DomůČlánkyObjevte bitcoin futures

Objevte bitcoin futures

Publikováno

O kryptoměně bitcoin se v poslední době hojně diskutuje po celém světě. V některých zemích se ji snaží různě regulovat, aby ji pak zase vzápětí povolovali. Protože se však jedná o fenomén, který se jen těžko zastavuje, spouští největší derivátová burza světa CME Group bitcoin futures. Podobný produkt chystá i burza Cboe.

Bitcoin a digitální měny jsou velmi aktuální téma po celém světě.
Bitcoin a digitální měny jsou velmi aktuální téma po celém světě.

Nejen bitcoin, ale celkově jsou digitální měny stále oblíbenější. Bitcoin ovšem jasně vede a úspěšně dobývá finanční svět. Od jeho spuštění v roce 2009 neznámým zakladatelem Satoshi Nakamoto se přes všechny nesnáze dostal až na světovou burzu. První jsou derivátové burzy CME Group a Chicago Board Options Exchange. Ještě letos se chystají spustit bitcoin futures.

Bitcoin v jednu chvíli oslabila zpráva z Číny, kdy skončilo činnost hned několik bitcoinových burz, protože Čína se rozhodla digitální měnu hodně regulovat a chtěla překazit užívání této kryptoměny v zemi. Ovšem zpráva o bitcoin futures na dvou amerických burzách cenu vystřelila až nad hodnotu 7 888 USD. Tato cena byla platná do středy minulého týdne. Do pátku ale bitcoin oslabil takřka o 1000 USD na 6 800 USD. Stále však za letošní rok zvýšil svou hodnotu takřka o 600 procent.

Bitcoin překonal všechna očekávání

Bitcoin překonal veškerá očekávání trhu. Dokonce i předpověď Saxo Bank na rok 2017, která se v první chvíli zdála až šokující, zůstala daleko za realitou.

Jaká je výhoda bitcoin futures oproti přímé investici do bitcoinu? V první řadě musíme zmínit to, že u futures je využíván pákový efekt, což může přinést mnohem vyšší zisky. Také ale zároveň i vyšší ztráty, takže je potřeba s tímto aspektem počítat. Investor ale nemusí disponovat tak vysokou hotovostí, jako kdyby chtěl nakoupit stejné množství bitcoinů. Protože jsou ale reálné větší ztráty, jsou bitcoin futures více rizikové.

Další výhoda je možnost vypořádání kontraktu v penězích. Můžete do spekulativní pozice vstoupit i bez dotyku bitcoinu. Tím se stává mnohem atraktivnější pro každého. Zároveň se i snižuje riziko krádeže virtuální měny. A že jich není právě málo. Nedávno například antivirová společnost Kaspersky Lab oznámila nález malwaru. Ten dokáže změnit adresu majitele peněženky s kryptoměnami na adresu zloděje. Vlastník se už k penězům nedostane, ale může s nimi disponovat ten, kdo je ukradl.

Podle malwarového analytika společnosti Kaspersky Lab Sergeje Yunakovského se počet malwarových útoků zvyšuje a je dosti pravděpodobné, že tento trend se v nejbližší době nezmění.

Bitcoin a budoucnost

Na kryptoměny se názory liší. Někteří mu předpovídají tvrdý pád a krach. Generální ředitel JP Morgan Jamie Dimon řekl, že lidé, kteří jsou tak hloupí a koupí si bitcoin, tvrdě doplatí. Stejně tak Jordan Belfort prohlásil, že bitcoin je největší podvod v historii.

Proč je tedy bitcoin tak oblíbený a jeho cena stále překonává odhady analytiků? Částečně to může být kvůli spekulativní bublině. Bitcoin sám má ale i určitou vnitřní hodnotu. Dokáže např. vypořádat transakce. Sice ne v takovém tempu (VISA vypořádá až 65 tisíc transakcí, zatímco bitcoin se svými těžaři jen 7), ale jsou to transakce, které by se jinak vypořádávaly složitě, draze či zdlouhavě. Nebo také vůbec.

V některých afrických zemích byl bitcoin dokonce uznán za oficiální platidlo. Například Zimbabwe, která měla po hyperinflaci (2008-2009) jen málo možností, aniž by se musela vrátit k barterovému obchodu. Nyní jim bitcoin zrychluje i zlevňuje mezinárodní převody peněz.

Bitcoin je také anonymní. Jeho anonymitu ale nevyužívají jen účastníci černého trhu, ale i teroristé. Takto lze využít i hotovost, ale ta je oproti bitcoinu inflační měnou a ve velkém množství se jen složitě přepravuje. Bitcoin slouží k transakcím jako uchovatel hodnoty i jako zúčtovací jednotka. Je ale také velmi volatilní. Můžete jeden den koupit bitcoin a druhý den může mít hodnotu o desítky procent vyšší, nebo také nižší.

Velkým rizikem bitcoinu je i to, že se může objevit jiná měna či technologie a o digitální měny přestane být zájem.

Bitcoin na druhý pokus

Zařadit bitcoin do finančního světa už jednou bylo aktuální. První byla snaha o vytvoření ETF na bitcoin. Tak se mělo dát do virtuální měny bez pákového efektu na klasických burzách cenných papírů. Americká komise pro cenné papíry SEC odmítla. Toto je již druhý pokus a tentokrát to vypadá mnohem nadějnější. Na trh tak možná vstoupí i další finanční produkty, které mají podstatu ve virtuální měně.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností