DomůZprávyV Praze stouply ceny bytů takřka o pětinu

V Praze stouply ceny bytů takřka o pětinu

Publikováno

V Praze se zvyšují ceny nových bytů. Meziročně to dělá 18,7 procent. O více jak polovinu (51 procent) se zvedl prodej novostaveb v Brně. V menších městech se ceny nemění nebo naopak mírně klesají.

V Praze se zvedly ceny nových bytů o pětinu.
V Praze se zvedly ceny nových bytů o pětinu.

Za metr čtvereční u nově stavěných bytů v Praze nyní zaplatí zájemce 65 922 korun. To je takřka o 10 procent více než v prvním čtvrtletí tohoto roku a o pětinu více než v loňském roce. Tato data vychází ze statistik developerů Trigema, Skanska Reality a Central Group. Meziročně stouply ceny o 18,7 procenta.

Předseda představenstva Marcel Soural tento trend zdůvodňuje tím, že se do nabídky dostává méně nových bytů a levné byty mizí velmi rychle. Klienti tak kupují více i dražší byty. Podle jeho vyjádření má na růst cen vliv i pomalý proces povolování staveb. Povoluje se jich méně, než by bylo potřeba. Důvod zdražování tedy nesouvisí s developery.

Počet bytů k prodeji se meziročně snížil ze sedmi tisíc na 4650. Enormní zájem o nové byty velmi ovlivňují výhodné úrokové sazby u hypoték, nízká nezaměstnanost a důvěra lidí v sílu ekonomiky.

V Praze bude více bytů

Již schválený metropolitní plán ukazuje, že Praha se v budoucnu nebude rozšiřovat, ale spíše zahušťovat současná zástavba. Tak to funguje i jinde ve světě. Oproti mnoha středoevropským městům, jako je např. Berlín, Vídeň či Mnichov je tempo výstavby v Praze velmi pomalé a ve Varšavě přibývají nové byty dokonce třikrát rychleji.

Partner poradenské společnosti KPMG Pavel Kliment dodává, že když k tempu výstavby přidáme ještě aktuální data o vývoji cen, je jasně viditelné, že nízký objem i tempo výstavby bude mít za následek jen další zdražování. Soural přisuzuje růst průměrných cen i tomu, že někteří developeři dávají na trh v poslední době i byty, kde cena za metr čtvereční přesahuje 80 000 korun.

Velká konkurence

Pražský trh sleduje i developer Ekospol, který ještě donedávna sdílel údaje o prodeji nových bytů s Trigemou a Skanskou. Ti však nesouhlasili s tím, že Ekospol zahrnuje do prodaných bytů i ty, na něž ještě nebylo vydáno územní povolení či dokonce i stavební povolení. Ekospol ovšem takových bytů prodává stovky. Podle jeho statistik se prodalo ve druhém čtvrtletí nových bytů v Praze 1998. To je oproti loňsku o 17,5 procenta více a nejvíce v posledních devíti letech. Developeři kolem Trigemy udávají 1750 bytů. I v mimopražských regionech se poptávka po novém bydlení zvedla. V Brně se ve druhém čtvrtletí prodalo 545 bytů za průměrnou cenu 56 363 za metr čtvereční. V celém jihomoravském kraji je to pak průměrně 50 522 korun. Podle Sourala prodej bytů v Brně překvapil více než v Praze. Prodalo se o 51 procent více než loni.

V menších městech byty zlevňují

Meziročně se ceny v Brně za nové byty zvedly o více než desetinu. Růst cen se týká i starších bytů a nájmů. Stejně jako v Praze i zde se výběr snižuje. Podle brněnské firmy Trikaya se v Brně prodaly od začátku letošního roku novostavby za 2,9 miliardy korun. To je přibližně stejně jako loni.

V Liberci, Pardubicích, Karlových Varech a ve Zlíně si najde kupce jen několik desítek nových bytů. Mimo Prahu se ve druhém čtvrtletí prodalo 1350 nových bytů. Průměrná cena se pohybovala okolo 42 tisíc za metr čtvereční. To je nárůst asi o čtyři procenta oproti prvnímu čtvrtletí.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností