DomůČlánkyV novém roce se investoři nudit nebudou

V novém roce se investoři nudit nebudou

Publikováno

Loňský rok přinesl různé investiční události. A vypadá to, že tento trend bude pokračovat i v roce příštím. Co by mohlo nejvíce zahýbat trhy? Jaké investiční příležitosti můžete využít a kterým se naopak vyhnout?

V novém roce může čekat na trzích investory mnoho překvapení. Je dobré, aby na ně byli připraveni.
V novém roce může čekat na trzích investory mnoho překvapení. Je dobré, aby na ně byli připraveni.

V loňském roce trhy hodně zahýbala Čína kvůli své zpomalující ekonomice. Nejistota panovala i kolem délky trvání programu odkupu aktiv ECB nebo rychlosti změny měnové politiky Fedu. Trhy ovlivňovaly i americké prezidentské volby a britské nebo italské referendum. Překvapením byla i dohoda Saudské Arábie s členy a nečleny OPEC o snížení těžby ropy.

Politika ovlivní hodně

Letos čekají Německo parlamentní volby, stejně tak se chystají i v Nizozemsku a předčasně v Itálii. Velká Británie se připravuje na vyjednávání o brexitu, který má podle britské premiérky proběhnout formou tzv. tvrdého brexitu. Velkou událostí by měly být i prezidentské volby ve Francii. I když není příliš pravděpodobné, že by ve volbách zvítězila představitelka extrémní pravice Marine Le Penová, není to zcela vyloučené. Takový výsledek by na trh vrátil 

Letos čekají Německo parlamentní volby, stejně tak se chystají i v Nizozemsku a předčasně v Itálii. Velká Británie se připravuje na vyjednávání o brexitu, který má podle britské premiérky proběhnout formou tzv. tvrdého brexitu. Velkou událostí by měly být i prezidentské volby ve Francii. I když není příliš pravděpodobné, že by ve volbách zvítězila představitelka extrémní pravice Marine Le Penová, není to zcela vyloučené. Takový výsledek by na trh vrátil obavy z rozpadu Eurozóny a poslal trhy dolů. Euro by spadlo výrazně pod paritu. Na to ale podle názorů odborníků nejsou trhy vůbec připravené. Nejen volby budou důležitou událostí. Velkou důležitost budou mít i další kroky ECB. Tématem v roce 2017 může být i inflace. Za posledních cca 6 let svou nízkou úrovní znepokojovala představenstvo centrálních bank, nyní však může překvapit v opačném trendu, svým rychlým růstem. Trhy ovlivní i další kroky prezidenta Trumpa, FEDu nebo vývoj cen komodit.

Růst akciových trhů

Od roku 2009 jsou kvalitní tituly, které vyplácejí dividendy silným motorem na trhu. V letošním roce silných úrokových sazeb by nemusely být tak výhodné. Je vhodné zajistit alespoň do určité míry své portfolio proti meznímu riziku. Zkusit můžete zlato či ropu. K tomu v době oslabení nakupujte riziková aktiva. Pokles cen některých akcií má za následek takovou reakci, že se na trhu obchoduje se slevou, což může být dobrou příležitostí dát si dohromady stávající pozice u opravdu kvalitních cenných papírů. Příležitosti existují i u akcií, které dříve byly atraktivní z jiných důvodů než kvůli vysokému zhodnocení. Nyní je ideální příležitost k jejich nakoupení. Podle analytiků mají akciové trhy stále zajímavý růstový potenciál. Zejména v prvním pololetí letošního roku je optimismus na východní Evropu, hlavně Rusko, které i přes 60% růst v minulém roce není nijak nadhodnoceno. Zajímavé může být i Polsko, které nebylo v minulých letech příliš atraktivní pro investory. Oživení se dá očekávat i v řecké ekonomice, což by se mohlo pozitivně odrazit na cenách akcií řeckých bank. V druhé polovině roku by mohlo přijít riziko v podobě inflace. Pokud by došlo k jejímu prudkému nárůstu, řada akciových trhů by byla negativně ovlivněna zvyšujícími se úrokovými sazbami a nižšími disponibilními příjmy lidí.

Kam investovat?

Současná situace nahrává farmaceutickému průmyslu a finančnictví. Dobrou hodnotu mají i technologické tituly. Velké podniky dokáží držet atraktivní růst zisků díky inovacím obchodních modelů, provozu, logistiky či nabídky zákazníkům.

Dluhopisy nevydělají

Dá se říci, že slušné výnosy, na jaké jsou investoři v oblasti pevného výnosu zvyklí, nelze očekávat. Investoři se budou muset v novém roce na dluhopisových trzích více snažit. Je důležité vyhýbat se přeplněným oblastem trhu. Tomáš Kálal z Consequ doporučuje nabízet dluhopisy s krátkodobou dobou splatnosti. Podle něj je to nejlepší. I když budou mít většinou nízký, někdy i nulový výnos. Dluhopisy stále tvoří konzervativní část investorského portfolia a v této době zkrátka nic nevynáší. Kálal naopak radí prodávat dluhopisy s dlouhodobou dobou splatnosti.

Porostou komodity?

Investiční analytik Zlaťáky.cz Jakub Petruška se domnívá, že podle vývoje ve světe to vypadá, že by zlato mohlo zažít své zmrtvýchvstání. Současná situace nahrává drahým kovům. Světová ekonomika čelí mnohým rizikům a inflace podle všeho roste, což vytváří velmi dobré podmínky pro zajímavý zlatý rok.

Vývoj komodit se dá poněkud hůře odhadovat. Ropa by vzhledem k dohodě ropných kartelů o omezení těžby mohla začít pozvolna posilovat. Na druhou stranu ovšem dochází k prudkému růstu těžebních zařízení ve Spojených státech. Tam se dá předpokládat vyšší produkce. Ceny ropy by se podle některých odhadů měly pohybovat v rozmezí od 5 do 65 dolarů za barel.

Trhy může ovlivnit celá řada událostí. Největší vliv ovšem mohou mít události, které nelze předvídat. Takové události ovšem mohou být i dobrou příležitostí k výhodnému nákupu. V době rozkolísaných trhů a nečekaných překvapení tak zachovejte při rozhodování chladnou hlavu.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností