DomůZprávyÚrokové sazby hypoték v posledním měsíci 2015 opět klesaly

Úrokové sazby hypoték v posledním měsíci 2015 opět klesaly

Publikováno

V prosinci klesaly průměrné úrokové sazby u hypoték v České republice z listopadových 2,09 procenta na 2, 06 procent. Sazba se tak velmi těsně přiblížila minimu z června, kdy se sazba ustálila na 2,05 procenta. Vyplívá to z údajů Fincentrum Hypoindex. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na fixaci.

V prosinci minulého roku stoupl počet uzavřených hypotečních úvěrů o 427 na 9459. Oproti listopadu vzrostly objemy o 1,5 miliardy na 18,1 miliardy korun. V posledním měsíci roku 2015 byl pokořen rekord a průměrná výše hypotečního úvěru dosáhla na 1 913 396 Kč.

Podle vedoucího analytika Fincetra Josefa Rajdla nevybočily úrokové sazby sjednaných hypotečních úvěrů z úrovní, které platili na jaře 2015. Banky si nechaly na závěr roku prostor pro povzbuzení trhu a objednaly si hypoteční úvěry za více než 18 miliard Kč. Jednalo se o druhý největší objem po červnu 2015.

Jak uvedl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda, ke stlačení úrokových sazeb u tuzemských hypoték na historicky nejnižší úrovně přispívají volné měnové podmínky v ČR i v eurozóně. V nebližších měsících by se měla u nás inflace stále pohybovat pod dvouprocentním cílem ČNB, takže není předpoklad pro jakýkoliv silnější tlak na růst sazeb u hypoték. Ovšem již nelze ani očekávat výraznější pokles. Průměrná sazba by se tak víceméně měla pohybovat na stejných úrovních ještě minimálně několik měsíců.

Výkonný ředitel finanční skupiny Chytrý Honza Jiří Paták prohlásil, že silný prosinec na trhu nikoho nepřekvapil. Na konci roku hodně stoupl i počet lidí, kteří začali hledat vhodný dům či byt a dosud ho nenašli. Proto se dá očekávat, že právě tito zákazníci se v první polovině letošního roku objeví v hypotečních objemech. Podle něj bude začátek nového roku hodně silný.

Nedostatek malých bytů v dobrých lokalitách

Problém na trhu by mohl přinést zvyšující se nedostatek kvalitních nemovitostí. Je velká poptávka po malých bytech v dobrých lokalitách a nabídka ani zdaleka nedostačuje. Zájemci právě o takové bydlení musí hledat a čekat mnohem déle než dřív, průměrná doba přesahuje i půl roku. Proto se nejen prodej nemovitostí, ale i hypotéky posouvají v čase. Z tohoto hlediska je jasné, že realitní i hypoteční trh bude i nadále silně růst. Ekonomové zatím neočekávají žádné velké změny v ekonomickém vývoji i sazbách hypoték. Pohyby v desetinách procenta na trh žádný velký vliv mít nebudou. Zpomalení vývoje by vyvolalo zdražení hypoték až o více než půl procenta a více než jedno procento by již mohlo působit problémy lidem s hypotékou se splácením.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností