DomůČlánkyČeši mají velký hlad po investicích. Zaměřují se na akciové fondy

Češi mají velký hlad po investicích. Zaměřují se na akciové fondy

Publikováno

Kdo chce vydělat investováním, měl by opustit bezpečné břehy konzervativních investic a sáhnout po dynamičtější strategii. Sice je to s vyšším rizikem, ale to lze při zachování nějakých bezpečnostních zásad minimalizovat.

Akciové fondy se těší vzrůstajícímu zájmů investorů.
Akciové fondy se těší vzrůstajícímu zájmů investorů.
Akciové fondy se těší vzrůstajícímu zájmů investorů.

Ve druhém čtvrtletí loňského roku se majetek v podílových fondech zvedl asi o 8,2 miliardy korun. Celkem mají lidé v domácích a zahraničních podílových fondech uloženo 488 miliard korun.  Fyzické osoby drží 82 procent a právnické zbylých 18 procent. Zjištěná data potvrzují, lidé mají o investice stále vysoký zájem i přes jistou nestabilitu na finančních trzích. Mnohem více také Češi slyší na možnost stát se spolumajitelem velkých firem přes podílové fondy. Oblíbené jsou v poslední době hlavně akciové fondy. V nich měli v polovině loňského roku investoři uloženo přes 105 miliard korun.

Akcie vydělávají

Akcie nabízí největší výnosy. Z dlouhodobého hlediska lze na dynamických investicích vydělat mezi 6 a 8 procenty ročně. Díky široké nabídce a pestrosti si může každý investor vybrat bez problémů takové investiční aktivum, které se pro něj nejlépe hodí a kterému nejvíce věří. Vybírat může mezi základními fondy se zaměřením na konkrétní regiony nebo se zaměřit na dílčí sektory (energetika, telekomunikace a další).

Investor si také může volit, zda chce investovat do akcií především za účelem dividendy, zda chce vybírat na trhu největší a nejziskovější společnost nebo pošle nějakou část svých prostředků do rozvojových zemí či společností s nízkou kapitalizací. Tím své portfólium obohatí o větší míru spekulace.

Obecně se ale nedoporučuje vybrat si pouze jednu zemi nebo sektor, protože je potřeba dostatečně rozvrhnout míru rizika a rozložit ho mezi více možností. Investici byste měli dělit geograficky i sektorově. Základ mají tvořit cenné papíry vyspělých trhů a ekonomik. Rozvíjející se trhy (Brazílie, Indie apod.) pak patří jen k okrajovým částem portfolia.

Vyšší riziko

Akcie jsou mnohem více náchylnější na výkyvy trhu a ekonomické cykly. Proto si s sebou nesou i mnohem vyšší míru rizika. Může se tak stát, že zatímco jeden den si pochvalujete, jak pěkně vám peníze přibývají, druhý den můžete o velkou část z nich přijít. Po takovém propadu je pak potřeba obrnit se trpělivostí a vydržet ten čas, než se vše opět srovná. Právě proto musíte u investic do akciových fondů počítat s delšími časovými horizonty, přičemž minimum je pět let, ale mnohem lepší je doba ještě delší.

Akcie mají smysl jen tehdy, když peníze nebudete dlouhou dobu potřebovat a vyrovnáte se s případnými velkými propady. Například rok 2018 je poměrně hodně kolísavý oproti roku 2017. A očekává se, že ve stejném duchu bude pokračovat i rok 2019. Někteří odborníci se domnívají, že by v tomto roce mohlo dojít i ke konci takřka desetileté konjunktury.

Smíšené fondy jako střední cesta

Ne každý má náturu na to, aby dokázal investovat do tak rizikových věcí nebo nechce mít peníze někde po mnoho let. V takovém případě se jako možnost nabízí investice do smíšených fondů, které dělí své portfolio mezi akcie a dluhopisy v různorodém poměru, který ovlivňuje aktuální situace na finančních trzích. Představují slušnou možnost výdělku a akceptovatelnou míru rizika. Kvůli všem svým kvalitám patří k nejoblíbenějším možnostem pro investory.

Možností jsou ještě fondy fondů, které ve svém portfoliu drží i jiné fondy. Představují velmi širokou diverzifikaci rizika.

Fondy peněžního trhu na vzestupu

Fondy peněžního trhu se řadí mezi konzervativní investice. V minulých letech téměř nevynášely a zájem o ně byl malý. Nyní se celá situace mění k lepšímu. V loňském roce zaznamenaly poměrně velký comeback. Protože rostly úrokové sazby, rostla i výkonnost těchto fondů. Na konci prvního čtvrtletí roku 2018 v nich bylo asi 2,96 miliardy korun, na konci druhého čtvrtletí už to bylo takřka 5,2 miliardy korun. Přesto mají stále nejnižší zastoupení na našem trhu. Nesou totiž malý výnos, protože investují finanční prostředky do krátkodobých investičních nástrojů. Obvykle se jedná o depozita, směnky a dluhopisy s krátkou dobou splatnosti (maximálně jeden rok). Roční výnos se na fondech peněžního trhu pohybuje kolem jednoho procenta ročně, což příliš zajímavé není. Pro investory, kteří teprve začínají a v počátcích svého investování preferují bezpečí před výnosem, jsou ale vhodné.

Ne všechny dluhopisy vydělávají

Nesmíme zapomenout na fondy nakupující dluhopisy. Ty patří spíš do konzervativních investic, ale také to tak být nemusí. Vše ovlivňuje druh dluhopisů. Zhodnocení státních dluhopisů lze očekávat kolem jednoho procenta, kvalitní korporátní dluhopisy mohou přinést zhodnocení až dvě nebo tři procenta.

Existují také tzv. High Yield dluhopisy, kde se můžete dočkat zhodnocení i kolem čtyř procent. Samozřejmě je s tím spojené zase větší riziko, protože zde existuje vyšší pravděpodobnost platební neschopnosti.

U dluhopisů se riziko odvíjí od tzv. ratingu. Ten ukazuje, jak velká je pravděpodobnost, že emitent dluhopisů nebude schopný dostát svým závazkům. Nejlepší rating je označen písmeny AAA a nejhorší D.

Dluhopisové fondy většinou nakupují různorodé typy dluhopisů (například mix státních a korporátních dluhopisů). Tam se pohybuje výnos kolem tří procent. Investiční horizont by měl být minimálně tři roky, ale lépe je ještě víc.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností