DomůZprávyAkcie Ferrari jsou na burze! Svět šílí a nakupuje

Akcie Ferrari jsou na burze! Svět šílí a nakupuje

Publikováno

Ferrari před budovou NYSE
Řada luxusních Ferrari zaparkovaných na Wallstreet před budovou NYSE

Po velkém mediálním rozruchu vstoupilo 21.10.2015 Ferrari na New Yorskou burzu s nabídkou 17 175 000 ks akcií s otevírací cenou $52 za kus a stylovým tickerem RACE. O akcie byl takový zájem, že na otevírací ceně $52 se vůbec neobchodovalo a první obchody byly uzavřeny až za $60.84.

Cena nicméně poměrně rychle spadla zpět k 50ti dolarovým hodnotám a celý včerejší den se akcie obchodovaly v rozmezí $57-$55. Na ceně $55 se i včera ve 22:00 pražského času obchodování uzavřelo, což stále znamená 5.77% nárůst hodnoty akcie oproti IPO ceně. Dnešní obchodování začíná otevřením NewYorské burzy po 9. hodině NewYorského času, což je 15:45 pražského času.

Ferrari dalo do IPO (Initial Public Offering – neboli veřejný úpis akcií na burze) cca 9% večkerých svých akcií a získalo tak $866,3 milionů rolarů (téměř 21 mld Kč). Zbylých 91% akcií je rozděleno mezi mateřskou společnost Chrysler Fiat, která drží 80%, 10% připadá rodině zakladatele Enza Ferrari a 1% akcií má do 30ti dnů možnost koupit si skupina investičních bank, které prováděli IPO jako USB, BNP Paribas, Banco Santander, Bank of America Merrill Lynch, J.P. Morgan, Madiobanca a Allen & Company.

IPO akcií Ferrari na NewYorské burze
IPO Ferrari bylo v NewYorku velkou show

Tržní kapitalizace celé firmy Ferrari se zavírací cenou $55 za kus dostala na cca $10,5 miliardy, což je více jak 250 miliard Kč. Zajímavostí je, že z upisovací ceny $52 šlo z každého kusu akcií $1.56 jako provize investičním bankám, čímž si vydělali cca 640 milionů Korun!

Současná cena akcií Ferrari

Současnou cenu akcií Ferrari můžete sledovat na interkativním grafu od společnosti Plus500, která je zatím spolu s ETX Capital jediným maloobchodním brokerem s CFD, kde lze s akciemi Ferrari obchodovat.

Ferrari před budovou NYSE na Wallstreet
Exkluzivní supersporty zaparkované před budovou New York Stock Exchange na Wallstreet

Pro začátek obchodování s akciemi Ferrari stačí vložit od 3000 Kč, přičemž Plus500 udělí k takovému vkladu navíc až 2000 Kč ve formě bonusů. U Plus500 je dokonce i možnost obchodovat pouze za 500 Kč, které broker dává všem novým klietům, kteří si u něj otevřou účet, aniž by museli vkládat jakékoliv peníze.

Pro získání bonusu 500 Kč a začátku obchodování s akciemi Ferrari formou CFD u Plus500 stačí kliknout na odkaz níže, vybrat „Skutečné peníze“ a oveřit přes SMS své telefonní číslo.

> Získat 500 Kč bonus bez vkladu <

Chcete-li zjistit více informací o brokerovi Plus500, můžete si o něm přečíst více v naší obsáhlé recenzi zde. Stejné možnosti obchodování s akciemi Ferrari nabízí i ETX Capital, o němž si můžete více počíst kliknutím zde.

Myslete na to, že obchodování s CFD je rizikové a může mít za následek ztrátu celého vkladu. Investomanie.cz není investičním zprostředkovatelem a ani nepodléhá dikci zákona o Investování na kapitálových trzích. Veškeré informace zde uvěřejněné slouží pouze ke studijním a informativním účelům a nejsou investičním doporučením.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností