DomůČlánkyRizikové investování v penzijních fondech

Rizikové investování v penzijních fondech

Publikováno

Investování do dynamických fondů může porazit i inflaci
Investování do dynamických fondů může porazit i inflaci

Již nějakou dobu nabízejí penzijní společnosti různé možnosti investování. Mladým lidem doporučujeme nebát se a zkusit investovat dynamicky. I když tyto „rizikové“ fondy poměrně vydělávají, z hlediska investorů o ně přílišný zájem není. Je to ovšem velká škoda.

Pro dlouhodobého investora je největší nepřítel inflace. Ta postupně ubírá úspory uložené v bankách a na jiných konzervativních investičních nástrojích. Inflaci řídí a diriguje centrální banka a je nástrojem pro rozdělování a předávání financí od věřitelů k dlužníkům. Pro stát je velmi důležitá, protože stát sám je největším dlužníkem. Pokud chcete inflaci obejít, investujte dynamicky.

Mezi dlouhodobé investory by se měl zařadit ideálně každý člověk v produktivním věku. Důchod se blíží krok za krok každému z nás a bez vlastních úspor klesá životní úroveň na velmi nízkou a s tím mizí v dáli i sny o spokojeném penzijním věku a trávení času cestováním, věnování se koníčkům či jiné činnosti, na kterou aktivně pracující člověk nemá čas. Samozřejmě nejde jen o zábavu, ale bez dostatku úspor se penzista podílí jen velmi těžce na financování zdravotních pomůcek nebo léčbu nemocí, které zvláště ve starším věku sužují člověka čím dál častěji.

Jedním z řešení, které pomůže člověku se na penzi připravit alespoň z části, je doplňkové penzijní spoření (dříve se jmenovalo penzijní připojištění). Od 1. 1. 2013 byl oddělen majetek penzijních společností a účastníků penzijních fondů. Díky tomuto oddělení mohou nyní penzijní společnosti nabízet více možností, jak uložit peněžní prostředky. Patří k nim i zmíněné dynamické varianty investic, které jsou založeny na akciových portfoliích.

Dynamické varianty pro dlouhodobé investování

Dynamické varianty sice přinášejí vyšší kolísání investic, ale dlouhodobě mají mnohem vyšší výnos z různých investičních příležitostí pro drobné investory. V dlouhém horizontu dokáží odolat i inflaci. Při pravidelném investování, kdy se využívá kolísání trhů – pokud investor vkládá peníze při poklesu, získá více jednotek za stejné peníze a prakticky se dá říci, že nakupuje „v akci“. O tyto možnosti spoření však nemají klienti příliš velký zájem. Většina prostředků tak stále setrvává na účtech penzijních společností (327,829 mld. Kč), které jsou uložené v transformovaných fondech a jen těžko pokrývají samotnou inflaci. Asi 7,271 mld. Kč převedli lidé do účastnických fondů. Do dynamických fondů z této částky odteklo pouhých 770,51 mil. Kč.

Výsledky za 2. čtvrtletí nejdynamičtějších variant účastnických fondů penzijních společností

Název fondu

Vlastní kapitál

VK/penzijní jednotku

Průměrný výnos (p.a.)

HV za běžné období

Allianz PS

Dynamický ÚF

92,25

1,1195

4,62%

3,27

AXA PS

Vyvážený ÚF

58,35

1,0162

0,65%

3,09

Conseq PS

Globální akciový ÚF

86,52

1,4015

14,46%

1,29

ČS PS

Dynamický ÚF

204,4

1,0953

3,71%

3,91

ČSOB PS

Dynamický ÚF

97,85

1,1554

5,95%

3,14

NN PS

Růstový ÚF

46,99

0,9641

1,45%

3,32

KB PS

Dynamický ÚF

101,05

1,1223

4,72%

1,41

PS ČP

Dynamický ÚF

83,1

1,0617

2,42%

-0,01

Data převzata z APS ČR

Pro lepší přehlednost jsou data z tabulky zobrazena i graficky.

graf investování
Grafické zpracování údajů o účastnických fondech penzijních společností

Dynamické varianty jednotlivých společností většinou vydělávají více než ostatní. Přímo dynamickou variantu z námi zmíněných společností nenabízí společnost AXA PS. Místo ní je investorům k dispozici Vyvážený účastnický fond, který ale v tomto čtvrtletí nebyl příliš úspěšný. Jedinou ztrátu zaznamenala společnost NN PS u svého Růstového fondu.

Strategie i složení dynamických portfolii jsou u každé společnosti odlišné velmi zásadně. Jsou takové, které stále udržují vysoký podíl vkladů z bank a neinvestují peníze. Taková strategie však snižuje potenciál dynamické strategie.

I přes nynější ztrátu by v současnosti nejvyšší potencionální výnos měl přinášet Růstový účelový fond od společnosti NN PS. Vše však závisí na složení investic v daném penzijním fondu.

Nejvyššího výnosu za celé období svého působení, dosáhl fond od Conseq PS, který vydělal za 2,5 roku přes 40 %. V akciích a akciových fondech má vloženo přes 66 % aktiv a dalších 29 % aktiv je vloženo do jiných podílových fondů.

O značný potenciál se připravuje Česká spořitelna, Allianz PS a KB PS, které mají mnoho aktiv uloženo na bankovních účtech nebo ve státních dluhopisech, které v dnešní době nabízejí opravdu mizivé výnosy. Je také možné, že volí vyčkávací strategii, kdy čekají na optimální investiční příležitost.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností