DomůČlánkyCo jsou to derivátové obchody?

Co jsou to derivátové obchody?

Publikováno

V derivátových obchodech jsou podkladovým aktivem běžně obchodované fyzické komodity, měny, cenné papíry a od nich odvozené indexy či úrokové míry. O nich jsou derivovány tyto obchody. Oproti normálně probíhajícím obchodům jsou tyto uzavírány s odkladným účinkem vypořádání v určitém termínu. Termínovaný obchod je závazkem dvou účastníků v předem stanovené lhůtě, za dohodnutou cenu a dohodnutým předmětem obchodu (zboží, akcie a jiné). Mezi základní druhy těchto obchodů na veřejném trhu patří futures a opce.

Obrázek 1: V derivátových obchodech je možné obchodovat měny, cenné papíry, fyzické komodity a další aktiva za pevně stanovených podmínek.
Obrázek 1: V derivátových obchodech je možné obchodovat měny, cenné papíry, fyzické komodity a další aktiva za pevně stanovených podmínek.

Termínový obchod (futures)

Futures se obchodují na organizovaných trzích. Jejich podstata spočívá v nákupu či prodeji aktiva, který se dohodne v určitém dni a za určitou cenu, ale realizuje se až v budoucím termínu.

Z kontraktu vyplývají určitá práva a povinnosti

  • Kupující má povinnost zaplatit a odebrat vybrané aktivum za předem dohodnutou cenu a v dohodnuté době.

  • Prodávající je povinen dodat vybrané aktivum za předem dohodnutou cenu v dohodnuté době.

Futures se obchodují na derivátové burze (např. Chicago Mercantile Exchange, New York Futures Exchange a další). Podmínky jednotlivých obchodů jsou dané pravidly příslušné burzy. Dohoda je pevně daná mezi dvěma partnery. Samotné obchodování probíhá buď klasicky na burzovním parketu nebo prostřednictvím elektronických burz či elektronických systémů. Elektronický způsob je výhodný, protože je možné dodat nákupní či prodejní objednávku na trh velmi rychle a bleskově je možné měnit parametry objednávky nebo ji úplně zrušit.

Opce

Zájemce o opce má právo, ale ne povinnost koupit (kupní opce, Call) nebo prodat (prodejní opce, Put) podkladové aktivum za dohodnutých podmínek v určené budoucí lhůtě. Za toto právo musí zaplatit nějakou cenu (cena opce, prémie), za kterou si kupuje i budoucí možnost právo neuplatnit. Znamená to, že když bude mít kurz podkladového aktiva špatný vývoj, může se držitel opce svého práva na její uplatnění vzdát a od obchodu ustoupit. Jeho ztráta tak bude pouze v ceně, které za tuto opci zaplatil.

Práva a povinnosti pro prodávající a kupující opce

  • Kupující má právo uplatnění call opce (nákup aktiva za předem dohodnutou cenu a během domluvené doby).

  • Když kupující call opci chce uplatnit, má prodávající povinnost předmětné aktivum dodat za dohodnutou cenu a dohodnuté době.

  • Kupující put opce může předmětné aktivum prodat za předem dohodnutou cenu a v dohodnuté době.

  • Při uplatnění opce kupujícím put opce, musí prodávající odebrat a zaplatit za předmětné aktivum za dohodnutou cenu a v dohodnuté době.

O vypořádání kontraktu je možné požádat kdykoliv v průběhu trvání opční lhůty (americký typ opce) nebo ve stanovený den dohodnutého měsíce (evropský typ opce).

Warranty

Warranty jsou investiční cenné papíry či jiné cenné papíry derivátového typu. Opravňují k nabytí podkladových aktiv (akcie, dluhopisy apod.). Jejich nákupem získává majitel právo koupit (call warrant) či prodat (put warrant) určité množství podkladového aktiva v termínu a ceně, které musí být smluvené předem. Investor má právo, ale ne povinnost koupit či prodat (uplatnit warrant). Cena warrantu je určena specialistou podle vývoje ceny podkladového aktiva. Emitenty warrantů bývají velké mezinárodní finanční instituce.

Certifikáty

Certifikáty (investiční) jsou podobné dlužním úpisům. Emitent, který vydal certifikát, může disponovat s vloženými prostředky investorů. Emitentem v tomto případě bývají většinou banky a spořitelny. Cena investičního certifikátu je stanovena specialistou (obvykle emitent), který ji určí podle vývoje ceny podkladového aktiva. Je poměrně velké množství certifikátů, v základu se mohou rozdělit na pákové a nepákové.

Pákové certifikáty násobí zisk či ztrátu tzv. pákovým koeficientem. Také může emitent určit v emisních podmínkách tzv. hraniční (knock-out) cenu. Při překročení této hranice se stává certifikát bezcenným a na burze se s ním už neobchoduje. Pokud investor vloží peníze do knock-out certifikátů, musí počítat s vyšším rizikem.

Nepákové certifikáty kopírují cenu podkladového aktiva. Jestliže cena aktiva stoupne o 5 %, zvýší se i cena investičního certifikátu o 5 %.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností