DomůČlánkyInvestujte pravidelně

Investujte pravidelně

Publikováno

V České republice stále rostou investice do fondů. Velmi časté jsou i pravidelné investice, které jsou správným krokem a měli by tvořit základ portfolia každého investora.

S pravidelnými investicemi je ideální začít co nejdříve.
S pravidelnými investicemi je ideální začít co nejdříve.

Komu se hodí pravidelné investice?

Dá se říci, že každému. Určitě by ho měli zvážit mladí lidé, kteří teprve začínají se svou kariérou a zvažují, jak budou tvořit rezervu. V investování platí, že čas je na vaší straně a je lepší začít co nejdříve pravidelně odkládat peníze, protože tím lepšího zhodnocení můžete v určitém časovém horizontu dosáhnout. Pravidelné investice i klidně v malých částkách jsou skutečný základ a není dobré je odkládat.

Jaké má pravidelné investování výhody?

Velkou výhodou je hlavně zdravý návyk. Mnoho lidí má potíže s tím, vůbec něco ušetřit. Je velmi lákavé všechny peníze utratit a koupit si to, či ono. Pravidelným investováním se tomuto alespoň trochu zabrání. Další výhodou je menší riziko špatného načasování vstupu na finanční trh. Pravidelné investice nehledají vrcholy či dna tržního cyklu. Naopak je v případě delšího investičního horizontu naprosto zbytečné řešit časování trhu. Posledním faktorem je i průměrování. To je situace, kdy investor při neměnné výši své investice v případě poklesu trhu nakupuje více podílových listů a tím si snižuje průměrnou nákupní cenu na jeden podílový list.

Existují rizika u pravidelného investování?

Samozřejmě i zde existují jistá rizika. Prvním z nich je špatně provedený výběr investičního produktu, kam chce investor vkládat pravidelně své peníze. Tomu můžete předejít, když budete vybírat opravdu pečlivě a pravdivě vyplníte váš investiční dotazník. Ten mapuje finanční situaci člověka, zkušenosti s investičními instrumenty, finanční cíle i vztah k riziku. Výsledkem bude investiční profil a doporučení, jaké produkty nejvíce odpovídají vašemu profilu. Dalším faktorem jsou poplatky (transakční náklady). Každý nákup podílových listů sebou nese určitý poplatek. Čím vyšší je, tím více ovlivňuje celkový výnos z pravidelné investice. Ideální je, aby poplatky za nákup fondů byly co nejnižší. Někde dokonce nabízejí i nulové. Třetím rizikem, které nelze ovlivnit a ani se moc nedá předpovídat, je situace, kdy investor začne pravidelně investovat na vrcholu finančního cyklu a trhy na začátku spíše oslabují. To samozřejmě není důvodem k tomu, aby člověk pravidelně přestal investovat, spíše naopak.

Co když trhy klesají

Když trhy klesají, nastane v takovém případě to, co u jiných investic. Cena klesne. Ovšem pravidelná investice má oproti jednorázové nebo přímé jednu výhodu. Investor nemusí pasivně čekat, až se vrátí vyšší ceny, ale může aktivně dokupovat za nižší ceny a snižovat si průměrnou cenu nakoupených podílových listů. Míra propadu u jednorázové nebo přímé investice bude při prudkém poklesu trhu vždy větší než u diverzifikovaného portfolia podílových listů.

Jak dlouho investovat?

Aby si mohl investor zvolit délku investice, musí vědět, jaký je jeho finanční cíl (za jakým účelem pravidelnou investici zakládá). Investovaná částka a časový rámec budou jiné, pokud si chcete koupit třeba nové auto a jiné, když budujete rezervu pro své dítě na studia. S odpovědí mohou pomoci interaktivní internetové kalkulačky, kam zadáte několik parametrů a vyjede vám vhodný produkt i ideální částka pravidelné investice, které by vás měli dovést ke splnění vašeho cíle. Obecně by se mělo investovat minimálně 5 let. Investovaná částka by neměla ohrozit chod vaší domácnosti, můžete vkládat pár stokorun a stejně tak i tisíce.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností