DomůZprávyKvůli nedostatku zaměstnanců musí firmy zvyšovat platy

Kvůli nedostatku zaměstnanců musí firmy zvyšovat platy

Publikováno

Jak ukázala analýza pracovních pozic, které nabízejí úřady práce, firmy se orientují především na pracovníky s nízkou kvalifikací. Tým makroekonomů z ČSOB zkoumal 60 tisíc pracovních míst. Ty údajně nebude možné naplnit, protože je za ně nabízeno nízké ohodnocení. Podle ČSOB bude nutné tyto mzdy začít navyšovat.

Pokud firmy nezvednou platy, nedokáží obsadit volné pozice.
Pokud firmy nezvednou platy, nedokáží obsadit volné pozice.

Nezaměstnanost v České republice patří k nejnižším v Evropské unii. Ekonomika roste a na pracovních úřadech je mnohem více volných pozic, než tomu bylo v posledních jedenácti letech. Podle analýzy ekonomů z ČSOB, ale nebude většinu těchto pozic možné obsadit, pokud firmy nezvýší nabízenou odměnu.

Ekonomové z ČSOB zkoumali asi 60 tisíc ze 136 tisíc volných míst, které uchazečům na pracovních úřadech nabízejí. V současnosti hledají firmy nejčastěji pomocné pracovníky, řidiče, stavební dělníky, kuchaře nebo pracovníky ostrahy. Větší zájem je i o svářeče, nástrojáře a seřizovače strojů. V listopadu byla míra nezaměstnanosti nejnižší za osm let na 4,9 procentech. Závěr analýzy hovoří o tom, že vzhledem k současnému zájmu ze strany nezaměstnaných zůstanou tato místa neobsazená, protože jsou to pozice, které jsou v nabídce dlouhodobě a tedy i dlouhodobě neobsazené, protože nabízejí velmi nízkou mzdu, nulové benefity, apod. Řešením podle ředitele analytického týmu ČSOB Petra Dufka by mohl být dovoz pracovníků například z Ukrajiny.

Příští rok porostou mzdy rychleji

Z analýzy také vyplynulo, že největší zájem je o profese s nízkou kvalifikací. Téměř osm tisíc pozic připadá na pomocné pracovníky ve výrobě, 7,2 tisíc po montážních dělnících, 6,6 tisíc po kovářích a 6,4 tisíc po řidičích. Velkou skupinu tvoří i lidé na ostrahu objektů, kterých je 5,9 tisíc. U těchto profesí je potřeba nejvíce zvednout platy. V příštím roce by se růst platů měl zrychlovat, protože firmy o tyto profese bojují i tím, že se snaží si pracovníky navzájem přebrat.

Na druhém konci nabízených pracovních pozic jsou zaměstnání pro velmi specializované odborníky z oboru IT, kde už je podle Dufka vyčerpán potenciál volné pracovní síly.

Analytický tým odhaduje letošní nominální růst platů asi 4,3 procenta a 5 procent v příštím roce. Ve třetím čtvrtletí tohoto roku rostly mzdy o 4,5 procenta, na průměrných více než 27 tisíc korun.

Vývoj mezd nahrává ČNB

Růst platů podporuje i Česká národní banka, protože díky tomu rostou rychleji i spotřebitelské ceny a inflace se může dostat na úroveň dvou procent, což je její cíl. Tuto výši inflace považuje banka za zdravou a umožní jí to ukončit umělé oslabování koruny. Růst mezd nepodporují jen podniky a ČNB, ale i vláda. Pro premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku je podpora růstu mezd jedním z hlavních témat, které chce řešit před parlamentními volbami, které budou příští rok na podzim.

Firmy se snaží nalákat zaměstnance

Firmy lákají nové zaměstnance různě. O2 například letos převedla externí pracovníky svých call center na klasický zaměstnanecký poměr. Tím zaměstnala asi 700 lidí najednou. Podle ředitele pro lidské zdroje Ctirada Lolka to sníží fluktuaci a ušetří se náklady na stále nové nábory a zaškolování.

Výrobce nemocničních lůžek Linet se snaží dovézt svářeče z Ukrajiny, protože je velmi nutně potřebuje pro svou novou výrobní linku v Želevčicích u Slaného. Otevřená má být v lednu. Podle generálního ředitele Tomáše Koláře je celá akce už rozjetá, ale jde to velmi pomalu. Zatím proběhlo 30 náborů. Podle něho je ale doprovází velká administrativa a byrokracie. Automobilka TPCA v Kolíně nabízí zaměstnancům příspěvek na dopravu až do dvou tisíc korun měsíčně či možnost zažádat si o městský byt. On-line prodejce Amazon zase láká na hrazené obědy, pět týdnů dovolené a dopravu do zaměstnání zdarma.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností