DomůČlánkyDlouhodobý nebo krátkodobý obchodník?

Dlouhodobý nebo krátkodobý obchodník?

Publikováno

Koupit či prodat?
Každý styl obchodování má své příznivce

Jedna z nejdůležitějších podmínek pro úspěšné obchodování je výběr správného typu obchodování. Každý člověk má trochu jiný charakter a musí tomu přizpůsobit své obchodní taktiky. To, jak dlouho budou trvat naše obchody, do velké míry ovlivňuje většinu úskalí obchodu. Náš kapitál, metody vstupu a výstupu, psychika se musí přizpůsobit délce obchodu. Pokud si nenajdete styl, který je v souladu s vašimi možnosti, těžko se stanete ziskovými. Na druhou stranu, pokud naleznete ideální styl, cesta k neomezenému zisku se znatelně přiblíží. Pojďte si s námi rozebrat úskalí každého obchodního přístupu z hlediska délky trvání obchodu.

Investoři

Jejich obchody trvají nejdéle ze všech a může to být až v řádech desítek let. Do této kategorie spadají ve velké míře běžní lidé, kteří mají větší vztah k investování na burze než ostatní. Tito lidé jsou ochotni investovat vlastní peníze podle svého uvážení, nechtějí se spolehnout pouze na fondy, které nabízejí banky a chtějí si své peníze zajistit sami.
Často se používá pojem „buy and hold“ – koupit a držet, je v dnešní době trochu přežitá a mezi obchodníky se jí spíš začíná říkat „buy, hold and pray“ – tudíž kupit, držet a modlit se. Je to z důvodu nejistých cenových pohybů, při kterých se obchod dlouhodobě držet může stát být velice riskantní záležitostí.

Investor bude nejvíce používat ekonomii, svoji důvěru ve společnost (důvěru v růst ekonomiky státu v případě dluhopisů a měn), ekonomický cyklus (recese/stagnace,…) a analýzu makroekonomických dat. Fundamentální analýza zde převládá nad technickou.
Důležitá je práce s portfoliem. S tím souvisí pojem diverzifikace rizika. Když diverzifikujeme, rozkládáme riziko mezi více různých aktiv (které na sobě ale nesmí být příliš závislé). Warren Buffet má ve svém portfoliu mnoho různých firem, každá z jiné oblasti ekonomiky, pokud mu jedna firma ztrácí hodnotu, jiná může hodnotu získávat. Tímto se rozloží riziko a sníží pravděpodobnost ztráty.
Investoři své obchody pak rozdělují na tři typy.

Zisk se dosáhne díky větší ceně (kapitálový zisk)

Zisk se dosáhne díky dividendám/rozdílným úrokováním měn

Kombinací dvou předešlých

Poziční obchodníci

Poziční obchodníci musí mnohem aktivněji přistupovat k trhu a být s ním ve větším kontaktu. Mohou mít taky své portfolio a diverzifikovat, ale obchody trvají kratší dobu – týdny maximálně pár měsíců.

U pozičního obchodování jde hlavně o budování obchodních pozic podle konkrétních pravidel. Jde o to fundamentálně a technicky podložit možnost dalšího směřování ceny aktiva a stanovit hladiny k nákupům a prodejům.

Je zde snaha svést se s trendem tím správným směrem a v co možná největší míře.
Poziční obchodník pro své obchody bude nejčastěji používat grafy, které zaznamenávají dlouhé časové úseky. Jsou to převážně měsíční, týdenní a částečně denní grafy.
Věci, které mu pomáhají s obchodováním: fundament, úrovně silných supportů a resistencí, trendové čáry, různé technické indikátory, market profile.

Swingový obchodníci

Swingové obchodování je velice podobné pozičnímu. Největší rozdíl je v znovu v době držení obchodu, která u swingového obchodníka je v řádech pár dnů.
Swingový obchodník dává menší důraz na fundament a mnohem více se orientuje podle technické analýzy. Již se zde pomalu začíná objevovat specializace na jeden konkrétní trh, kdy obchodník obchoduje nejvíce 1-3 trhy, které nejvíce zná. Čím jdeme ke kratším obchodníkům, tím je tento fenomén výraznější.

Swingový obchodník se snaží zachytit krátkodobý výkyv trhu. Může to být obchodování korekcí trendů nebo raději vstup do obchodu v momentu, kdy očekává konec této korekce a pokračování trendu.

Swingový obchodník pro své obchody bude nejčastěji používat z části měsíční grafy, ale největší důraz bude dávat na týdenní, denní, a pokud bude chtít dobré umístění obchodu tak i čtyřhodinové.

Z technické analýzy někteří používají support/resist úrovně, trendové čáry a technické formace, matematické indikátory, market profile.
Intra-denní obchodníci

Daytradeři, neboli denní obchodníci nikdy svůj obchod nenechají otevřený přes noc. Jejich obchody jsou obchodovány v rámci denního pohybu. To daytraderům přináší velkou psychickou výhodu. Nemusí totiž přemýšlet o tom, co se může stát s obchodem, až usnou. Tím u nich každý obchodní den začíná jasnou myslí a hypotetickým scénářem, kam by se asi mohli dnes posunout a co udělat.

Ke svým obchodům již většinou přestávají sledovat veškerý fundament. Z fundamentů se zaměřují většinou pouze na chvíle, kdy jsou vyhlašovány makroekonomické zprávy.
Grafy, které používají, jsou velmi individuální a záleží na strategii tradera. Můžou být denní i minutové. Nejčastěji se používají 15 minutové.

Scalpeři

Scalpeři obchodují nejkratší dobu ze všech retailových obchodníků. (Nejkratší obchody totiž provádějí počítačové algoritmy). Jejich obchody tak trvají pouze sekundy až pár minut. Scalping je nejvíce rizikový, protože obchodujeme malé pohyby a vstupujeme s velkými pozicemi. Na druhou stranu scalper má potenciál největšího zisku.

Scalpeři používají nejčastěji minutové, 3minutové, 5minutové a 15minuté grafy.
K technikám patří hlavně čtení realizovaných obchodů, ale také tzv. tapereading. To je sledování čekajících obchodů na daných cenách.

Najděte si svůj styl

Nejdůležitější ze všeho, je si najít vlastní způsob obchodování, který nám bude nejvíce vyhovovat. Teď již můžete mít představu o úskalích každého typu obchodování.

Máte práci a stabilní příjem, při tom vás obchodování chytlo a chcete zvýšit svoje měsíční příjmy? Pro vás bude pravděpodobně obchodování dlouhodobých obchodů. Jako poziční obchodník můžete každý den kontrolovat vaše pozice a máte dostatek času na rozmyšlení.
Máte dostatek času na aktivní intra-denní obchodování? Úspěšní intra-denní obchodníci pracují třeba 8-12 a při tom mají dostatečné příjmy.

Můžeme být totiž skvělými investory, ale mizernými intra-denními obchodníky. Ovlivňuje nás nejen náš čas, ale také psychika, temperament. Těžko člověk, který chce vidět ihned výsledky své práce a je aktivní bude čekat čtvrt roku, než bude s obchodem něco moci udělat.
Nejvíce důležité je tak najít si styl, který vám bude vyhovovat a jít si za svým stanoveným cílem.

Pokud si chcete vyzkoušet obchodování na finančních trzích bez závazků, začátečníkům doporučujeme brokera Plus500, který dává 500 Kč bez nutnosti vkladu za pouhé ověření telefoního čísla SMS zprávou.

Stačí kliknout na odkaz níže, zvolit „Skutečné peníze“, vložit email, heslo a telefonní číslo, po jehož ověření SMS zprávou dostanete 500 Kč, se kterými můžete zaačít ihned skutečně obchodovat s více jak 2 000 finančními instrumenty, jako jsou CFD na akcie, komodity, měny, indexy a více.

>>> Získat 500 Kč na obchodování v Plus500 < <<

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností