DomůZprávyNa EET vydělají mobilní operátoři a výrobci softwaru

Na EET vydělají mobilní operátoři a výrobci softwaru

Publikováno

Na zavedení elektronické evidence tržeb mohou nejvíce vydělat mobilní operátoři, a také výrobci pokladních softwarů. Ti obchodníkům aktualizují jejich podklady pro komunikaci s EET. Mobilní operátoři zase poskytnou desetitisícům podnikatelů internet i pokladní aplikace. Oproti tomu nejspíše moc nevydělají prodejci pokladen, protože většina velkých obchodníků už kasy na evidenci má a menší podnikatelé využijí spíše služby mobilních operátorů.

Malí podnikatelé si drahou registrační pokladnu příliš pořizovat nechtějí. Raději využijí nabídky mobilních operátorů a budou používat chytré telefony či tablety s potřebnými aplikacemi.
Malí podnikatelé si drahou registrační pokladnu příliš pořizovat nechtějí. Raději využijí nabídky mobilních operátorů a budou používat chytré telefony či tablety s potřebnými aplikacemi.

Po schválení EET mohou jásat mobilní operátoři. Ti očekávají objednávky od mnoha českých podnikatelů, kteří budou potřebovat povinný pokladní systém a jeho správu nabídnou právě telekomunikační firmy. Navíc za tyto služby zaplatí podnikatelé velmi příznivé sumy v řádu několika stovek měsíčně. Z nové situace hodně vytěží i dodavatelé pokladního softwaru. Méně pak prodejci pokladen a pokladních tiskáren. Zavedení evidence se bude postupně týkat více než půl milionu podnikajících. Pokud by se podařilo získat mobilním operátorům alespoň sto tisíc klientů, mohly by jejich výdělky při cenách licencí za aplikace dosáhnout až desítek milionů korun. O evidenci se zajímají všichni mobilní operátoři.

Mluvčí Vodafonu Adéla Konopková uvedla, že společnost očekává zájem deseti tisíců podnikatelů, hlavně těch, kdo mají zájem o přenosné řešení tzv. do kapsy s minimální investicí. Průměrně stojí systém pro kontrolu tržeb od softwarové firmy provozovatele hospody 40 tisíc. Je ovšem možné ho uhradit i na splátky.

Operátory zajímají hlavně drobní podnikatelé

Větší provozovny již svou elektronickou pokladnu většinou vlastní. Na její nákup se chystají hlavně menší podnikatelé, především ti, co provozují hospody na venkově. U těch se dá očekávat, že koupí levnější variantu s čímž počítají i operátoři. Nová pokladna s integrovanou tiskárnou může vyjít na deset až padesát tisíc korun, za stejnou službu u operátora dá podnikatel jen několik stovek měsíčně plus několik tisíc za tiskárnu. Zákon o elektronické evidenci udává, že podnikatelé musí mít připojení k internetu, pokladní software a tiskárnu pro vytištění účtenky zákazníkovi. Tuto službu tak s přehledem zvládne chytrý telefon nebo tablet. Nejvíce se zatím angažuje Vodafone, který spustil již v listopadu aplikaci ePokladna. Ta umožňuje evidovat tržby pomocí tabletu či mobilního telefonu. Za licenci, která opravňuje k používání, zaplatí klient 300 nebo 420 Kč za měsíc. K ní nabízí operátor i tiskárnu, datové služby je nutné dokoupit. Vodafone se zaměřuje především na lokální podnikatele.

Podobnou nabídku ohlásilo i O2. Nazvalo jej eKasa, ale její cenu zatím neohlásilo. Mluvčí O2 Kateřina Mikšovská uvedla, že detaily o datu zavedení na trh i ceně zatím nechtějí zveřejňovat kvůli konkurenci. Ještě méně informací přišlo z T-Mobile, který čekal až na chvíli, kdy bude schválen příslušný zákon. I zde ovšem bude aplikace pro evidenci tržeb nabídnuta. Podle Martiny Kemrové z T-Mobile se lidé stejně začnou o pořízení aplikací zajímat až ve chvíli, kdy začne být evidence tržeb povinná.

Příjem i pro dodavatele softwaru

Vyšší tržby očekávají i výrobci pokladního software. Upravit pokladnu pro novou evidenci také něco stojí. Ceny se pohybují od 10 do 15 tisíc korun. Podnikatel, který si pořídí novou pokladnu, si na pronajatý software musí připravit pouze několik stovek měsíčně. Jednatel společnosti ABX software Martin Burle uvedl, že zvýšený zájem o pokladní systémy se projevuje již asi rok. Ten hlavní nápor je ale očekáván až nyní, kdy byl zákon schválen.

Evidence by mohla být přínosná i pro některé srat-upy, např. pokladní systém Storyous, kde vlastní většinu skupina Rockaway Jakuba Havrlanta, počítá s většími zisky po zavedení kontrol. Jestliže mají dnes přibližně 850 klientů, po schválení evidence by se mohl počet i zdvojnásobit.

Tradiční prodejci pokladen ovšem s tím, že do tohoto byznysu chtějí pronikat i mobilní operátoři a softwarové firmy, nesouhlasí. Provozovatel firmy Pokladny-Vahy-Systemy.cz si myslí, že většina těchto společností chtějí především získat rychle zisk, a proto se pouští do prodeje. Jeho společnost působí na trhu již přes dvacet let, a přesto tolik na EET nevydělá. Podnikatelé čekali poměrně dlouho, že poslanci neschválí evidenci tržeb. I z tohoto důvodu si pokladny příliš nekupovali. Viktor Krabec z Centra pokladen se však domnívá, že jakmile budou povinné, prodeje se zvýší. Nyní jsou právě u této společnosti na zhruba pěti měsíčně.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností