DomůČlánkyLáká vás investice do diamantů? Co byste o nich měli vědět

Láká vás investice do diamantů? Co byste o nich měli vědět

Publikováno

Cena diamantů se za poslední roky hodně zvýšila a neklesá. Není se tedy čemu divit, že přitahují pozornost investorů. Nabízí se jako uchovatel hodnoty pro peníze. Co diamanty opravdu investorům nabízí?

Dokonalý kámen, který ale nemusí být dokonalou investicí.
Dokonalý kámen, který ale nemusí být dokonalou investicí.

Někdy se vás reklama může snažit přesvědčit, že diamanty jsou lepší investicí než třeba akcie. To je ale omyl. Diamanty se totiž oproti akciím mnohem hůř prodávají. Největší jejich nevýhodou je nízká likvidita. Koupit je můžete snadno, případný prodej už tak jednoduchý není. V Česku zatím není příliš transparentní trh, který by obchodu s touto komoditou nahrával. Když si pořídíte akcie nějaké velké firmy (ČEZ, ERSTE), máte možnost je kdykoliv prodat – přes brokera, banku apod. Ať už se ziskem nebo ztrátou, jistotu prodeje máte vždy. Investiční diamanty toto neumožňují.

Co je to diamant?

Diamanty jsou krystalickou formou uhlíku. Diamant je velmi tvrdý a podle Mohsovy stupnice tvrdosti dokonce nejtvrdším minerálem. Existují některé přírodní kameny, které mohou diamant imitovat – křemen, topaz, beryl, safír, spinel apod. Dále existují i syntetické diamanty. Ty ale nikdy nedosáhnou takových kvalit a většinou se používají jen v obráběcím průmyslu.

Diamanty se těší v Brazílii, Venezuele, Rusku, Kanadě či v Africe. Největší diamantové doly na světě se nachází v Rusku na Sibiři (Mirnyj), v Jihoafrické republice v Kimberley (Big Hole), na Havaji (Diamond Head) a v Kanadě (Diavik Diamond).

Dokonale čistý a perfektní diamant musí být čirý bez jakýchkoli odstínů nebo zabarvení. Případné odstíny a zabarvení může být způsobené chemickou nečistotou nebo kazy v krystalové mřížce. Barva a její sytost dokáže snížit i zvýšit cenu diamantu. Cenu snižují třeba odstíny žluté či hnědé, naopak odstíny růžové, červené, sytě žluté nebo modré se oceňují velmi.

Jak poznat kvalitní diamant?

Kvalita diamantů se určuje podle kritérií označovaných jako 4C: carat (váha), colour (barva), clarity (jasnost) a cut (brus).

Brus označuje proporce, symetrii a lesk diamantů. Broušení diamantů je činnost, při které se surové diamanty přetvářejí na drahokamy, které se používají do šperků. Menší kameny se obvykle brousí strojově, ty dražší a větší ručně.

Mezinárodní stupnice kvality brusu:

  • Excellent – ideální výbrus. Špičkově vybroušené diamanty nejvyšší kvality. Sem spadají jen asi tři procenta z celkové produkce.
  • Very good – brus s velmi dobrým provedením. Kamen odráží většinu světla. Spadá sem asi patnáct procent produkce.
  • Good – odrážejí většinu světla a tvoří asi dvacet pět procent produkce.
  • Fair – stále ještě poměrně dobře vybroušené diamanty. Odraz světla je menší a diamanty se méně třpytí.
  • Poor – nekvalitní brus. Většina světla se ztrácí a kámen se takřka netřpytí.

Velikost diamantů

Všechny drahé kameny se v historii vážily v karátech a tento způsob určování jejich velikosti existuje dodnes. Tato váhová jednotka nepatří do mezinárodního systému jednotek. Používá se metrický karát, který odpovídá 200 miligramům (0,2 gramu). Název se používá ve zkrácené formě „karát“ a zkratka „ct“.

Jak probíhají obchody s diamanty?

Na světě působí v současné době celkem 28 diamantových burz. Hned čtyři sídlí v Antverpách. Zmínit můžete Beurs voor Diamanthandel či Vrije Diamanthandel. Dohromady mají tyto burzy přes 2000 členů. V Antverpách je asi 1500 firem, které se zabývají broušením či obchodem s diamanty.

V arabském světě sídlí Dubai Diamond Exchange (DDE), která je první zde a členem World Federation od Diamond Bourses (WFDB). Burza má svůj vlastní patentovaný brus – Dubai Cut diamnod, který má 99 faset. Také má vlastní laboratoř, která hodnotí diamanty.

Asi šedesát procent světové těžby diamantů má pod palcem společnost De Beers Consolidates Mines. O její vznik se zasloužil britský obchodník Cecil Rhodes (1853-1902). Dceřiná firma této společnosti, nazývající se Diamond Trading Company, se sídlem v Londýně, prodává diamantovou surovinu vybraným klientům. Ti mohou svou objednávku uplatnit desetkrát za rok. Klienti se také mohou podívat na nabízené kameny v Londýně.

V průběhu prohlídek (sights) si nákupčí mohou prohlédnout nabízenou surovinu a zjistit jejich cenu. Nesmí se diskutovat o obsahu balíčku. Nákupčí ho může odmítnout jen jako celek, ale příliš často k tomu nedochází. Stejně tak se nejedná ani o ceně. Jediné kousky, o kterých se může diskutovat, jsou diamanty nad 10,8 karátu. Nabízejí se individuálně a zákazníci mohou smlouvat o ceně nebo ho odmítnout.

Jak probíhá nákup a prodej?

  • nákup – investor, který chce koupit investiční diamant, musí počítat s nějakou marží obchodníka. Nebudou to jen jednotky procent. K ceně ještě musíte připočítat také DPH. Investiční diamant v hodnotě asi 100 jednotek pořídíte přibližně za 144 jednotek
  • prodej – větší problémy přichází ve chvíli, když dojde k prodeji. Při troše štěstí můžete získat 60 až 70 procent hodnoty diamantu. Ne ovšem z nákupní ceny ale z burzovní hodnoty. Když koupíte diamant za 144 jednotek, při prodeji nezíská ani polovinu z částky, které do diamantů vložil.

Komu se diamanty vyplatí? 

Diamanty spadají do dlouhodobých investic. Aby se investor mohl dostat k nějakému zisku, trvá to léta. Ovšem jen za předpokladu, že nakoupí v růstovém trendu. Komodity podléhají nabídce a poptávce, stejně jako každá komodita. Proto jejich cena může nejen růst, ale i klesat. Když koupí investor diamant v rostoucím trendu, bude po čase ztráta při prodeji menší. V případě nákupu na cenovém vrcholu, bude ztráta vyšší.

Nabídku mohou ovlivňovat i zúčastněné firmy, které tvoří ceny na zahraniční burze. Investiční diamanty mohou být velmi ziskové. Častěji ale pro firmy, které se jejich prodejem zabývají. Také pro zprostředkovatele díky provizím zprostředkovatelských firem.

Investice, které nejsou likvidní, a navíc zatížené DPH, nejsou pro běžného investora příliš vhodné. Zejména ve chvíli, kdy slibují zisk a jistotu. Diamanty a investice do nich nemusí být výnosné ani v delším časovém horizontu. Investor by si měl vložení peněz opravdu hodně rozmyslet a nenechat se ovlivnit dokonalými sliby o vývoji cen diamantů.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností