DomůČlánkyEuro kurz na Českou korunu

Euro kurz na Českou korunu

Publikováno

Kurz koruny dosáhl v prvním čtvrtletí roku 2015 průměrně na 27,6 CZK/EUR, což představuje meziroční oslabení koruny o 0,7 % a meziroční stagnaci. Poté co se na začátku roku vyšplhala cena až na 28,3 CZK/EUR se postupně od poloviny února vrátila na hodnotu okolo 27 korun. Začaly tak sílit spekulace, že by Česká národní banka mohla opět zasáhnout v neprospěch koruny, protože posiluje a pomalu se blíží k hranici 27 korun za euro. Centrální banka takto zasáhla již v listopadu 2013, kdy se díky jejím intervencím naše měna propadla zhruba o dvě koruny a to v podstatě ze dne na den.

Guvernér ČNB Miroslav Singer tyto dohady ovšem popřel. Sdělil také, že se nyní kurz nijak výrazně nevyvíjí ani nekolísá, a proto není potřeba zasahovat. Současně však není vyloučeno, že se ještě intervence opakovat nebude. Banka chce nadále držet kurz koruny vůči euru nad hranicí 27 korun. Současně také není vyloučeno, že původně plánovaná intervence s koncem ve druhé polovině roku 2016 se ještě o něco prodlouží.

Současný vývoj Eura

V současnosti se pohybuje kurz Eura v intervalu 27,2 až 27,6 CZK/EUR bez známky určitého trendu. Na konci dubna se hodnoty nacházely na hranici 27,4 CZK/EUR. Na této pozici se drží v podstatě i nyní.

Graf kurzu Eura na koruny
Roční graf vývoje kurzu Eura ke Koruně, zdroj: www.cnb.cz

Euro v prvním čtvrtletí roku 2015 oslabovalo poměrně výrazně na světových finančních trzích. Oproti dolaru, japonskému jenu či švýcarskému franku bylo jeho oslabení větší než 10 %, asi poloviční bylo vůči britské libře, australskému a novozélandskému dolaru.

Čím bylo způsobeno výrazné oslabení koruny na začátku roku?

Poměrně prudké oslabení koruny na počátku prvního čtvrtletí 2015 bylo způsobeno očekáváním trhů, že ČNB zvýší hladinu svého kurzového závazku. Díky uklidnění situace Centrální bankou se kurz navrátil k již zmíněním hodnotám. Mírné posílení bylo také zapříčiněno komentáři prezidenta republiky a neočekávaným opuštěním kurzového závazku centrální bankou Švýcarska a rozhodnutím ECB o spuštění kvantitativního uvolňování.

Prognóza inflace České koruny a kurzu vůči Euru

Podle prognóz se očekávají hodnoty celkové i měnověpolitické inflace se v tomto roce očekávají poblíž nuly. Dále se čeká jejich následné zvýšení během roku 2016, a to až na 2 %. Tyto prognózy dobře znázorňuje uvedený graf.

Graf vývoje inflace české koruny
Prognóza vývoje měnověpolitické inflace, Zdroj:www.cnb.cz

Vějířovitý graf zobrazuje nejistotu, která panuje ohledně budoucího vývoje měnověpolitické inflace. Kolem středu prognózy je vývoj, který může nastat s 30 % pravděpodobností. Rozšiřující se pásma zobrazují, jak bude vývoj pokračovat s pravděpodobností 50 %, 70 % a 90 %.

Krátkodobá prognóza kurzu koruny vůči euru předpokládá v dalším období roku 2015 stabilitu kurzu na úrovni, která je o něco slabší než vyhlášená hladina kurzového závazku, tj. na 27 CZK/EUR. Používání kurzu jako nástroje měnové politiky by mělo být skončeno s koncem roku 2016, ale jak jsme již zmínili, je možné, že bude ČNB zasahovat déle. Zatím se předpokládá, že dojde k dostatečnému oživení ekonomiky, zvyšování mezd a srovnání inflace, které by mělo umožnit vrácení do standardního režimu měnové politiky.
Návrat by ovšem podle vyjádření ČNB neměl vést k posílení kurzu na úroveň před zahájením intervencí.

Jak jednoduše obchodovat s Eurem

Chcete-li si vyzkoušet, jaké to je spekulovat s měnami, broker Markets.com nabízí 600 Kč (25 USD) při otevření online účtu bez nutnosti vkládat své vlastní peníze.

Pro získání peněz je třeba kliknout na odkaz níže, vybrat „Nový účet“, vložit email a zvolit si heslo. Otevře se vám obchodní platforma, kde jen kliknete na ověřit své telefonní číslo a získáte bonus.

Získat 25 USD a obchodovat s Eurem u markets.com

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

1 komentář

  1. Mám nakoupit eura na dovolenou už teď? co myslíte? A když si myslím, že to třeba ještě vyleze, nebylo by třeba dobré zkusit si založit tady nějaký účet od těch brokerů a zkusit to koupit tam a vydělat na tom? Šlo by to? Co myslíte?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností