DomůZprávyNvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Publikováno

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají něco dočinění.

Nvidia již delší dobu není pouze výrobce grafických karet pro hráče počítačových her či pro těžaře kryptoměn. Už v minulém fiskálním roce dosáhla Nvidia velice vysokých tržeb z prodeje hardware pro datacentra, zejména tedy pro výpočetní clustery umělé inteligence. V letos končícím fiskálním roce byly tržby z prodeje HW pro umělou inteligenci dokonce již o 50% vyšší, jak prodej tradičních grafických karet, a to ve výši 15 miliard USD.

Není divu, že trh pozitivně vítá jakékoliv pozitivní zprávy ohledně dalšího rozšiřování na poli umělé inteligence. Po hype s Chat GPT a velkou pozorností, kterou si díky tomu získal Microsoft, investorská veřejnost hledá i další příležitosti.

Nvidia na svém včerejším earnings callu prozradila, že začne nabízet software pro datacentra, skrze který budou moci uživatelé mnohem snáze využívat výkonu speciálních GPU v datových centrech technologických gigantů. Prozatím bude tato služba k dispozici pro klienty firem Oracle, Microsoft a Alphabet, ovšem další velké firmy jsou též na plánu. Po tomto oznámení zamířily akcie Nvidia prudce vzhůru. V after-market seanci akcie připsaly $16.61 tj. 8% hodnoty na celkových $244.15 za akcii.

CEO společnosti pan Huang se nechal slyšet, že za poslední 2 měsíce udělala NVidia obří kus práce v možnostech pro výpočtové modely umělé inteligence. Trh mu začíná dávat za pravdu.

Nový software pro datová centra již nyní přináší NVidii stovky milionů dolarů a má se za to, že toto je teprve začátek. Bude se tak do budoucna jednat zřejmě o další zajímavý příjmový kanál k prodeji HW pro datacentra a k tradičním grafickým kartám.

NVidia sází na to, že technologie pro modely umělé inteligence budou do budoucna stále větším tahounem její hodnoty i budou zabírat postupně větší a větší část jejího byznysu. Lze předpokládat, že hrubá zisková marže ze software bude ještě větší, jak 60%, což je hodnota, se kterou Nvidia poslední dobou operuje na poli prodeje hardware.

Oznámené výsledky za 4. čtvrteletí roku 2022 jsou tedy čistý zisk (net income) $1.41 miliard, neboli 54 centů na akcii. Meziročně se jedná o značný pokles vůči 3 miliardám dolarům čistého zisku ve 4. čtvrtletí 2021. Tržby spadly z 7.64 na 6.05 miliard dolarů v mezikvartálním srovnání dle GAAP.

Výsledky za rok 2022 jsou $26.974 miliard tržeb ($26.914 v roce 2021). Hrubá marže poklesla o 8% bodů na 57% a čistá zisk poklesl o 55% na 4.368 miliard dolarů, zejména kvůli citelnému růstu operačních nákladů.

Za posledních 12 měsíců se cena akcie Nvidia propadla o 12%, zatímco Nasdaq Composite padal o 14%. I přesto zůstává Nvidia velice drahou společností s cenou akcie okolo 224 dolarů při zisku 57 centů na akcii a celkovou tržní kapitalizací 510 miliard dolarů.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...

Meta sáhla influencerům na peníze – za ověřený účet se bude nyní platit

Mark Zuckerberg zavádí na Instagram i Facebook po vzoru konkurenční sítě Twitter "odznáčky" znamenající, že daný účet je ověřený, legitimní a taktéž... platící společnosti...

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností