DomůČlánky5 největších legendárních investorů

5 největších legendárních investorů

Publikováno

Stejně jako takřka každé odvětví i finanční sektor má svá velká jména a superhvězdy. Od počátku podnikání existovalo mnoho mužů a žen, kterým se podařilo z malých objemů kapitálů vytvořit velké projekty.

I přes své bohatství a úspěch zůstává Warren Buffett obyčejným člověkem.
I přes své bohatství a úspěch zůstává Warren Buffett obyčejným člověkem.

Mnoho lidí zajímá, jak se tito lité ke svému majetku dostali, když začínali od nuly. Pokud jde o investice, chtějí vědět, jak se ti největší hráči dostali přesně tam, kde se právě nacházeli a jak je možné je napodobit, aby také měli takové hromady peněz. Bohužel na úroveň takového Warrena Buffetta se jen tak někdo nedostane. Každopádně jako inspirace poslouží on nebo ostatní úspěšní investoři více než dobře.

Bill Gross

Bill Gross, 74 let, je známý jako „král dluhopisů“ a odkazuje se především na jeho úspěch v investicích s fixním výnosem. I proto se stal jedním z nejlepších všech dob. Založil malou společnost s názvem PIMCO, která má v současné době 1,77 bilionu dolarů spravovaných aktiv. V jednu chvíli byl dokonce největším správcem dluhopisových fondů. Bill Gross je zvláštním druhem investora a upozorňuje potencionální následovatele, aby neinvestovali do mrtvých společností, ale raději si našli společnost, která funguje a oni se v ní zároveň cítí dobře eticky i finančně. Tak zdůrazňuje nutnost diverzifikace, nepromarnění šancí a udržování dostatečné likvidity.

Peter Lynch

Lynch je americký investor, správce podílových fondů a filantrop. Byl manažerem fondu Magellan ve společnosti Fidelity Investments v letech 1977 a 1990. Dosáhl 29,9 % průměrného výnosu a trvale více než zdvojnásobil index trhu S&P 500, který se pak stal nejlepším podílovým fondem na světě.

Je také spoluautorem řady knih a dokumentů o investování, vymyslel několik známých moderních individuálních investičních strategií (například: investujte jen do toho, co znáte).

Warren Buffett

Jméno Warren Buffett musí znát snad každý. Po celém světě je všeobecně známý jako jeden z nejúspěšnějších investorů v historii. Obvykle je to kvůli malému množství peněz, se kterými začal. V současné době drží majetek kolem 85 miliard dolarů. Americký miliardář, investor, obchodník a filantrop se může pyšnit přezdívkami jako Věštec z Omahy nebo Zázrak z Omahy. V roce 2008 byl podle žebříčku časopisu Forbes označen za nejbohatšího člověka na světě. A stále se mezi těmi nejmajetnějšími drží. Většinu svého majetku získal z investic prostřednictvím holdingové společnosti Berkshire Hathaway. V ní je největší akcionář.

Jeho jméno se objevuje v nejedné finanční publikaci a investoři berou jeho rady velmi vážně. Svou investiční kariéru započal založením firmy Buffett Partnership. Fungoval tak, že provize nebral z objemu zobchodovaných akcií, ale pouze ze zisku a ten vykazoval takřka neustále. Uměl odhadnout budoucí vývoj trhu a měl nos na podhodnocené trhy s velkým potenciálem. Jako příklad můžete zmínit firmu American Express, která měla jít podle Wall Streetu ke dnu. On ale zjistil, že lidé stále platí kreditkami této firmy i přes pokles hodnoty akcí. Odkoupil proto 5 % akcií. V následujících letech se situace otočila a jeho akcie se zhodnotily takřka o 400 procent.

Zlomovým pak pro něj byl rok 1962, kdy začal investovat do tehdejší textilní firmy Berkshire Hathaway. V roce 1965 nad ní získal kontrolu a celou ji přebudoval podlé svých představ. Postupně vznikla úspěšná investiční kapitálová společnost, jejíž akcie se vyšplhaly z nuly až na 150 tisíc dolarů za jednu akcii.

I přes svůj majetek zůstává střízlivým a skromným člověkem. Celý život bydlí v jednom domě v Nebrasce s rodinou, chodí do svých oblíbených restaurací v ulici a své peníze vkládá v hojné míře do Nadace Billa a Melindy Gatesových, kterou spravuje Bill Gates se svou ženou.

Mimo investic Warrena Buffetta proslavily jeho citáty: „Warren Buffett čte názory analytiků jen tehdy, když v novinách nejsou žádné jiné vtipy.“

John „Jack“ Bogle

Bogle je americký investor, obchodní magnát a filantrop. Založil společnost Vanguard Group, která je v Americe nezničitelným pojmem. Napsal knihu Společný smysl pro vzájemné fondy: Nové imperity pro inteligentního investora.

V roce 1975 přišla jeho první inovativní myšlenka, díky které vznikl první světový indexový podílový fond Vanguard Investment Trust, který se později stal Vanguard 500 indexovým fondem. Nápad spočíval v dlouhodobém napodobování výkonnosti indexu a dosažení vyšších výnosů s nižšími náklady, než jsou náklady spojené s aktivně spravovanými finančními prostředky.

Nápad společnosti Bogle nabízí jasné, ale výrazné rozlišení mezi investicemi a spekulacemi. Hlavní rozdíl spočívá v časovém horizontu. Investice se orientují na získávání dlouhodobých výnosů s nižším rizikem a spekulace se týkají výnosů za krátkou dobu. Společnost je také poměrně známá tím, že často veřejně naléhala na nadřazenost indexových fondů nad klasickými aktivně spravovanými podílovými fondy. Přístup k investicím je prý jasně definován jednoduchostí a zdravým rozumem.

Geraldine Weissová

V našem výčtu by neměla chybět ani žena a tady je. Geraldine Weissová, uznávaná akademička řadu let používala jen pseudonym G. Weiss, protože ji jako ženu v této branži zpočátku odmítali. Vynalezla prakticky geniální investiční strategii. Zatímco Buffett se při investování soustředil na čtyři principy investování, ji zajímala jen jedna metrika – což by Buffettovi přineslo mnohem vyšší zisky. Zajímal ji výhradně jen dividendový výnos. Nakupovala akcie, když dosahovala nejvýše 10 % svého nejnižšího výnosu.

Zpočátku byla její práce velmi ovlivněna Benjaminem Grahamem. Později si ale našla vlastní techniku a stala se úspěšnou. Pyšní se přezdívkou „královna blue chip dividend“ a to hovoří za vše. Je skutečnou legendou v investičním světě a vzorem pro všechny ženy – investorky.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností