DomůČlánkyJaký druh investiční strategie si zvolit?

Jaký druh investiční strategie si zvolit?

Publikováno

Každý investor si klade určité otázky, na které potřebuje znát odpověď. Jak investovat na akciových trzích či jaký přístup ke svému portfoliu zvolit? Až se budete rozhodovat o investování na akciovém trhu, musíte vzít v úvahu očekávaný výnos a podstupované riziko. Základem je, že vyššího výnosu lze dosáhnout pouze investicemi do aktiv, které jsou více rizikové.

Investiční strategie označují způsob, jakým investoři zhodnocují svůj majetek.
Investiční strategie označují způsob, jakým investoři zhodnocují svůj majetek.

Samotné riziko je možné snížit vhodnou diverzifikací portfolia, stanovením správné investiční strategie, používáním tzv. inteligentních pokynů či využíváním různých prostředků, které investici zajišťují. V tomto článku se zaměříme především na strategie, které budou řazeny od nejnižšího výnosu po nejvyšší.

Indexová strategie

Indexová strategie je zaměřena především na dlouhodobé dosahování výnosu. Ten by měl být srovnatelný s průměrným výnosem zvoleného akciového trhu. Výnos se v dlouhodobém horizontu pohybuje ročně okolo 10 procent. Investičními nástroji jsou investiční certifikáty a ETF.

Výnosová strategie

Jejím cílem je individuální výběr titulů k dlouhodobému držení a dosažení kombinací růstu kurzu a pravidelných dividend, kdy celkový výnos bude mírně nad průměrným výnosem referenčního trhu. V dlouhodobém horizontu činní výnos přibližně 10-15 procent ročně. K realizaci této strategie se používají akcie významných společností s dlouhodobě ziskovým hospodařením, např. Komerční banky v ČR, Coca-Cola v USA či RWE v SRN.

Růstová strategie

Podstatou růstové strategie je výběr a nákup fundamentálně podhodnocených titulů. Účelem je dosažení velkých kurzových zisků z každé investice. Řada investic může být ovšem ztrátová, proto je tato strategie již poměrně hodně riziková. Očekávaný výnos se pohybuje okolo 15-30 procent ročně v dlouhodobém horizontu. Jejími nástroji jsou akcie nových společností, společností s finančními či právními problémy nebo společností z emerging markets.

Aktivní investování

U aktivního investování je hlavním cílem vhodné načasování u obchodů a poměrně časté změny v rozdělení investičních prostředků menších kurzových zisků v krátkém časovém horizontu (5-10 procent) vícekrát do roka. Očekávaný roční výnos je 20-50 procent. Investičními nástroji jsou akcie fundamentálně stabilnějších společností, které mají dostatečnou likviditu, a lze u nich aplikovat technickou analýzu. Aktivního investora zajímají především střednědobé trendy. Z části je možné zapojit i úvěr na nákup a krátké prodeje.

Trading

Tato strategie se zaměřuje na opakovaných realizacích malých kurzových zisků podle krátkodobých signálů technické analýzy. Zisky i ztráty se zamykají již při malých cenových změnách. Často se využívá pákový efekt. Riziko je při volbě této strategie velmi vysoké, ale zároveň se i očekávaný výnos pohybuje od desítek do stovek procent. Jako investiční nástroje se využívají kvalitní akcie s úvěrem na nákup či do krátkého prodeje, futures kontrakty a burzovní opce.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností