DomůZprávyDo letošních Vánoc Češi investují miliardy

Do letošních Vánoc Češi investují miliardy

Publikováno

Jako každý rok i letos proběhly průzkumy, které poskytují informace, kolik chtějí Češi utratit za vánoční dárky. Všechny mají jedno společné, lidé utrácejí mnohem více než v loňském roce. Ukazují to i maloobchodní obraty, kde se točí desítky miliard korun.

Pod stromečkem letos najdeme mnohem více než loni.
Pod stromečkem letos najdeme mnohem více než loni.

Český statistický úřad odhaduje, že letos budou maloobchodní tržby v prosinci větší než 105 miliard korun. To je o několik miliard korun více než loni ve stejnou dobu. Rekordní tržby očekávají i e-shopy. Internetové nakupování je v České republice čím dál oblíbenější. Například podle průzkumu ČSOB nakupují dárky na Vánoce na internetu tři ze čtyř Čechů.

E-shopy jsou Top

Letos by podle předpokladů Asociace pro elektronickou komerci (APEK) měl obrat v e-shopech dosáhnout 97 miliard korun. To je o 20 procent více než v loňském roce. Asi třetina prodejů připadá na předvánoční období. Prozatímní odhad v letošním prosinci je kolem 44 miliard korun.

V českých domácnostech tak budou letos Vánoce hodně štědré. Z průzkumu Moneta Money Bank vyplynulo, že lidé se chystají vydat mnohem více peněz, než loni. Mluvčí Moneta Money Bank Milada Veselá uvedla, že pět až deset tisíc korun dá za dárky přes dvě pětiny lidí. Takřka dvě pětiny utratí do pěti tisíc korun. Kolem jedenácti procent osob uvedlo, že za dárky utratí od 10 do 15 tisíc korun. Ve všech případech je to větší částka než v loňském roce. Dvě třetiny Čechů pak mají v plánu utratit částku za jeden dárek od 500 do 2000 korun a za levnější do 500 korun třetina. Čtyři procenta lidí chce vydat přes dva tisíce korun za dárek. Výše vánočních nákupů ukazuje, že finanční situace Čechů se oproti loňsku zlepšila.

Vydají až třetinu platu

Další z průzkumů, tentokráte od společnosti Cetelem ukázal, že lidé chtějí utratit v průměru za Vánoce o 1300 korun více. Dárky, výzdoba, jídlo a stromeček stojí jednu domácnost přibližně devět tisíc korun. Většina z těchto peněz jde na dárky, za které lidé chtějí průměrně vydat 5500 korun – o 600 korun více než loni. Za jídlo a výzdobu pak v průměru 2900 korun a za 600 korun by rádi pořídili vánoční stromeček.

Také analýza Equa bank ukázala, že Češi letos na Vánocích nešetří. Stejně jako Cetelem i Equa bank uvedla, že lidé chtějí do svátků investovat v průměru kolem devíti tisíc korun.

Plánované letošní výdaje ukrojí přibližně třetinu současného průměrného platu. Tuto skutečnost uvedla Markéta Dvořáčková z Equa bank. Ještě v 80. letech domácnost z průměrné mzdy 3170 korun dala za Vánoce takřka polovinu příjmu.

Lidé utratí víc, než chtěli

Lidé často plánují, kolik utratí, ale realita je jiná. V mnoha případech koupí více než chtěli nebo dražší dárky. Podle Equa bank až třetina lidí utratí více, než bylo v plánu. V průměru o necelé tři tisíce korun. V průzkumu Cetelem se k vyšším výdajům přiznala pětina osob. Stejné údaje mají i servery Kupi.cz a Zboží.cz. Podle nich Češi dají za vánoční dárky, jídlo i pohoštění během oslav Nového roku investují více peněz, než měli původní rozpočet. Částka, kterou vánoční svátky mnohé rodiny stojí, přesáhne klidně i 30 tisíc korun.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností