DomůZprávyV loňském roce účastnické fondy výnosy neohromily

V loňském roce účastnické fondy výnosy neohromily

Publikováno

Účastnické fondy v loňském roce většinou svými výnosy nepřesáhly inflaci. Ta činila v průměru 2,5 procenta a nedosáhlo na ni celkem 16 z 27 účastnických fondů.

Obliba trhu s penzijním spořením roste.
Obliba trhu s penzijním spořením roste.

Některé fondy dokonce skončily v záporných číslech (celkem 14). Měly tedy výnosy dokonce ještě nižší než inflace. Údaje uvedla na svém webu Asociace penzijních společností. V doplňkovém penzijním spoření, které nahradilo penzijní připojištění v roce 2013, bylo na konci roku 2017, 763 332 lidí. To je 42 procent více než v roce 2016.

Lépe si vedly dynamické fondy

O poznání lépe na tom byly dynamické fondy, které investují hlavně do akcií. Tam už bylo zhodnocení ve výši pěti až devíti procent. Vyvážené fondy s nižším podílem akcií a vyšším podílem dluhopisů vykazovaly o něco nižší zhodnocení, ale stále to bylo většinou nad inflací. Povinné konzervativní fondy se pohybovaly v drtivé většině v mínusu kvůli poklesu cen.

Stále existují transformované penzijní fondy původního penzijního připojištění. Nelze do nich už ale vstoupit. V nich si na konci loňského roku spořilo celkem 3,69 miliónů lidí. U těchto fondů je garantováno nezáporné zhodnocení. Jejich výsledky ale zveřejněny nebyly. Určitě ale nebudou výnosy nikterak závratné. V roce 2016 byl průměrný výnos 0,77 procent a v letech 2013 až 2016 byl průměrný roční výnos jen 1,23 procenta. Nyní bývalé penzijní připojištění zachraňují už jen zajímavé státní příspěvky.

Obliba trhu s penzijním spořením roste

Podle asociace trh s penzijním spořením roste, lidé mu věří a uzavírají smlouvy nejvíce od roku 2013, kdy byl produkt zaveden. Možnost investovat naspořené peníze do dynamičtějších fondů je pro mnoho lidí atraktivnější. Zatímco ze starých fondů přestoupilo do doplňkového penzijního spoření v roce 2016 jen asi 18 tisíc lidí, loni jich bylo už 40 tisíc. Prezident Asociace Aleš Poklop očekává, že tento zájem bude dál stoupat. Asociace zároveň chce podporovat legislativní úpravy, které by spoření na stáří měly ještě více zatraktivnit. Jedná se např. o povinný příspěvek zaměstnavatelů, navýšení státních příspěvků nebo lepších podmínek pro OSVČ.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností