DomůZprávyZiskovost čínského dovozu napomáhá cenám mědi

Ziskovost čínského dovozu napomáhá cenám mědi

Publikováno

Čína, jako největší spotřebitel červeného kovu značně ovlivňuje její cenu.
Čína, jako největší spotřebitel červeného kovu značně ovlivňuje její cenu.

Měď po svém dlouhodobém propadu, kdy se dostala, až na šestiletá minima konečně začíná opět růst. Cenám pomáhají zásoby upraveného kovu, které jsou dováženy do Číny spolu s velkým uzavíráním měděných dolů. Tyto uzavírky přinášejí zvýšený optimismus díky reálnému snižování produkce.

V srpnu letošního roku se měď propadla na nejnižší úroveň od finanční krize. Její cena spadla pod 5000 dolarů za tunu. Cenu mědi, tak jako mnoho jiných komodit, ovlivňoval strach z padající čínské ekonomiky. Čína totiž patří k největším spotřebitelům červeného kovu.

Měď začala mít lepší vyhlídky již minulý týden, kdy vzrostla její cena o více než 5 procent. Bylo to poté, co se Glencore přidala k množství uzavírek dolů. Tyto uzavírky začali někteří z největších světových producentů tohoto kovu. Glencore oznámila, že omezí 400 000 tun produkce ve dvou afrických dolech. K oživení na trhu s mědí dopomohlo i to, že se zvýšil dovoz upravené mědi do Číny. Světový trh je díky tomu opět ziskový. Upravená měď se tahá z úložišť v čínských celních skladech a poté se posílá na trh.

Cena mědi je ovlivněna dvěma aspekty

Přesto, že poptávka po mědi nebyla letos zatím příliš vysoká, potřebuje Čína dovážet 3 milióny tun kovu ročně, aby byly splněny státní požadavky. V letošním roce však nebylo přesouvání upraveného kovu z celních skladů na pevninu příliš ziskové. Je to zejména z toho důvodu, že se stále více stírá rozdíl mezi úrokovými sazbami na pevnině a na pobřeží. Materiál se tak zasekl na čínských hranicích. V posledních měsících došlo k určité změně. V Číně vzrostly prémie (poplatek, který jsou spotřebitele ochotni dát za to, že jim bude okamžitě měď dodána nad rámec tržních cen). Společnost CRU odhaduje, že tyto poplatky se v Číně pohybují okolo 110 až 120 dolarů za tunu.

Další změna, která nastala, a která taktéž pozitivně ovlivnila cenu červeného kovu je ta, že díky devalvaci jüanu, která negativně ovlivnila i světové trhy, vznikl prostor pro arbitráž ceny mědi na Londýnské kovové burze LME a na burze v Šanghaji. I když pro fyzicky převážený kov byla tato arbitráž spíše negativní, dovozci mohou díky devalvaci stále z rozdílu kurzu pevninského a pobřežního profitovat.

Znovuotevření dovozního okna nemá žádný vliv na oživení poptávky v Číně. Přesto, že se situace obrací k lepšímu, stále se potýká s mnoha hrozbami. Ve středu ráno klesla cena mědi s tříměsíčním dodáním na 5274 dolarů za tunu na Londýnské kovové burze. Oproti minulému týdnu to znamená propad o 100 dolarů. V průběhu dne tak měď ztrácela 1,4 procenta až na 5293 dolarů za tunu. V posledním měsíci si rudý kov připsal 2,5 procent.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností