DomůČlánkyJe v podílovém fondu lepší reinvestiční dividenda nebo možnost růstu?

Je v podílovém fondu lepší reinvestiční dividenda nebo možnost růstu?

Publikováno

Při výběru podílových fondů je nutné udělat mnoho různých rozhodnutí. Některé možnosti mohou být i hodně matoucí. Patří mezi ně i volba mezi fondem s možností růstu a fondem s možností reinvestice dividend. Každý typ fondu má své výhody a nevýhody a rozhodování o tom, co je lepší, bude záviset na vašich individuálních potřebách a okolnostech.

Vyberete si raději možnost růstu podílového fondu nebo reinvestici dividend?
Vyberete si raději možnost růstu podílového fondu nebo reinvestici dividend?

Možnost růstu podílového fondu

Možnost růstu v podílovém fondu znamená, že investor ve fondu neobdrží žádné dividendy, které mohou být vypláceny. Některé akcie vyplácejí dividendy pravidelně, ale vybráním možnosti růstu umožňuje držitel podílových listů investičním fondům, aby reinvestovaly peníze, které by jinak investorovi vyplatili ve formě dividendy. Tyto peníze zvyšují čistou hodnotu aktiv (NAV) podílových fondů. Možnost růstu není vhodná volba pro investora, který si přeje dostávat pravidelné výplaty hotovosti z jeho investic. Nicméně je to způsob, jak investovat a maximalizovat hodnotu NAV fondu a po prodeji podílových fondů realizovat vyšší kapitálový zisk na stejném počtu akcií, které původně zakoupil, protože všechny dividendy, které byly vyplaceny, byly fondovou společností používány k investování do více akcií a růstu peněz klientů. V tomto případě neobdrží majitel akcií více, ale jeho podíly na majetku zvýší hodnotu.

Reinvestování dividend

Možnost reinvestování dividend je zcela odlišná. Dividendy, které by jinak byly vyplaceny investorům ve fondu, se používají k nákupu více akcií ve fondu. Opět se investorovi neplatí hotovost, pokud jsou vypláceny dividendy z akcií, které tvoří fond. Namísto toho administrátoři fondu automaticky využívají hotovost k nákupu více fondových jednotek jménem investorů a jejich převodu na účty jednotlivých investorů. Majitelé fondu dosahují kapitálového zisku z prodeje svých podílových jednotek ve fondu, což v případě možnosti reinvestování dividend pravděpodobně představuje více podílových listů, než kolik bylo na počátku.

Žádný podílový fond není pro každého investora ideální. To je důvod, proč existuje tolik lidí a tolik různých možností. Při investování do podílových fondů je nejlepší zkontrolovat všechny údaje o fondu, abyste se vyhnuli investicím do fondu, který nevyhovuje vašim individuálním požadavkům na růst nebo výplatu hotovosti.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností