DomůZprávyDluhopisy zdražují. Spekulanti už nemají zájem

Dluhopisy zdražují. Spekulanti už nemají zájem

Publikováno

Ochabuje zájem zahraničních spekulantů po státních dluhopisech. Odrazuje je nejistota kolem koruny po skončení devizových intervencí.

Zájem o české státní dluhopisy strmě klesá.
Zájem o české státní dluhopisy strmě klesá.

České státní dluhopisy už nemají takový zvuk jako dříve. Úrok, který chtějí věřitelé, rychle roste. Po téměř dvou letech zaplatí za desetiletou půjčku roční úrok větší než jedno procento. Ještě na začátku ledna to nebyla ani třetina této hodnoty. Důvod k takovému nárůstu je to, že se přestává příliš věřit, že bude koruna posilovat. Stádní fondy přitom slouží hlavně zahraničním spekulantům jako bezpečné úložiště peněz až do té chvíle, než skončí intervence ČNB.

Výnosy rostly rychle především v posledních dvou týdnech, kdy úrok vyskočil takřka o polovinu. Manažer Consequ Ondřej Matuška řekl, že za to může především nižší nákupní aktivita zahraničních investorů v poslední době, kteří i s velkou pravděpodobností začali prodávat fondy s delší splatností. Podle něj to může mít souvislost s nejistotou kolem koruny. Trend navíc posiluje i nezájem českých investorů o koupi státních dluhopisů.

Koruna může jít kamkoliv

Podle guvernéra ČNB je v Česku tolik spekulantů, že koruna může jít v podstatě kterýmkoliv směrem. Ministerstvo financí prodává dluhopisy stále obtížněji. Ještě v lednu převýšil zájem investorů osmi miliardovou emisi, kterou nabízelo ministerstvo za dluhopisy se splatností pět a více let. V březnu byla obdobná nabídka za 12 miliard a i přes vyšší úrok se jich čtvrtina neprodala. Na konci minulého týdne prohlásil člen bankovní rady ČNB Mojmír Hampl, že centrální banka by mohla uvolnit korunu až ve druhém pololetí letošního roku.

Ještě nedávno přitom centrální banka uváděla, že s intervencemi přestane s největší pravděpodobností v polovině letošního roku. Ale jen v pátek 17. 3. se prodražila desetiletá půjčka v Česku o desetinu procenta. Odborníci se shodují, že chuť po státních dluhopisech brzdí vysoká emisní aktivita ministerstva financí a menší publicita spekulací na korunu. Na počátku nového roku se do světa dostaly zprávy o sázkách na českou korunu. Od té doby pokračoval přísun financí do spekulací na českou korunu, ale ani zdaleka ne tak rychle.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností