DomůZprávyV letošním roce roste česká koruna více než ostatní měny

V letošním roce roste česká koruna více než ostatní měny

Publikováno

Podle agentury Bloomberg patří v letošním roce česká koruna mezi měny s nejvyšším růstem. Na prvním místě je měna Mosambika, která letos posílila nejvíce a k dolaru si připsala 21 procent. Druhé místo patří právě české koruně a polskému zlotému s růstem o 18 procent. Na konci se ocitl uzbecký som, který spadl o 60 procent.

Koruně se letos daří.
Koruně se letos daří.

Agentura Bloomberg vypracovala analýzu nejlepších a nejhorších aktiv v roce 2018, ve které uvedla, mimo jiné, i stav světových měn.

Nejvíce vynáší riziko

Podle analýzy vynáší nejvíc peněz rizikovější aktiva. Daří se letos investicím do akcií a dluhopisů zemí a firem z rozvíjejících se zemí. Bezpečné cenné papíry naopak zaostávaly. To byl i případ dluhopisů japonské vlády. 

Stále ale největší pozornost sklízejí kryptoměny. Bitcoin, který je mezi nimi nejznámější, posílil o takřka 1500 procent. Menší kryptoměny – ethereum a litecoin – se dočkaly růstu větším než 6000 procent. 

Co se týká akcií, nejlépe na tom letos byla ukrajinská burza. Její hlavní index zpevnil asi o 80 procent. Ukrajina těží z květnového hodnocení Mezinárodního měnového fondu. Ten prohlásil, že je viditelné, jak dochází k oživení ekonomiky, které tvoří slibné základy pro další růst. Také dalším rozvíjejícím se trhům se dařilo poměrně dobře, zejména díky šanci na vyšší návratnost do budoucna.

Letos se zatím příliš nedaří burzám v Kataru a Pákistánu. U Kataru způsobily problémy přerušené diplomatické styky se Saudskou Arábií, Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem a Egyptem. Pákistán pociťuje odliv peněz od zahraničních investorů.

V hodnocení nebyla zahrnuta burza ve Venezuele. Ta letos rostla o více než 3860 procent. Bylo to ale hlavně kvůli rapidnímu propadu domácí měny.

Problematické země si polepšily

Lépe si letos vedou problematické země v oblasti dluhopisů. Například Řecko, Argentina či Belize. Propadly dluhopisy Venezuely a dobře na tom nejsou ani ty japonské nebo ve Spojených státech amerických. 

Mezi komoditami letos vede jasně palladium, kterému vzrostla cena o více než 50 procent. Investoři počítají s jeho velkým využitím v automobilovém průmyslu. Palladium se používá hlavně v katalyzátorech. Zvyšovaly se i ceny mědi a hliníku. Cenu těchto komodit ovlivňovala lepší globální ekonomika a s tím spojené větší využití průmyslových kovů. 

Příliš se nedaří cukru. Jeho cena klesla o čtvrtinu. Je to hlavně proto, že rostou obavy z jeho přebytku ve světě. Také cena zemního plynu spadla. Snížila se o více než 27 procent. Po dvou teplých zimách je hodně zásob této komodity.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností