DomůZprávyKupující bude platit daň z nabytí nemovitostí

Kupující bude platit daň z nabytí nemovitostí

Publikováno

Sněmovna schválila novelu zákona, která počítá s tím, že daň z nabytí nemovitostí bude platit kupující. Zákon musí ještě projít Senátem a podepsat prezident. Změna by pak začala platit po třech měsících od vyhlášení zákona ve sbírce. Kupující by měli začít platit daň přibližně od podzimu. V loňském roce na této dani vybral stát takřka 11 miliard korun.

Novela zákona o dani z nabytí nemovitosti přenáší platební povinnost na kupujícího. Platit by měla začít, v případě, že projde Senátem a podepíše ji prezident, na podzim.
Novela zákona o dani z nabytí nemovitosti přenáší platební povinnost na kupujícího. Platit by měla začít, v případě, že projde Senátem a podepíše ji prezident, na podzim.

Tato změna má přinést větší jednoznačnost zákona a lepší výběr daně. V současném znění dává zákon možnost oběma stranám, aby se dohodli na tom, kdo daň zaplatí a většinou je to prodávající. Kupující bývá v pozici ručitele. Novela zákona institut ručení ruší. Sazba zůstává stejná na 4 procentech. Daň z nabytí platí nabyvatel nemovitosti již podle současné úpravy, a to v určitých případech (dražby či vydržení). Již dříve ujišťoval veřejnost ministr financí Andrej Babiš, že banky nebudou mít s touto změnou problém a klientům půjčí i na zaplacení daně. Podle něj zákon i nadále umožní poplatníkům odečítat si od základu daně z příjmů úroky z hypotéky či stavebního spoření, když zaplatí s poskytnutého úvěru nemovitosti i nově daň z nabytí. S návrhem nesouhlasí opoziční ODS, která podávala návrh na zrušení celé daně z nabytí, protože ji považují za zbytečnou. Sněmovnou neprošel ani jeden z návrhů ODS na snížení daně na tři, dvě a jedno procento.

Změny pro samosprávní celky

Novela zákona také řeší placení daně z nabytí krajem, obcemi a jejich svazky. Nově jsou všechny tyto instituce od placení osvobozeny. Samosprávy nebudou v tomto případě muset ani podávat daňové přiznání.

Předloha zákona zjednodušuje určení základu daně při směně nemovitých věcí. Dále osvobození od daně při prvním úplatném nabytí nových staveb a jednotek. V novele se toto osvobození vztahuje pouze na stavby a jednotky dokončené či užívané, ne na rozestavěné.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností