DomůČlánkyInvestice, proč do nich jít?

Investice, proč do nich jít?

Publikováno

Peníze lze vydělat různě. Své rezervy můžete značně obohatit vhodným investováním.
Peníze lze vydělat různě. Své rezervy můžete značně obohatit vhodným investováním.

Pořád se všude píše o investicích, o tom, jak je to výhodné a jak by lidé měli volné finanční prostředky vhodně rozmnožovat. Proč byste však vůbec měli investovat, když máte pravidelný příjem a vlastně se vám nežije tak špatně? Odpověď je jednoduchá. Vždy jsou lepší příjmy dva, než jeden a člověk by měl myslet i na zadní vrátka, potažmo zajištění do budoucnosti.

Nejčastěji lidé vydělávají peníze prací, samozřejmě každý chce takovou, kde dostane slušné peníze. To vědí lidé na celém světě i v České republice. U nás však mají lidé poměrně velké rezervy ohledně toho, jak s penězi správně hospodařit. Ne každý tak má vytvořené dostatečné rezervy a přitom vždy se v životě objeví situace, kdy je potřeba peněz jednorázově víc (koupě auta, rekonstrukce bydlení, dovolená,…). Každý rozumný člověk by měl mít určitou rezervu pro případ nenadálých situací. Jak se tedy dostat k penězům (pokud tedy nebudeme brát v úvahu vykradení banky). Odpověď není až tak složitá. Na vše je ovšem potřeba čas, velká trpělivost, rozhodnost, a také kapička toho pomyslného štěstí.

Utratit nebo investovat?

Vydělané peníze můžete využít dvěma způsoby. Buď je utratíte, nebo je nevydáte do spotřeby, ale investujete je. Jaký je rozdíl mezi těmito dvěma možnostmi? V podstatě v tom, co máte teď, a co byste mohli mít v budoucnu. Investovat můžete různě, těch možností je opravdu hodně a některé z nich si zkráceně vysvětlíme.

Rezervy

  • Když má člověk jen jeden příjem, peníze mu pravidelně plynou (výplata) a zase mizí (nákupy zboží a služeb). Když si něco z platu ušetříte, vytvoříte si rezervu. Z té pak můžete čerpat v budoucnosti. Když byste přišli o zdroj platu (budete bez práce), budete muset začít čerpat z rezervy, než zase práci seženete. Jakmile takovou rezervu nemáte, jste nuceni si půjčovat a platit úroky a poplatky za půjčky.

  • Jakmile je člověk šikovný a umí si zajistit ještě další zdroje na zvýšení svých příjmů, mohou se mu rezervy plnit mnohem více a rychleji. V praxi se jedná např. o pronájem nemovitosti, úroky v bance, dividendy z akcií, úroky z dluhopisů, tantiémy, podíly ve firmě a další. Dobrá investice je i ta, která získává časem na hodnotě, takže koupená věc se dá do budoucna prodat s velmi dobrým ziskem (např. šperky, obrazy a jiné).

Co je a co není investice

  • Akcie firem – akcie mohou přinést pravidelný příjem a v budoucnu se jejich cena může zvyšovat, ale i snižovat.

  • Zlato – pravidelný příjem sice nepřináší, ale jedná se o investici, kde časem může hodnota stoupat.
  • Byt nebo dům k pronájmu – přináší příjem ve formě nájmů a navíc do budoucna by mohla jeho hodnota i růst. Investice do nemovitostí jsou velmi oblíbené.
  • Auto – auto (pokud se nejedná o veterána, kde by cena časem mohla růst) investice není. Pokud dneska koupíte automobil za dvě stě tisíc, za pár let ho určitě za víc neprodáte a ani za stejnou cenu. Naopak se cena o hodně sníží.

Pravidla investování

  • Se snižujícím se rizikem investice klesá obvykle i její výnos a naopak se stoupajícím rizikem výnosnost roste.

  • Hodnota každé investice je nestálá (její cena může klesat i stoupat).

Každý investor by měl mít určité cíle:

  • Měl by se snažit o to, aby jeho příjem nebyl závislý jen na jednom zdroji

  • Hodnota jeho majetku by měla stále růst (rychleji než by mohly narůstat jeho dluhy).
  • Aby investice na krátkou dobu co nejméně kolísala, i když to znamená nižší možný výnos a investice na delší dobu může kolísat i více, ale měla by přinést výnos vyšší.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností