DomůZprávyIntervence ČNB zkončily

Intervence ČNB zkončily

Publikováno

ČNB ukončila po třech letech své intervence a hodnotu české měny teď znovu bude určovat tržní nabídka a poptávka. Podle očekávání začal kurz koruny ihned výrazně kolísat. Kdyby byly výkyvy příliš dramatické, je centrální banka připravená znovu intervenovat.

Česká národní banka po třech a půl letech přestala ovlivňovat českou měnu.
Česká národní banka po třech a půl letech přestala ovlivňovat českou měnu.

Centrální banka se ve čtvrtek 6. 4. odhodlala k nejdůležitějšímu kroku v letošním roce. Změna se dotkne hospodaření tisíců firem i běžných lidí. K tomuto kroku dospěla ČNB na svém pravidelném zasedání. Intervence ukončila proto, že již pominuly důvody, které ji vedli k udržování české měny na hranici 27 korun za euro. Míra inflace se dostala až na cíl banky a nyní už nehrozí pokles spotřebitelských cen. Právě výrazný pokles cen a deflace byla důvodem, proč začala ČNB v listopadu 2013 intervenovat.

Vyčkávací taktika

Kvůli nejistotě ohledně dalšího vývoje na devizovém trhu zaujme centrální banka vyčkávací taktiku. Svou měnovou politiku bude upravovat podle toho, jak se bude dál vyvíjet kurz a kde se ustálí. Analytici předpokládají, že teď nastane velké obchodování, které by mohlo doprovázet prudké změny kurzu. Nedá se říci, zda k posílení nebo oslabení. Kdyby došlo až k nějakým extrémům, může banka do vývoje trhu znovu zasáhnout. Vedoucí mezibankovních obchodů pražské Raiffeisenbank prohlásil, že očekává období větší volatility. Nepředpokládají, že by se situace uklidnila do týdne nebo měsíce.

ČNB od roku 2013 bránila koruně před posílením tak, že odkupovala eura od investorů a tiskla koruny. Tím držela kurz koruny pod hranicí 27 korun za euro.

Původní předpoklady o pravděpodobném konci intervencí hovořili o polovině roku. Rychlejší ukončení zapříčinila současná bankovní rada. Již jen dva lidé, kteří byli u počátku intervencí, jsou nyní v bankovní radě. Ostatní členy, včetně guvernéra Jiřího Rusnoka, jmenoval prezident Miloš Zeman až později.

Pro ukončení intervencí hovořilo i to, že na centrální banku každý den tlačili víc a víc spekulanti, kteří vsadili na posilování tuzemské měny a nakupovali ji. Centrální banka kvůli tomuto tlaku musela nakupovat miliardy eur a navyšovat své devizové rezervy. V prvních třech měsících roku skoupila banka při intervencích 900 miliard korun, což je víc jak za poslední dva roky dohromady.

Budoucnost nejistá

Jak bude vypadat další vývoj a kterým směrem se česká měna bude ubírat v dalších dnech a týdnech je nyní jen otázkou spekulací. Zatím se ani neví, jaký bude mít případné posílení tuzemské měny vliv na exportéry, protože silnější měna oslabuje jejich příjmy v korunách. Podle centrální banky měla slabá měna vliv na rekordní zaměstnanost v Česku i růst HDP patřící k největším v Evropské unii. Odborníci odhadují, že by konec intervencí mohl posílit investice do komerčních nemovitostí.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností