DomůZprávyAustralan Craig Wright tvrdí, že je otcem Bitcoinu alias Satoshi Nakamoto

Australan Craig Wright tvrdí, že je otcem Bitcoinu alias Satoshi Nakamoto

Publikováno

Craig Wright
Údajný tvůrce Bitcoinu Satoshi Nakamoto – australan Craigh Wright
Australský podnikatel Craig Wright dnes na svém blogu přiznal, že je tvůrcem internetové krypto měny Bitcoin. Virtuální měna Bitcoin vznikla před 7 lety a doteď nikdo nevěděl, kdo jí vymyslel. Celou dobu se jako tvůrce uváděl mystický Satoshi Nakamoto, který byl i několikrát předtím „vypátrán“ týmy různých investigativních novinářů, ale vždy šlo o podvod nějakého vtipálka.

Craig Wright byl již déle „podezdřelý“ z toho, že je tvůrcem Bitcoinu on. Loni v prosinci byl označen zahrnačními novináři jako možný tvůrce a krátce na to provedla i australská policie razii v jeho domě a pátrala po důkazech a přišla s tím, že buďto se jedná o sofistikovaného podvodníka či skutečně o tvůrce Bitcoinu. Dnes se australan rozhodl učinit přítrž spekulacím a na svém blogu prohlásil, že on sám je tvůrcem Bitcoinu a že celou dobu vystupoval pod známým pseudonymem Satoshi Nakamoto.

Hodnověrné důkazy poskytl zatím jen zahraničním médiím BBC, The Economist a GQ, ale brzy by se k ním měla dostat prý i veřejnost. Nezpochybnitelným důkazem je něco jako jeho „elektronický podpis“ ve velice ranném bloku bitcoinů z doby, kdy bitcoinů existovalo teprve několik stovek. Tohoto byl schopen pouze tvůrce a právě Craig Wright poskytl toto jako důkaz, že tím tvůrcem je právě on sám.

Skeptické hlasy volají po tvrdším důkazu než jen jedné údajné podepsané transakci, kterou by za jistých okolností s pomocí superpočítačů bylo teoreticky i možné zfalšovat a nebo existují i názory, že tuto zprávu sice podepsal Satoshi Nakamoto, nicméně „pro Craiga“ a že Craig tvůrcem přesto není. Následující dny budou zřejmě velice zajímavé s ohledem na to, jak se bude dařit Craigovi čelit otázkám a přesvědčit skeptiky, že on je skutečně tvůrcem bitcoinu.

Kolem celé zprávy nicméně probíhá po internetu momentálně bouřlivá diskuse a řada autorů zpochybňuje, že by Craig byl autorem Bitcoinu. Například v tomto diskuzním vláknu na populární síti Reddit https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/4hflr3/craig_wrights_signature_is_worthless/ se řeší, že údajný podpis Craiga v jednom z prvních bloků není vlastně podpis v pravém slova smyslu a že je tím pádem bezcenný jako důkaz.

Nabízí se otázka, co tato zpráva udělá s kurzem bitcoinu a zdali se nestane sám Craig cílem vyděračů po tomto veřejném přiznání. Satoshi Nakamoto má údajně má více jak 1 milion bitcoinů, což by v současné tržní hodnotě představovalo majetek převyšující 440 milionů dolarů, tj. přes 10 miliard Kč. Je však Craig Wright opravdu Satoshi Nakamoto? Je dosti možné, že se jedná pouze o další podvůdek, o které není v krypto světě nikdy nouze.

Spekulovat na vývoj kurzu bitcoinu lze v současnosti například u Brokera Plus500, kde lze otevřít účet i zcela zdarma a získat bonus 500 Kč za otevření účtu. Registrace trvá 2 minuty a vyzkoušet si obchodování s bitcoinem za reálné peníze můžete kliknutím zde.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností