DomůČlánkyJaká rizika si nesou dluhopisy do klientského portfolia?

Jaká rizika si nesou dluhopisy do klientského portfolia?

Publikováno

Možnost zainvestovat do nových emisí dluhopisů se jednou za čas objeví i na českém trhu. Některé dluhopisy nabízejí i finanční poradci. Než se pro ně rozhodnete, je potřeba vědět, jak s nimi pracovat, a jak správně zhodnotit rizika.

Investice do dluhopisů může přinést zajímavé výnosy, je ovšem potřeba zvážit i její riziko.
Investice do dluhopisů může přinést zajímavé výnosy, je ovšem potřeba zvážit i její riziko.

Dluhopisy mají různé výhody. Velkým pozitivem je jejich stálý (většinou) a předem daný výnos. Ten zároveň i přesahuje inflaci a výnosy bankovních vkladů. Nejedná se ovšem o státní dluhopisy, protože jejich úroky jsou velmi nízké. Dluhopisy jsou však i dosti rizikové. Pokud společnost nebo stát vyhlásí platební neschopnost nebo nebudou splácet dluhy, je možné, že majitel dluhopisu (vy) nezíská nic či jen velmi málo, pokud na něj zbydou nějaké finance po konkursu vydavatele dluhopisu. V České republice může vydat dluhopis prakticky kdokoliv (stát, kraje, obce, banky, jiné finanční instituce pro podniky i fyzické osoby). Míra rizika se odvíjí od vydavatele dluhopisu. Je velmi malá pravděpodobnost, že nezaplatí stát, naopak u menších firem, které jsou závislé na jednom odběrateli, jako je např. OKD, je mnohem vyšší pravděpodobnost, že se firma dostane do platební neschopnosti.

Hodnocení rizika u dluhopisu

Jak již bylo zmíněno, největším rizikem u dluhopisu, je platební neschopnost ze strany dlužníka. Ten většinou nemůže své závazky zaplatit v případě, kdy se dostane do existenčních potíží. To, jak moc pravděpodobná tato situace je, je částečně možné poznat z ratingu vydaného ratingovou agenturou. Můžeme zmínit aktuálně dluhopisy Velké Británie, které se staly více rizikové po referendu o Brexitu, než v době před ním. Další v této souvislosti bude Irsko. Rating nemají jen státy, ale i některé společnosti. I když rating může významně napovědět, neměl by se na ně investor zcela spoléhat. To lze vidět i v počátku finanční krize, kdy mnoho derivátů a dluhových cenných papírů, které měli rating skvělý, se v podstatě přes noc staly bezcennými. Je také důležité říct, že společnost, která rating nemá, nemusí být pro investice nevhodná. Ovšem je potřeba počítat s vyšším rizikem a nechat si ho zaplatit na úrocích.

Dluhopisy se vydávají z nějakého důvodu. Může to být financování státního dluhu, pro rozšíření výroby nebo výstavbu nové továrny. Za dluh ručí celá společnost, ale přesto je vhodné posoudit návratnost plánované investice, jestli vydělá na splácení dluhu i úroků. Jestliže si podle vás nevydělá, je lepší takovou investici nebrat. Dále je důležité posoudit její platební možnosti. Je předlužená či zisková? Nevydělává pouze na provoz, který je již delší dobu ve ztrátě a jen oddaluje bankrot, který určitě přijde? Společnost vydává dluhopisy, protože nechce být závislá na financování od banky nebo ji banky nepůjčí? Odpovědi na tyto otázky najdete většinou v účetních výkazech, a jako pomoc mohou posloužit i bankovní modely z teorie firmy.

Dluhopisy může vydávat skoro kdokoliv. Ovšem ne všechny dluhopisy mohou být nabízeny veřejně. Aby k tomu mohlo dojít, je nutné mít uveřejněný a schválený prospekt Českou národní bankou. Jestliže ve veřejné nabídce není, může být nabízen kvalifikovaným investorům, „nekvalifikovaným“ investorům, kterých není více než 150 či v případě, že nominální hodnota dluhopisu nebo minimální objem investice je alespoň 100 tis. EUR. K dluhopisům ve veřejné nabídce je nutné zveřejnit více informací a věřitel má větší množnost posoudit výhodnost takové investice.

Likvidita

U každé investice si obchodník klade jednu velmi důležitou otázku. Za jakých okolností a za jakou cenu se v případě potřeby může dostat zpět k penězům. U veřejně obchodovatelných dluhopisů je to jednoduché, stačí pouze zjistit, jak moc jsou likvidní (jak moc se s nimi obchoduje, jak by prodej dluhopisů ovlivnil cenu a doba prodeje). Ne všechny dluhopisy se obchodují na burzách. Některé mohou mít i omezenou převoditelnost, ale to není tak časté. Investor se může dostat v takovém případě do situace, kdy se jich nebude mít možnost zbavit. Jiné dluhopisy s delší splatností, je možné zpětně odkoupit na základě žádosti držitele dluhopisu, ale většinou jen k určitému datu. Tato varianta i bývá podmíněna různými podmínkami (společnost si ponechá právo dluhopis nevykoupit, pokud nebude mít dostatek peněz).

Dluhopis a dluhopisový fond

U dluhopisů je rozhodující také minimální investice. Ta je většinou stanovena nominální hodnotou dluhopisu, ovšem není to podmínka. České státní dluhopisy pro občany měly nominální hodnotu 1 Kč, ale minimální investice byla 10 000 Kč. Je vždy riskantnější nakoupit dluhopisy jen u jedné firmy než si svou investici rozložit mezi více subjektů. V tom mohou být výhodné dluhopisové fondy, kde je nutné počítat s vyššími náklady a trochu jinými podmínkami. Jestliže si koupíte dluhopis, který držíte do splatnosti, víte ihned, kolik vyděláte. Dluhopisový fond také často drží dluhopisy až do splatnosti, ale přeceňuje denně na základě nabídky a poptávky. Držitele dluhopisů nemusí příliš trápit pohyb úrokových sazeb u ostatních dluhopisů, dluhopisový fond už je jimi ovlivňován. Jestliže sazby vzrostou, klesne cena dluhopisu, její ocenění na trhu. Fond je citlivější na změny úrokových sazeb. V současnosti je doba velmi nízkých úrokových sazeb, a tak mohou investoři očekávat spíše jejich růst, který povede k poklesu cen dluhopisů v majetku dluhopisových fondů. Tím se bude snižovat cena podílových listů. Změna by mohla nastat v případě, že centrální banky stlačí úroky více do záporných hodnot.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

2 KOMENTÁŘE

  1. Známá investovala do dluhopisů firmy Enrei na základě informací, v jejich veřejné nabídce v médiích a na webu enrei.cz. Později se ukázalo, že jejich informace nebyly pravdivé a pracovníci firmy Enrei zamlčeli podstatné skutečnosti, důležité pro rozhodování investorů o zakoupení dluhopisů. Prodali jich za 25 milionů a nyní to vypadá, že krachují.
    Může se jednat o podvod a jeho pokračování, protože Enrei nabízí další dluhopisy za 7 milionů Kč. Proto chci varovat všechny zájemce o investování u této firmy, aby si dali pozor na informace a zjistili si skutečný stav, než zakoupí její dluhopisy.
    Na webu enrei.cz v textu s titulkem „PET lahve – cenná surovina“ používají sugestivní tvrzení o „bílém zlatu“ v souvislosti s cenou jejich produktu. Píší o vzestupu ceny recyklátu z PET lahví meziročně o 300 % a o „dnešní výkupní ceně“ tohoto recyklátu ve výši 18,- Kč za kg. Tím se snaží navodit u věřitelů mylný dojem o mimořádné ziskovosti předkládaného podnikatelského záměru emitenta a s tím související minimální rizikovosti nabízených dluhopisů. Ve skutečnosti je však PET recyklát prodáván na světovém trhu za podstatně nižší cenu. Z čehož vyplývá jednoznačně nemožnost dosahovat plánované tržby, uváděné v předkládaném podnikatelském záměru na webu firmy Enrei s.r.o. a s tím související zisk.
    Dále uvádějí na webu enrei.cz v textu s názvem „Ziskovost projektu“ cenu tříděných PET lahví v průměru 8,48 Kč/kg, se kterou kalkulují v předloženém projektu. Ve skutečnosti se však tříděné PET lahve prodávají na světovém trhu v přepočtu za 1,25 Kč/kg.
    Taky tvrdí na webu enrei.cz, že svůj projekt financují bankovním úvěrem, což vede věřitele k domněnce, že se jedná o bezpečnou investici, když peníze na projekt poskytla i banka. Z dokumentů v OR vyplývá, že to není pravda a firma ENREI s.r.o. nezískala žádný bankovní úvěr. Přesto je na jejich webu dodnes uvedeno tvrzení o financování bankovním úvěrem, čímž stále uvádějí v omyl potenciální věřitele touto velmi důležitou informací a zamlčují skutečnost, že žádný úvěr od banky nezískali.
    Dalším snahou o uvedení věřitelů v omyl je tvrzení o dokončení třídící linky. K tomu slouží video na titulní straně webu enrei.cz ze dne 28.7.2016, které má evidentně navodit dojem u věřitelů, že třídící linka byla zdárně dokončena a zprovozněna. Při pozorném prohlížení detailů na videu je však vidět, že linka dokončena není.
    Tím zkreslují další důležitou informaci pro potenciální věřitele, kterým nabízejí od 22.7.2016 k prodeji další dluhopisy ve výši 7 milionů Kč. Přitom stále zamlčují podstatné skutečnosti, důležité pro rozhodování věřitelů o koupi těchto dluhopisů.

    • Děkujeme za informaci k dalšímu zkoumání. Za server Investomanie.cz chceme vyjádřit, že informace, které zaznívají v předchozím příspěvku nevystihují naše stanovisko a jsou pouze názorem autora příspěvku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností