DomůZprávyVývozci by rádi pokračovali se slabou korunou

Vývozci by rádi pokračovali se slabou korunou

Publikováno

Asociace exportéru má obavy, že po ukončení kurzového závazku posílí koruna až na 25,50 koruny za euro. Intervence České národní banky by měly skončit někdy v průběhu příštího roku. Vývozci lobují za její pokračování. Ekonom Michal Skořepa se posílení příliš neobává, podle něj nebude tak výrazné s ohledem na uzavírání pozic od zahraničních spekulantů.

Umělé oslabování kurzu koruny začalo v listopadu 2013. Konec je zatím plánován na první polovinu roku 2017.
Umělé oslabování kurzu koruny začalo v listopadu 2013. Konec je zatím plánován na první polovinu roku 2017.

Českým exportérům se líbí oslabená koruna a stabilní kurz. Podle ČNB by však intervence měly skončit v průběhu příštího roku, ale nejdříve ve druhém čtvrtletí. Zástupci firem již teď prohlašují, že by souhlasili s dalším prodloužením. Centrální banka ovlivňuje kurz od listopadu 2013 nad úrovní 27 korun za euro.

Zakladatel firmy Grund Jiří Grund se vyjádřil zcela jednoznačně, že jim takto nastavený kurz vyhovuje. Navíc podle něj má export významný podíl na HDP, tudíž i pro ekonomiku by bylo prodloužení prospěšné. Právě v jeho hotelu v Mladých Bukách má začít ve čtvrtek exportní fórum, kde budou společnosti o tomto tématu diskutovat a Asociace exportérů zveřejní své výpočty.

Kdyby byl nyní kurz 25,747 koruny za euro, který platil v době před intervencí, přišli by exportéři v srpnu 2016 o 608 miliard korun, vyjádřil se místopředseda asociace Otto Daněk.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investmenst prohlásil, že oslabení koruny nebylo dobrou zprávou třeba pro dovozce, ale celkově si vede česká ekonomika dobře. Je tedy zřejmé, že kurzový závazek měl i příznivý dopad, protože se zvedla poptávka po české produkci doma i v zahraničí, s čímž souhlasí i ekonom Michal Skořepa z České spořitelny. Zároveň ale podotýká, že toto nebylo hlavním úkolem intervencí. Cílem intervencí bylo především zvednout zpět inflaci na úroveň dvou procent. Růst ekonomiky je ovlivněn také více faktory, než jen intervencí.

Posílení koruny nebude tak dramatické

Asociace exportéru na základě svých analýz očekává, že jakmile skončí režim intervencí, dostane se koruna na úroveň 25,50 až 25,80 koruny za euro. Podle Michala Skořepy je toto očekávání nereálné. Měna nebude tak prudce posilovat, protože investoři budou masivně nakupovat koruny. Ti vidí příležitost vydělat a hodlají na konci intervencí koruny prodat. Tím vznikne přebytek korun na trhu, a proto by k žádnému výraznému posílení nemělo dojít. Navíc hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil nedávno uvedl, že centrální banka rozhodně nemá o silnější kurz, než je 26 korun za euro, zájem. Tím by se pokazila její schopnost splnit inflační cíl.

Podle analýz by mohlo k dosažení inflačního cíle dojít přibližně v polovině roku 2017 nebo v jeho druhé polovině. Tím se přiblížil i konec umělého oslabování koruny. ING a její hlavní ekonom Jakub Seidler očekávají, že ČNB ukončí intervence už ve druhém čtvrtletí, protože tím by překvapila trh a snížila potřebu přespříliš intervenovat. Podle odhadů ING byly intervence v posledních dvou měsících za poslední více než rok na nejvyšší úrovni. Za tři roky kurzového závazku už centrální banka musela zaplatit přibližně 800 miliard korun.

Jak prohlásil Jiří Rusnok, který je v současnosti guvernér ČNB, nebude k ukončení intervencí stačit jen dosažení inflačního cíle. Plnění cíle musí být zároveň dlouhodobě udržitelné, protože banka se nechce k intervencím zase vracet.

I když by exportéři rádi, aby intervence trvaly co nejdéle, musí se současně připravit na jejich ukončení. Od roku 2013 za ně hlídala kurz centrální banka, ale to nyní skončí. Jak prokázal průzkum ČNB, ve třetím čtvrtletí byla zajištěna proti kurzovým rizikům jen asi čtvrtina vývozu. Některé firmy jsou připravené. Jednatel plzeňského výrobce turbín Doosan Škoda Power Michal Košacký uvedl, že se jistí po celou dobu, takže se konce intervencí příliš nebojí. Stejný postoj zaujímá i výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens. Její mluvčí Jan Židek zároveň dodává, že se firmě dařilo i při kurzu 25 korun za euro. Nyní je tedy pro ně kurz bonusový.

Exportní fórum navštíví každý rok desítky exportních firem. V letošním roce má v plánu navštívit ho i ministr průmyslu Jan Mládek nebo viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. Ten se dostaví ihned po zasedání bankovní rady. Na setkání představí zástupci Exportní garanční a pojišťovací společnosti novou mapu exportních rizik. O těch v nedávné době rozhodovala OECD.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností