DomůČlánkyDarujte letos svým blízkým dárky, které jsou zároveň i investicí

Darujte letos svým blízkým dárky, které jsou zároveň i investicí

Publikováno

Vánoce se kvapem blíží a vy možná začínáte zvažovat, co letos nadělit svým blízkým, abyste je potěšili a zároveň to nebyla věc, která skončí v lepším případě zapomenutá někde ve skříňce a v tom horším rovnou poputuje z domu. Co kdybyste letos vynechali klasické kosmetické balíčky a darovali něco, co udělá radost a zároveň násobí v čase svou hodnotu? A nemusíte kupovat hned umělecké dílo za stovky tisíc. Zajímavé kousky, které mohou být i dobrou investicí, pořídíte už za pár tisíc.

Šperk ozdobí, potěší a v budoucnu může mít několikanásobnou hodnotu. Ideální dárek.
Šperk ozdobí, potěší a v budoucnu může mít několikanásobnou hodnotu. Ideální dárek.

Neustále na vás ze všech stran blikají reklamy a doporučení o tom, že máte investovat volné peníze a spolu s tím se objevuje i velké množství různých produktů. Investovat ale není nutné jen do hmotných statků. I taková investice do cestování, vzdělání nebo zdraví se přece počítá a v budoucnu se vám jistě vyplatí.

Poukaz na vzdělání je to pravé

Poukaz na vzdělávací kurz, který si váš blízký už dlouho přeje nebo sportovní kemp zaměřený na sport, kterému se už dlouho věnuje. To dá člověku opravdu hodně. A obdarovaný nejen, že bude mít ohromnou radost, ale navíc je to i něco, co se v dobrém vrátí, a to mnohonásobně.

Investovat klidně ale můžete i do nějaké sportovní pomůcky, hudebního nástroje apod. Zkrátka cokoliv, co má něco společného se zájmy vašich blízkých. Díky tomu mu můžete pomoci učinit pokrok v tom, co dělá nebo dokonce mu umožnit vůbec začít. Když se to povede, můžete tyto věci považovat za úspěšnou investici.

Když už jsme u těchto věcí, nesmíme zapomenout na investici do zdraví, protože to je to, co je pro každého z nás nejvzácnější a žádná investice do zdraví není dost velká. Můžete koupit různé preparáty, bylinkářský kurz nebo různé speciální pomůcky. Zaplatit ale můžete i různá speciální vyšetření, které by si jinak dotyčný nemohl dovolit. Také investice do pořádné postele nebo matrace se rozhodně vyplatí.

Šperky a další hodnotné věci

Investice výše byly trošku jiného charakteru, než by vás asi napadlo. Možná jste mysleli spíš něco, co levně koupíte a v budoucnu draze prodáte. Samozřejmě i takové věci mohou být skvělým dárkem. Mezi nejklasičtější patří hlavně šperky, které udělají radost zejména ženám. Jejich cena navíc stále stoupá, snadno se uchovávají a neovlivňují je tolik ekonomické změny. Velmi cenné jsou pak šperky, které se předávají z generace na generaci nebo luxusní kousky z drahých kovů a drahokamů.

Mezi oblíbence se řadí i slitky stříbra či zlata, které neztrácejí na hodnotě a nedotýká se jich inflace. Také mince mohou být sběratelskou hodnotu. Tady si ale nejdřív zjistěte, kolik takových mincí existuje a zda by o ně do budoucna vůbec mohl být zájem. Slitky nebo třeba zlaté cihly můžete nakupovat postupně a až dosáhnete potřebné hodnoty, odnesete si cihličku nebo slitek domů.

Při nákupu drahých kovů si dávejte pozor na to, kde je kupujete. Nikdy nevěřte obchodníkům, kteří zboží fyzicky nedodávají, ale jen nabízí jejich skladování. Vždy vybírejte takové společnosti, které mají potřebná ověření, certifikáty a nemají problém vám na cokoliv odpovědět. Zároveň by vám firma, která drahý kov prodala, měla i garantovat, že ho od vás v případě potřeby koupí zpět.

Umění se vyplatí

Zmínili jsme šperky, které udělají radost hlavně ženám parádnicím. Teď tu máme i něco pro muže. Jsou to hodinky, které také mohou být velmi dobrou investicí. Tak jako všechno i hodinky musíte velmi pečlivě vybírat a tuto problematiku i pečlivě nastudovat nebo se obrátit na někoho, kdo vám dobře poradí nebo rovnou i doporučí. Neznalost se nevyplácí. Ani zde.

Při výběru si zjistěte, kolik bylo vyrobeno kusů a prostudujte si i značku. I ta, která zatím nemá velké jméno, se v budoucnu může stát velmi prestižní a její výrobky znásobí svou hodnotu. Nejmenší hodnotu mívají tzv. trendové kousky, které se jeden rok objeví a další už po nich „neštěkne ani pes“.

A nakonec tu máme i umělecká díla. Pokud máte dostatek volných peněz a chcete je investovat do svých blízkých, klidně volte i tuto cestu. Možná budete mít štěstí a seženete něco velice zajímavého a s dobrým potenciálem na aukci nebo třeba při výprodejích z pozůstalosti. Počítejte ovšem s tím, že obraz, soška či jiné umělecké dílo svou hodnotu získá až za dlouhou dobu. A než něco koupíte, zjistěte si o dané věci maximum informací nebo oslovte znalce. Ale to už určitě víte.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností