DomůZprávyČeši sice vědí jak výhodně investovat, ale dělají pravý opak

Češi sice vědí jak výhodně investovat, ale dělají pravý opak

Publikováno

Většina Čechů má představu o tom, které investice jsou výhodné. Překvapivě se však chovají úplně opačně. Nejraději by peníze ukládali do nemovitostí. Naprostá většina lidí si to ale nemůže dovolit. Nejčastěji tak spoří v penzijních fondech či na stavebním spoření či spořicích účtech. Přitom za výhodné většina z nich tyto produkty vůbec nepovažuje. Na tuto skutečnost poukázal průzkum agentury NMS pro společnost Golden Gate CZ mezi tisícovkou Čechů.

Češi chtějí investovat, ale často volí nevýhodné způsoby.
Češi chtějí investovat, ale často volí nevýhodné způsoby.

Drtivá většina Čechů nemá na investici do nemovitosti

Mezi Čechy jsou jednoznačně považovány za nejvýhodnější způsob investice a zhodnocení peněz nemovitosti. V průzkumu investici do nemovitostí zmínila takřka polovina dotazovaných. Přes 90 procent lidí ale zároveň sdělilo, že si nákup bytu nebo domu nemohou dovolit.

Na druhém místě z hlediska výhodných investic se dostaly drahé kovy, které zmínil každý šestý až sedmý Čech. Většinou se jednalo o ty, kdo již do drahých kovů investují. Fyzicky je však má v držení v různých podobách pouze pět lidí ze sta.

Na třetím místě ve výhodnosti investic se usídlili akcie, dluhopisy a podílové fondy. Stejný počet lidí (13 procent) do nich i investuje.

Devět procent lidí považuje za výhodné stavební spoření, ale spoří tímto způsobem trojnásobek Čechů. Uvedla ho takřka třetina dotázaných jako svůj produkt.

Penzijní má každý druhý z dotazovaných

Jen sedm procent lidí považuje penzijní připojištění za výhodné, ale téměř polovina respondentů toto spoření má uzavřené. Nejčastěji jsou to lidé v předdůchodovém věku od 55 do 64 let.

Spořicí účet považuje za výhodný šest procent Čechů. Nejčastěji se jedná o ženy. Dvě pětiny lidí ho ovšem aktivně využívají.

Vladimír Brůna z Golden Gate CZ řekl, že průzkum ukázal, že je velmi výrazný rozdíl mezi vnímáním výhodnosti spoření a reálného výběru spořicích produktů. Je mnoho produktů (stavební spoření, spořicí účet), které dobíhají z minulosti. I tak je podle něj jasné, že si Češi uvědomují, jak se finanční trh mění a začínají přemýšlet jinak.

Nejčastěji si lidé odkládají od 500 do 2000 korun

Více než dvě pětiny lidí si spoří od 500 do 2000 korun měsíčně. Více než tři tisíce si měsíčně odloží lidé, kteří se alespoň trochu orientují ve světě investic a jejích produktech. Přes pět tisíc korun si častěji spoří muži než ženy. Částku do 500 korun většinou lidé odkládají na důchod a většinou jsou to ženy. Takto malou částku spoří hlavně ti, kdo se velmi málo nebo vůbec neorientují v investičních produktech a za nejdůležitější považují spoření na důchod.

Informace se hledají hlavně na internetu

Nejčastěji si lidé hledají informace o spořicích nebo investičních produktech na internetu. Tuto možnost zvolili dvě pětiny oslovených. Asi čtvrtina důvěřuje bance nebo investiční společnosti či hledá radu u přátel. Stejný podíl, 23 procent, vůbec informace nehledá. Většinou to bývají lidé, kteří nemají tolik financí, aby mohli investovat, a proto pro ně nemá velký význam informace hledat.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností