DomůČlánkyBudou dluhopisy v roce 2017 výhodné?

Budou dluhopisy v roce 2017 výhodné?

Publikováno

Cíle České národní banky se konečně naplňují a inflace stoupá. Přichází čas na zvedání úrokových sazeb a zlepšení situace na dluhopisových trzích. Cesta to bude dlouhá a v současnosti není na dluhopisy příliš vhodná doba.

V současné době není nákup dluhopisů tou nejšťastnější volbou.
V současné době není nákup dluhopisů tou nejšťastnější volbou.

V roce 2016 došlo k jedné velké události, Fed zvýšil základní pásmo úrokové sazby 0,50-0,75 procenta. V průběhu roku 2017 by měl Fed zvýšit sazby na 1,25-1,50 procenta. Americká ekonomika je v plusu, klesá nezaměstnanost a inflace po letech výrazněji stoupá. Mnoho ekonomů souhlasí se zvyšováním úrokové sazby. Reálné sazby jsou již delší dobu v mínusu, a to není dobře.

V České republice je to velmi podobné. Ekonomika je v dobré kondici a nezaměstnanost na historicky nejnižší úrovni. Lidem rostou příjmy a inflace se zvedá. V prosinci byla dokonce meziroční inflace na dvou procentech (dlouhodobý inflační cíl ČNB). Dá se očekávat, že velmi brzy dojde k ukončení měnového závazku a centrální banka už nebude garantovat kurz koruny na minimálně 27 korun za euro. Podle dosavadních prohlášení z banky by konec intervencí mohl nastat někdy v polovině tohoto roku. Zatím se neví, co se bude dít s úrokovými sazbami a zda s nimi bude Česká národní banka vůbec něco dělat. Nemůže je zvedat v době, kdy Evropská centrální banka drží sazby záporné. A zatím to nevypadá, že by se něco mělo měnit klidně dalších několik let.

Úroky dluhopisů rostou

Od vývoje inflace a úrokových sazeb se odvíjí i situace na dluhopisových trzích. Protože jsou očekávané úrokové sazby vyšší, jdou nahoru i úroky nově vydaných dluhopisů. Tím pádem i stoupají výnosy do splatnosti u všech dříve emitovaných dluhopisů. Celá tato situace vede k tomu, že aktuální tržní cena dluhopisů klesá. Když tedy rostou úrokové sazby, není dobrá situace k nákupu dluhopisů.

Úrokové sazby klesaly více méně v posledních třiceti letech neustále, a tak se dluhopisům hodně dařilo. Investoři vydělávali na úrocích a na růstu tržní ceny nad nominální hodnotu dluhopisu. Nyní jsou ceny dluhopisů na takové úrovni, že až do splatnosti na úrocích vydělají velmi málo, sotva dosáhnout na takovou sumu, kterou připlatíme nad jejich nominální hodnotu při nákupu. Není moc důležité, jaký úrok dluhopis nese, vždy je nutné propočítat celkový výnos dluhopisu do jeho splatnosti (úroky + rozdíl mezi tržní cenou a nominální hodnotou dluhopisu).

Výnosy do splatnosti státních dluhopisů šly v posledních letech takřka na nulu a někdy i do mínusu. Ministerstvo financí ČR vydalo v roce 2016 mnoho dluhopisů se splatností na pět let se záporným výnosem. Investoři tak připláceli za to, že mohou půjčit našemu státu peníze a naopak stát vydělal na tom, že si půjčoval. Mnoho zahraničních investorů nakupovalo české dluhopisy proto, že se spekuluje o posílení koruny po ukončení měnových intervencí.

Polehoučku se ovšem přibližuje doba, kdy úrokové sazby budou růst a stejně tak i výnosy do splatnosti dluhopisů. V USA už je tato éra reálnější. Jak bude trvat dlouho a kam až se mohou úrokové sazby dostat je dnes jen v oblasti spekulací. Po ukončení intervencí se dá i u českých státních dluhopisů očekávat růst výnosů do splatnosti a pokles jejich tržní ceny.

Penzijní fondy s garancí budou dotovat ze svého

V tomto špatném prostředí budou fondy penzijního připojištění jen těžko připisovat nezáporný výnos, jedině, že by ho platily ze svého. Je velmi pravděpodobné, že finanční instituce budou požadovat, aby byla zrušena povinnost transformovaných fondů garantovat nezáporné zhodnocení. Jenže jak už bylo zmíněno, Česká národní banka nemůže jít s úrokovými sazbami proti Evropské centrální bance, protože by česká koruna opět výrazně posílila. Dlouhodobě nelze tedy držením dluhopisů získat větší výnos než výnos do splatnosti, a ten je velmi nízký. V podstatě nemá dnes smysl do dluhopisů investovat. Výnos do splatnosti desetiletého českého státního dluhopisu je nyní asi půl procenta za rok. A to před zdaněním. Když připočítáme i náklady na správu běžného dluhopisového fondu, které bývají na úrovni procenta či procenta a půl, bude dluhopis v příštích deseti letech jasně ztrátový.

Ne všechny dluhopisy jsou ale špatné. Některé fondy drží dluhopisy s krátkou dobou splatnosti, takže by je nijak výrazně nepostihl růst úrokových sazeb. Jsou i fondy, které mohou spekulovat na pokles cen dluhopisů a vydělávat i v době, kdy jiné budou ve ztrátě. I tady se dají najít zajímavé možnosti investice do dluhopisů, ale obecně je lepší orientovat se někam jinam.

Opatrně na přímý prodej

Mnoho lidí se určitě ptá, proč vůbec investovat prostřednictvím dluhopisového fondu, když je možné koupit konkrétní dluhopisy s pevným úrokem. Emise dluhopisů se dnes u nás nabízejí takřka na každém rohu a prodává je kde kdo. Mnoho emisí je prostý podvod a snaha vytáhnout z lidí peníze. Při investici do dluhopisů je důležité sledovat mimo vývoje úrokových sazeb i kreditní riziko. Dluhopis je ve své podstatě půjčka, kdy vám má protistrana vyplácet nějaký úrok a jednou se vám mají peníze vrátit zpět. Ne každý dokáže tento závazek dodržet a s tímto rizikem musíte vždy počítat. Je mnohem bezpečnější investovat do dluhopisů prostřednictvím fondů, kde je riziko rozloženo na 300 různých emitentů. Když pak některý zkrachuje, není to žádný velký problém. Když máte dluhopis jen od jedné firmy, nesete plné riziko, a když emitent své závazky nedodrží, přijdete o celou investici.

Důležitým hlediskem je i likvidita dluhopisů. Drtivá většina dluhopisů v tuzemsku není přijatá k obchodování na burze cenných papírů. Z tohoto důvodu je jejich likvidita mizivá. Když budete chtít dluhopis prodat, komu ho prodáte? Emitent, který najednou není schopný plnit své závazky, už ho asi nekoupí. Jak už bylo řečeno na začátku, na pořízení dluhopisů není správná doba a možná byste své volné finance měli raději vložit do něčeho jiného.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

1 komentář

  1. Já firemní dluhopisy nakupuji a věřím, že při dodržení základních pravidel je možné se vyhnout těm podvodným, kterých určitě není málo. Třeba firmy bez historie, emitující dluhopisy s úrokem nad 10 % považuji za jasný podvod a vyhýbám se jim.

    Na druhé straně české firmy s delší historií zdokumentovanou v OR, které nabízejí rozumný a reálný úrok nepovažuji za podvodníky. A pokud mají trochu vyšší základní kapitál v OR a podnikají v perspektivních oborech činnosti, tak si kupuji jejich dluhopisy. A samozřejmě nesázím vše na jednu kartu, ale diverzifikuji. Ty výnosy stojí za to. Podílové fondy mě nelákají, zhodnocení u nich je slabé a tak úplně bez rizika také nejsou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností