DomůZprávyČeská spořitelna možná získá 2 miliardy z vkladních knížek

Česká spořitelna možná získá 2 miliardy z vkladních knížek

Publikováno

Česká Spořitelny
Do konce letošního roku si lidé musí vybrat své peníze z anonymních vkladních knížek na doručitele.

Pokud máte doma ještě schované nějaké vkladní knížky, pospěšte si s jejich výběrem. Vkladní knížky České spořitelny půjdou vybrat jen do konce letošního roku. Peníze, které si lidé nevyzvednou, zůstanou bance. Ta je chce převést do nadace Depozitum Bonum, která je určena na podporu vzdělání.

Česká spořitelna vydávala tzv. vkladní knížky na doručitele. Nyní se mají Češi přihlásit ke svým penězům, ale spousta z nich to ještě neudělala. Možnost výběru skončí 31. prosince. Ve čtvrtek na končící lhůtu spořitelna upozornila s tím, že peníze, které nebudou vyzvednuté, převede do své nadace Depozitum Bonum. Z výnosů nadace začala podporovat lepší výuku technických oborů a v přírodních vědách. Nyní Česká spořitelna eviduje 2,5 milionů anonymních knížek. Na těch je uloženo celkem 1,89 miliardy korun, což v průměru znamená 750 Kč / vkladní knížka.

I když se jedná o hodně peněz, většinu si z vkladních knížek na doručitele už Češi vyzvedli. Poté co spořitelna na konci roku 2002 ukončila nabídku těchto knížek kvůli zákonu proti praní špinavých peněz, evidovala na 6,6 milionech anonymních vkladních knížkách 121 miliard korun. Podle zákona o bankách se peníze na těchto vkladech na konci roku nesměly úročit a dalších deset let měli možnost klienti vyzvednout si z nich peníze. Zároveň měli i lidé přislíbené prodloužení zákonné lhůty do konce roku 2015. Tuto lhůtu pak ČS ještě prodloužila do konce letošního roku.

Nejvíce peněz bylo z vkladních knížek vybráno po prvním roce

Lidé si nejvíce peněz vyzvedli po silné kampani České spořitelny hned v prvním roce. Navzdory dalším kampaním se pak objem zbylých peněz snižoval pomalu. V posledních třech letech se jednalo o necelé půl miliardy korun ročně. Je to proto, že na většině nevybraných peněz se nacházejí už jen malé částky. Spořitelna uvedla, že na asi 98 procentech nevybraných vkladních knížek nebývá větší částka než 5 tisíc korun a na 41 procentech je uloženo dokonce méně než padesátikoruna.

Podle vyjádření České spořitelny chce banka upozorněním na ukončení možnosti výběru peněz jen do 31. prosince 2016, donutit lidi, aby si přišli vkladní knížky zrušit. Některé jsou na heslo, některé na doručitele. Jestliže není knížka na heslo součástí dědického řízení, musí ho klient znát. Výběr peněz je možné uskutečnit na jakékoliv pobočce České spořitelny. Je nutné ale přinést sebou občanský průkaz a předložit ho, protože banka si bude chtít zkontrolovat totožnost každého člověka. Banka nechce spekulovat o sumě, která ji může z nevyzvednutých vkladních knížek zůstat. Část z nevyzvednutých peněz převedla do nadace už v roce 2013, aby mohla z jejích výnosů svůj plán podpory školství rozjet.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností