DomůZprávyČNB investuje do akcií v Evropě a v USA

ČNB investuje do akcií v Evropě a v USA

Publikováno

Česká národní banka má ve svém držení akcie významných evropských i amerických firem, také Applu a Airbusu. Investice do akcií jsou v devizových rezervách ČNB zastoupeny asi osmi procenty. Ekonomové nepovažují investice do akcií centrálními bankami ničím neobvyklým.

ČNB měla na konci roku 2015 v akciích 8,1 procent, které jsou součástí devizových rezerv.
ČNB měla na konci roku 2015 v akciích 8,1 procent, které jsou součástí devizových rezerv.

Již osm let investuje naše hlavní banka určitou část svých devizových rezerv do akcií v USA a v Evropě, a také na dalších trzích ve vyspělých zemích. Hodnota akcií činila asi 130 miliard korun a patří sem akcie firem, jako jsou Apple, Siemens, Bayer, Amazon nebo Airbus. Akcie začala ČNB poprvé nakupovat v roce 2008, kdy rok  zakončila s 1,4 procenty tržní hodnoty devizových rezerv v akciích. Cílem je navýšit podíl akciové složky až na 10 procent. Podle výroční zprávy ČNB byl ke konci roku 2015 celkový podíl 8,1 procenta.

Proč vůbec vkládá centrální banka peníze do akcií? Podle Martina Pohla, ekonoma Generali Investments, slouží akcie primárně k diverzifikaci portfolia a ke zvýšení jejich výnosu. Výnosy ze zahraničních vládních dluhopisů jsou nyní na nule a často i v záporných hodnotách. Akcie tak mohou být jednou z mála věcí, která může ve střednědobém horizontu zvýšit výnosnost aktiv ČNB.

Díky intervencím v průběhu tohoto roku narostly devizové rezervy o cca 300 miliard korun a dá se předpokládat, že tím vzrostl i objem prostředků, které jsou do akcií vloženy, a to až někam k 150 miliardám korun. I nadále má ČNB největší část devizových rezerv v dluhových cenných papírech, které byly vydány vládami vyspělých zemí, také v dluhopisech s vládní zárukou či v dluhopisech, které vydaly nadnárodní instituce s nejlepšími ratingy.

Člen analytického týmu České spořitelny Michal Skořepa prohlásil, že investice do akcií ze strany centrální banky nejsou ničím neobvyklým. Takové nákupy provádí mnoho centrálních bank a jsou takové, které to dělají mnoho let. Pokud vynecháme banky, které nakupují akcie v rámci kvantitativního uvolňování, zůstanou banky, jako je třeba Česká národní banka, které nakupují akcie, aby mohly rozložit své portfolio do více druhů aktiv, a tím vykrýt kolísání jeho hodnoty a výnosů.

Centrální banka se řídí akciovými indexy

Centrální banka nepatří k aktivním investorům, a tak se nesnaží analyzovat hospodaření jednotlivých firem a nakupovat akcie podle jejich vývoje. ČNB investuje pasivně. Portfolio tedy kopíruje složení vybraných akciových indexů. O to se starají významné americké správcovské společnosti BlackRock a State Street. Složení svého portfolia zveřejňuje ČNB vždy ve své výroční zprávě každý rok. Jsou v ní uvedeny pouze jednotlivé akciové indexy, které při investování kopíruje. Složení těchto indexů je veřejné a může se do něj podívat kdokoliv. V malé míře nakupuje ČNB i burzovně obchodované fondy (ETF) i v případě, kdy ještě není možné nakoupit všechny akcie v indexu.

Z více než 60 procent jsou v akciovém portfoliu zastoupeny akcie od velkých firem z indexu MSCI Euro, kde mají největší váhu společnosti jako Total, Anheuser-Busch Inbev, Sanofi či Siemens. Téměř čtvrtina jsou akcie z indexu S&P 500, kde největší zastoupení mají firma jako Apple, Microsoft či Exxon Mobil i Amazon nebo Facebook. Zbytek akcií tvoří akcie, které jsou zahrnuty v indexech sledujících kanadský, japonský, australský a britský trh.

ČNB většinou nezveřejňuje své budoucí investiční záměry. Jestliže by ale chtěla napodobit švýcarskou národní banku, znamenalo by to velký nárůst podílu akcií. Swiss National Bank drží v akciích asi 20 procent svých devizových rezerv. Podle údajů americké komise pro cenné papíry měla centrální banka Švýcarska v polovině roku zainvestováno jen v amerických akciích okolo 60 miliard dolarů, což je asi 1,5 biliónu korun). Agentura Reuters na konci srpna odhadovala, že celková hodnota akciového portfolia byla 127 miliard švýcarských franků (zhruba 3,1 biliónu korun).

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností