DomůZprávyNa Moravě by mohly vzniknout obří lázně ve spolupráci s čínskými investory

Na Moravě by mohly vzniknout obří lázně ve spolupráci s čínskými investory

Publikováno

V Pasohlávkách na Jižní Moravě by měly do konce roku 2018 vzniknout nové obří lázně. Mají je v plánu postavit čínští investoři z provincie Che-pej ve spolupráci s Jihomoravským krajem. Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje to oznámil novinářům v pátek 27. 11. 2015. Hejtman doprovázel premiéra Bohuslava Sobotku na návštěvu v Číně. Lázně by mohly vytvořit nových 500 pracovních míst a stát by měly asi dvě miliardy korun. Podle Haška by měla vzniknout společná struktura, kde čínská strana bude vlastnit 80 procent a česká 20 procent.

U obce Pasohlávky mají vyrůst největší lázně ve Střední Evropě.
U obce Pasohlávky mají vyrůst největší lázně ve Střední Evropě.

Lázně, které mají vzniknout v roce 2018, postaví investoři z provincie Che-pej. Nápad na stavbu lázní v Pasohlávkách vznikl již v letech 2007 a 2008 Podle Haška se vše dalo do pohybu až v roce 2013, kdy nastoupil bývalý šéf Brněnských výstav a veletrhů Jiří Škrla do vedení společnosti Thermal Pasohlávky. Jedná se o společnost, kterou založil Jihomoravský kraj a obec Pasohlávky. Přibližně před rokem začal kraj jednat s provincií Che-pej. Jihomoravský hejtman vyjádřil velkou spokojenost s podepsáním memoranda o spolupráci na tomto projektu.

Dohoda byla sjednána v pátek a jedná se o vyjádření politické podpory ze strany provincie. O veškerých ekonomických detailech se bude dále jednat prostřednictvím realizační firmy. Celkové náklady, které se do projektu mají investovat, se vyšplhají na sumu asi kolem 80 milionů eur, tedy přes dvě miliardy korun. Lázně budou postavené na zelené louce v prostoru střední Evropy, alespoň takto se prezentují. Celkem by ve vybrané oblasti mělo fungovat na 12 lázeňských objektů o ploše asi 20 hektarů.

Start od konce roku 2018

Poté, co budou lázně dostaveny, by měly nabídnout služby přibližně pro 2000 hostů a mimo tradičních lázeňských procedur budou poskytovat i tradiční čínskou medicínu. Provincie Che-pej má svůj vlastní investiční fond a Jihomoravský kraj má jako investora Thermal Pasohlávky. Předpokládá se, že česká strana bude mít menšinový dvacetiprocentní podíl, zatímco čínská zhruba osmdesátiprocentní. Všechna jednání, kde by měly být dojednány detaily projektu, by měla být ukončena přibližně v polovině příštího roku, a poté budou následovat různé povolovací procesy, jako je třeba stavební povolení. Samotná stavba by měla začít ve druhé polovině roku 2017 a v roce 2018. Na konci roku 2018 by již lázně mohli začít využívat první klienti. Pokud by nevyšlo toto datum, otevřou se lázně nejpozději v únoru roku 2019.

Na vybraném území nic nebrání tomu, aby lázně mohly být postaveny. Jedná se o místo, kde se podle územního plánu Pasohlávek počítá i s rekreační lázeňskou zónou. Navíc jsou na území již nainstalovány všechny potřebné sítě a i rozvody léčivé minerální vody.

Zaměstnanci, kteří budou v lázních pracovat, by měli tvořit převážně lidé z České republiky. Počítá se ovšem i s tím, že na místě budou pracovat i Číňané. Specializací lázní bude hlavně léčení pohybového ústrojí.

Do lázní budou jezdit hlavně klienti z Česka, Slovenska či Rakouska, ovšem počítá se i s Čínskou klientelou.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností