DomůZprávyZa špatnou kontrolu dotací bude možná Česko vracet 810 milionů

Za špatnou kontrolu dotací bude možná Česko vracet 810 milionů

Publikováno

Kvůli špatné kontrole dodržování dotačních pravidel požaduje Evropská komise po České republice vrácení 810 milionů korun. Vrácení peněz se týká dotací za roky 2010 až 2013. Vyplacené peníze nemusí vracet zemědělci. Ještě hůře než naše republika dopadla Itálie, která má vracet 1,21 miliardy korun.

Za poskytnuté dotace bude možná Česká republika muset vracet 810 milionů korun.
Za poskytnuté dotace bude možná Česká republika muset vracet 810 milionů korun.

Evropská komise chce od České republiky vrátit 810 milionů. Důvodem pro tento požadavek je nedostatečná kontrola dodržování dotačních pravidel v letech 2010 až 2013. Podle vyjádření Mariana Jurečky na úterní tiskové konferenci se hodlá ministerstvo zemědělství proti tomuto rozhodnutí právně bránit. Získané peníze již byly vyplaceny zemědělcům, ale podle ministra je nebudou muset vracet.

Evropský audit našel několik chyb

Evropský audit při kontrole v Česku našel hned několik chyb. Vytkl třeba to, že inspektoři České plemenářské inspekce nekontrolovali, zda zemědělci pravidelně aktualizují stájový registr prasat, skotu, ovcí či koz, nebo zda včas hlásí přesuny zvířat. Podle náměstka ministra pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU Pavla Sekáče označili za chybu auditoři i to, že zvířata neměla ušní známky. On sám se však vyjádřil tak, že je téměř nereálné toto uhlídat, protože je kdykoliv možné, že zvíře známku ztratí.

Ještě hůře než ČR dopadly některé další státy EU. Itálie by měla vrátit celkem 45 milionů eur (1,21 miliardy korun), Francie 129 milionů eur (skoro 3,5 miliardy korun). Přímé platby z Programu rozvoje venkova patří k jedněm z nejdůležitějších dotací a na konci programovacího období dosahovala jejich výše asi k 23 miliardám korun.

Ministr doufá, že sankce nebude tak vysoká, pokud ji evropské soudní orgány neoznačí přímo za nedůvodnou. V případě, že by peníze Česká republika vrátit musela, vezme je z národního rozpočtu a nebude je požadovat po zemědělcích zpět.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností