DomůZprávyČeské akcie spadly v prvním pololetí o 15 procent

České akcie spadly v prvním pololetí o 15 procent

Publikováno

V prvním pololetí letošního roku se české akcie propadly podle indexu PX takřka o 15 procent. Koncem června spadl index na 790 procentních bodů, jedná se o sedmileté minimum. Hodnota se snížila hlavně u finančních titulů, posílily akcie Pegas Nonwovens, Unipetrolu a Fortuny. V loňském roce české akcie podle indexu PX posílily asi o 956 procentních bodů. Podle analytika Komerční banky Josefa Němého na tom nebyly dobře především finanční tituly (pojišťovna VIG spadla skoro o třetinu hodnoty a banka Erste Group přibližně o 29 procent). Tyto akcie byly ovlivněny negativním stavem v evropském finančním sektoru. Pražská burza na tom není příliš dobře již od začátku letošního roku. Na negativním vývoji se podepsalo několik faktorů včetně brexitu v posledních dnech.

V reakci na výsledky britského hlasování o odchodu Velké Británie z EU se v pondělí propadla burza na své sedmileté minimum.
V reakci na výsledky britského hlasování o odchodu Velké Británie z EU se v pondělí propadla burza na své sedmileté minimum.

Analytik společnosti Chytrý Honza, František Bostl, je přesvědčen, že na konci letošního roku bude index pražské burzy na podobné úrovni jako na začátku (kolem 950 bodů). Tento růst by podle něj měl být podpořen hlavně dividendovými tituly, např. ČEZ, Komerční banka či Moneta Money Bank, které při dnešních cenách obchodují se značnými zisky. Naopak akcie společností Fortuna, Philip Morris, VIG nebo Unipetrol se podle něj výrazně pohybovat nebudou. Zároveň odhaduje, že v případě, kdy se v následujících měsících neprohloubí problémy v EU, nezpomalí se ekonomický růst v USA nebo nepřekvapí Čína horšími ekonomickými daty, je možné čekat u pražské burzy mezi světovými indexy růst.

Burza se propadla na sedmileté minimum

V pondělí se burza propadla na své sedmileté minimum. Jednalo se o reakci britského referenda o odchodu Velké Británie z EU. Od úterý začala burza opět posilovat, ale do pátku se již nedostala na úroveň před hlasováním o tzv. brexitu.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností