DomůZprávyDíky novele zákona si každý může otevřít účet v celé EU

Díky novele zákona si každý může otevřít účet v celé EU

Publikováno

Ve středu 24.2 schválila vláda novelu zákona o platebním styku. Tato novela má nově umožnit všem spotřebitelům v EU otevření základního platebního účtu v jakémkoliv státě, který je součástí Evropské unie. Veřejnost o tom informovalo tiskové oddělení vlády. Zákon reaguje na požadavky EU. Součástí je i jednotný postup při změně účtu a zároveň i možnost porovnání cen služeb. Dále bude v zákoně zavedeno nařízení EU o mezibankovních poplatcích za karetní platební transakce.

Již brzy vyjdou transakce provedené kartou spotřebitele o něco levněji.
Již brzy vyjdou transakce provedené kartou spotřebitele o něco levněji.

Ministerstvo financí vidí hlavní plus této změny především v lepším postavení a ochraně spotřebitele na finančním trhu. Zároveň věří, že lidé budou mnohem více informováni než doposud. Novela zákona počítá s tím, že v ČR budou moci spotřebitelé vybírat ze základních platebních účtů u tuzemských bank nebo bank, které mají na našem území svou pobočku. Ministerstvo financí chce ze zákona vyjmout Českou národní banku, protože i přesto, že má oprávnění poskytovat platební služby, nevede platební účty pro veřejnost. Ze zákona by měla být vyňata i spořitelní a úvěrní družstva, která jsou oprávněna pouze k přijímání vkladů od svých členů.

Do základního platebního účtu je zařazen každý účet, u kterého je možnost vybrat hotovost a převádět či připisovat na něj peníze. Zákon by měl být aplikován pouze na ochranu spotřebitele, protože je považován za slabší stranu při jednání banka vs. klient. Novela se tedy nevztahuje na podnikatelské účty, protože podle Ministerstva financí podnikatele nelze považovat za slabší smluvní stranu.

Lepší přehled v poplatcích

V návrhu je zahrnuta i další novinka. Ta se týká sazebníků a obchodních podmínek. Nově budou muset banky ve svých sazebnících i obchodních podmínkách používat jednotnou terminologii. Ještě než s klientem bude uzavřena smlouva o založení nového účtu, dostane standardizovaný dokument, kde bude uveden výčet poplatků, které s účtem souvisí. Klienti tak budou mít lepší přehled o tom, co v souvislosti s účtem mají zaplatit a snáze budou moci porovnat výhodnost takového účtu s konkurencí. Mimo to také musí každý rok dostat souhrnný přehled všech poplatků za celý předcházející rok. Každý bude přesně vědět kolik poplatků a za co bance uhradil.

U transakcí, které jsou prováděny prostřednictvím debetních karet, bude nově činit maximální poplatek 0,2 procenta z celé částky, u kreditních karet to bude 0,3 procent. Strop se vztahuje jak na domácí, tak i na zahraniční platby kartou. Menší poplatky by měly přinést za rok úsporu až 730 milionů eur (20 miliard Kč) u spotřebitelů a šest miliard eur (163,6 miliardy Kč) u obchodníků.

Ode dne, kdy začne nové nařízení platit, má Česká republika 12 měsíců na to, aby zavedla sankce za porušení těchto pravidel a určila orgány, které se budou zabývat dohledem nad dodržováním nových povinností, které novela stanovuje. Podle EU by měla být směrnice o platebním účtu zavedena do českého právního řádu do 18. září 2016 a o mezibankovních poplatcích do června 2016.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností