DomůZprávyNová banka přinese lepší spoření i účet zdarma

Nová banka přinese lepší spoření i účet zdarma

Publikováno

Po více než pěti letech vstoupí na bankovní trh další nováček. Stejně jako jeho předchůdci z roku 2011 chce klientům nabídnout vysoké úroky na spořicích účtech a levné účty. Z družstevní záložny vznikne banka Creditas a prozatím nebude poskytovat úvěry pro domácnosti.

Záložna Creditas získala bankovní licenci a od nového roku vstoupí na český bankovní trh.
Záložna Creditas získala bankovní licenci a od nového roku vstoupí na český bankovní trh.

Hned na počátku nového roku dojde na českém bankovním trhu ke změně, která nastala naposledy před pěti lety. Objeví se na něm nová banka, která chce nalákat klienty na výhodné úročení vkladů i účet bez poplatků stejně jako její předchůdci Air Bank, Equa bank a Zuno Bank. Nováčkem bude největší tuzemská záložna Creditas, která se od 1. ledna stane bankou Creditas. Její strategie je jasná.

Klientům hodlá nabídnout nejlépe úročený spořicí účet na trhu s úrokem nad jedno procento ročně. Také bude nabízet termínované vklady s fixací až na 10 let a úrokem v rozpětí od jednoho do dvou a půl procenta. Dalším výhodným produktem má být bezpoplatkový účet. Bankám, které vstoupily na český trh v roce 2011, přinesly jejich výhodné nabídky postupně stovky tisíc klientů. Nyní už účty bez poplatků nejsou takovým trhákem jako dříve, protože už je nabízejí i velké banky. Také proto se zástupci Banky Creditas vyjadřují o svých cílech velmi opatrně.

Marketingový ředitel Creditas Jiří Salajka prohlásil, že banka počítá s tím, že počet nových klientů bude v příštím roce čítat desítky tisíc lidí. Nyní má záložna necelých 20 tisíc členů. Co by mohlo novou banku zbrzdit je i to, že zatím běžným občanům nenabízí spotřebitelské úvěry a ani klasické hypotéky. V lednu vstoupí na trh spotřebitelských půjček se současnou nabídkou úvěrů, které budou jištěné nemovitostí. Hypotéky i spotřebitelské úvěry chce Creditas začít nabízet v průběhu roku 2017, možná už od července.

Zisky by měly přijít od úvěrů pro firmy

Peníze vybrané na vkladech od klientů má záložna v plánu využít hlavně v úvěrech pro firmy. Na nich vydělává už v současné době. Na vkladech je nyní 9,5 miliardy korun a oproti tomu 7,7 miliardy poskytnutých úvěrů.

Předseda představenstva Vladimír Hořejší řekl, že firma chce hlavně financovat místní firmy a projekty. Jejich záměrem je zhodnocování úspor, financování českých malých a středních firem a platební styk v cizích měnách.

Bankovní licenci získala Creditas od České národní banky v půlce října. Svou žádost podala již na podzim roku 2015. V podstatě ani neměla na vybranou, stejně jako ostatní větší kampeličky. Od poloviny loňského roku začal platit nový zákon, který omezuje maximální bilanční sumu záložen na pět miliard korun. Již nyní je Creditas na jedenácti miliardách.

O bankovní licenci požádaly i záložny Moravský peněžní ústav a Akcenta. Creditas zatím v nejbližší době nechystá velký nárůst poboček, které jsou umístěné v krajských městech mimo Karlových Varů a Jihlavy. V Jihlavě chybí proto, že už je záložna v blízké Třebíči. V příštím roce by měly přibýt pouze dvě pobočky.

Vysoká sazba při spoření

Více informací o produktech zatím představeno nebylo. U spořicího účtu však má být úroková sazba vyšší jak jedno procento. Slibuje také nekomplikovanou nabídku, která nepočítá s úrokovými pásmy. Uložený milion bude mít tedy stejnou úrokovou sazbu jako 200 000 Kč. Sjednaný úrok má být také garantován na předem stanovenou dobu. Zatím ovšem neupřesnila na jak dlouho to tak bude. Jestli skutečně Creditas splní svůj slib a nabídne takto výhodný spořicí produkt, bude to více než dvojnásobek toho, co je dnes na trhu běžně k dostání. V současnosti nabízí nejvíce na spořicím účtu Air Bank, ale jedno procento mohou získat jen vklady do 250 tisíc korun a jen při aktivním využíváním dalších služeb banky. Bez podmínek má nejvýhodnější produkt momentálně Sberbank, kde má spořicí účet sazbu 0,53 procenta na vklady do 300 tisíc korun.

V souvislosti s běžným účtem slibuje Creditas všechny základní služby (vedení, odchozí platby, pět výběrů z bankomatu jakékoli banky v Česku) zdarma. Vlastní bankomaty mít zatím nebude.

Účty zdarma nabízí dnes již většina bank na trhu, ale většina z nich tuto výhodu podmiňuje určitě minimální výší měsíčního obratu na účtu. Kdyby Creditas takovou podmínku neměla, patřila by spolu s Equa bank nebo Fio banky k těm, které účty bez poplatku nekomplikují.

Záložna Creditas vznikla v Třebíči v roce 1996. V roce 2010 se přemístila do Olomouce a stala se jednou z nejrychleji rostoucích v Česku. Když se teď mění z družstevní záložny na banku, musí se stávající členové stát buď akcionáři nové banky, nebo svůj podíl odprodat. Creditas spadá do investiční skupiny Unicapital miliardáře Pavla Hubáčka. Ten odkoupil podíly záložny za částku v řádech stovek milionů korun a získal většinu. Skupina působí také v energetice, zemědělství, developmentu a na finančních a kapitálových trzích. Podíl Creditas koupil Hubáček z vlastních zdrojů.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností