DomůZprávyProdejci nemovitosti už nemusí platit daň

Prodejci nemovitosti už nemusí platit daň

Publikováno

Prezident podepsal zákon, který udává, že daň z nemovitosti bude platit již jen kupující. Novela ruší dosavadní institut ručitele, který platil pro druhou stranu obchodu. O změnách se diskutovalo již za vlády Petra Nečase. Podle vyjádření vlády je mimo jiné cílem novely i odstranit „ nežádoucí daňové optimalizace“. Ministerstvo financí vypočítalo, že o něco málo klesnou ceny nemovitostí, takže stát přijde o část výnosů.

Daň z nabytí platí nově pouze kupující.
Daň z nabytí platí nově pouze kupující.

Každého, kdo prodává nebo kupuje nemovitost, se dotkne změna v dani z nabytí nemovitosti. Tyto změny po předchozím schválení vládou podepsal už i prezident Miloš Zeman. Výše daně se nemění a je stále na 4 procentech. Dosud většinou tuto daň platil prodávající, nyní je již pevně dáno, že ji platí kupující. Samotná daň se ještě donedávna jmenovala daň z převodu nemovitostí.

Jakmile vyjde novela ve Sbírce zákonů, začne oficiálně platit po třech měsících. Změnu napjatě očekávají realitní makléři, kteří však zatím přesně nemohou říct, zda a jak novinka zahýbe s cenami nemovitostí.

Změny měly začít platit původně už na začátku dubna, ale poslanci ji nestihli včas projednat ani schválit. Dosavadní úprava nebyla tak vymezující. V zásadě daň platil prodávající, ale mohl ji zaplatit i kupující. Druhá strana obchodu se pak stávala ručitelem za zaplacení daně. Tento institut bude nyní zrušen.

Právníci ministerstva financí odůvodňují změny tím, že se jedná o jednu z majetkových daní, které jsou vždy velmi spjaty se samotným majetkem, a poplatníkem by měl být kupující. Podle nich by měla být nyní pravidla přehlednější a jednodušší. Kupující platí daň z nabytí nemovitosti ve většině evropských zemí. Novinka by měla odstranit i problémy, které se týkají například směny nemovitých věcí nebo při nabytí nemovité věci z majetku země.

Návrh vznikl již za vlády Petra Nečase

Návrh na změny není nový, ale vznikl již v době, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který jej nakonec nestihl prosadit, protože vláda předčasně ukončila své funkční období. V současnosti se na něj úředníci často odvolávají, zejména při výpočtech finančních dopadů. Ministerstvo financí za Kalouska spočítalo, že v případě prosazení návrhu by mohly klesnout prodejní ceny nemovitostí o 3,8 procenta a stát přijde o část výnosů. Ty za rok 2015 dosáhly cca 11 miliard korun. Ztráta by měla být vykompenzována snížením nedoplatků a zlepšením podmínek pro jejich vymáhání u kupujících.

Trh se změnou již počítá

Podle realitních odborníků má připravovaná změna zákona velký vliv na prodej nemovitostí. Prodávající, pokud nemuseli, vyčkávali s nabízením nemovitosti až do doby, kdy bude tato úprava platná, vyjádřil se spolumajitel realitní společnosti RE/MAX Center Daniel Kotula. Řada lidí si na druhou stranu s nákupem pospíšila, aby nemusela platit víc. Podle vyjádření makléřů není vůbec jisté, že novela zákona automaticky zlevní byty. Vše se bude odvíjet od poptávky. Jestliže však bude velký zájem o koupi pokračovat, nebude vlastníky nic nutit, aby snižovali kupní cenu o částku daně. Ve své podstatě pak nastane efekt opačný, zdražení.

Manažer serveru Sreality.cz Michal Zadák prohlásil, že je možné předpokládat, že na lukrativních místech (centra měst nebo některé příměstské oblasti) ceny vzrostou. Ceny by se podle mínění developerů mohly zvýšit i u některých bytových projektů kvůli vyšší investici do pozemků. Za jejich převod budou nyní muset platit stavebníci.

Osvobození od daně pro dokončené stavby

Novela omezuje osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek. Nyní by se mělo vztahovat pouze na stavby a jednotky dokončené či využívané a ne rozestavěné. Rozestavěné stavby nejsou ještě zapsané v katastru nemovitostí a je velmi obtížné dohledat, zda se v takovém případě doopravdy jednalo o první nabytí nebo ne.

Nový zákon má také zjednodušit určení základu daně při směně nemovitých věcí. Zároveň se i mění koncepce zdanění nabytí inženýrských sítí a od daně je osvobozeno nabytí nemovitých věcí územními samosprávnými celky ve veřejném zájmu.

ODS chtěla daň zrušit

Opoziční ODS navrhovala úplně jinou variantu zákona, a to úplně daň z nabytí nemovitostí zrušit. Je podle nich zcela zbytečná a komplikuje život mladým rodinám, které si chtějí pořídit bydlení. Předseda ODS Petr Fiala poukázal na to, že v podstatě se jedná už o druhé zdanění, protože byt si již kupujeme ze zdaněných peněz. Stát tedy prý vysaje peníze z lidí hned dvakrát.

Poslanci však tento návrh odmítli hned v prvním čtení v září 2015. Při zrušení daně z nabytí by se totiž propadly příjmy státního rozpočtu a musely by se zvýšit jiné daně. Výnos daně z nabytí nemovitých věcí patří mezi stabilní příjmy veřejných rozpočtů. Daň je to transparentní a snadno prokazatelná. Další poslanec ODS Vladislav Vilímec navrhl daň snížit na tři nebo dvě procenta. Ovšem ani on neuspěl.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností