DomůZprávyIkea konečně spustila svůj e-shop

Ikea konečně spustila svůj e-shop

Publikováno

Pro velký zájem zákazníků urychlila Ikea otevření svého e-shopu. Objednávky přes internet se budou vyřizovat přímo v obchodech, ale do budoucna plánuje Ikea doručování i ze skladů. Ikea patří k posledním nábytkářským gigantům, který e-shop nenabízel. Konkurenční Sconto a Asko již své internetové obchody provozují.

Ikea konečně spustila svůj e-shop.
Ikea konečně spustila svůj e-shop.

Nábytkářský řetězec spustil svůj e-shop v Česku 1. 9. 2016. Původní plány byly jiné, ale kvůli velkému zájmu zákazníků bylo spuštění urychleno. Nyní je možné vybírat on-line prakticky z celé nabídky obchodu, tedy z několika tisíc výrobků. Řetězec patřil k posledním velkým prodejcům v oboru, který tuto možnost dosud nenabízel. Klienti mohli doposud využívat službu „Klikni a vyzvedni“, která fungovala tak, že zákazník si mohl vybrat libovolné produkty a rovnou je i zaplatit prostřednictvím on-line platformy na internetu. Vybrané zboží si pak pouze vyzvedl na vybrané prodejně či výdejním skladu.

Generální ředitel společnosti Marek Feltl uvedl k rychlému otevření e-shopu jako důvod dlouhodobý a silný tlak zákazníků na možnost koupit si výrobky přes internet. Služba je nazývána „Klikni a dovezeme“ a prozatím bude zboží posíláno přímo z obchodních domů. Kompletní on-line řešení bude v České republice zavedeno v letech 2018 až 2019. Manažerka společnosti uvedla, že jednotlivé objednávky, které budou připraveny v prodejnách Ikea, budou doručovány ve spolupráci s lokálními partnery v oblasti dopravy. Do budoucna je v plánu, aby doručování objednaného zboží probíhalo přímo z globálních skladů.

Doprava se pořádně prodraží

Od klasického e-shopu se ten Ikea hodně liší zejména cenami za dopravu. Podle ceníku přitom ani není podstatná hmotnost zboží, jak by si mnozí mohli myslet a podstatná není ani vzdálenost, ale hodnota nákupu. Firma účtuje dražší dopravu těm, kdo utratí více. Pokud například nakoupíte za 5000 Kč, zaplatíte za dopravu 600 Kč, u nákupu do 15 000 Kč už to bude 1300 Kč a nákup do 150 000 Kč vyjde dokonce až na 3000 Kč. Zboží nad 150 000 Kč vám již doručí zdarma. Podle Malákové jsou ceny pro zákazníky stejné, jako kdyby si je objednávali přímo v obchodním domě. Mluvčí Zdenka Pecková k tomu dodala, že společnost brala v úvahu i to, aby nebyli v nevýhodě zákazníci, kteří bydlí dále od obchodu. Vyzvednutí, přeprava i transport mají být podle vyjádření společnosti pouze doplňkové, a proto jsou i v rámci online nakupování zpoplatněné. Transport zahrnuje také vynášku zboží do bytu či domu a vybrání si přesného termínu doručení.

Konkurence je na tom lépe

Asko nábytek spolupracuje se společností PPL, kde si lidé zaplatí za dopravu od 159 Kč do 759 Kč. Při objednávce nad 50 000 Kč je doprava zdarma. Za vynesení až do bytu si lidé připlatí 350 Kč. Sconto praktikuje podobný systém jako Ikea. Při objednávce do pěti tisíc zaplatí zákazníci 400 Kč. Maximální částka za zboží činní 1999 Kč. Zboží od Sconta je dodáváno před první vchodové dveře.

V e-shopech činil prodej v Česku v loňském roce asi sedm procent a zájem stále roste. Údaje zveřejnila Asociace českých nábytkářů (AČN). E-shopy již nějakou dobu provozují další velcí prodejci nábytku, jako je Asko či Sconto. Loni také stoupl prodej nábytku meziročně o 7,8 procenta na 34,7 miliardy korun.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností