují. Z hlediska objemu ale půjčky stouply o 99,4 miliardy. To není ani polovina vkladů a hotovosti.

Vše tedy vypadá příznivě. Ekonomika je na svém vzrůstu, nízká nezaměstnanost, lidé mají víc peněz. Více spoří a investují, než si berou půjčky. Čisté jmění v penězích u domácností stouplo na 3,77 bilionů korun. Celkové čisté mění je už více než 10 bilionů korun. Ve srovnání s rokem 2015 je to o 490 miliard.

Množství peněz domácností v bilionech Kč

V roce 2016 měly domácnosti v aktivech:

  • bydlení 4,34 bilionů,
  • vklady 2,38 bilionů,
  • přírodní zdroje 1,44 bilionů,
  • akcie 1,20 bilionů,
  • fondy 0,38 bilionů,
  • hotovost 0,38 bilionů,
  • penzijní pojištění 0,38
  • životní pojištění 0,28 bilionů,
  • stroje 0,25 bilionů,
  • drahé kovy, umění 0,14 bilionů.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností