DomůČlánkyNemáte doma uschovaný poklad?

Nemáte doma uschovaný poklad?

Publikováno

Máte doma nějaké šperky, které se dědí z generace na generaci již po mnoho let? Nebo jste nějaké hodnotné kousky dostali? Máte zjištěné, jakou mají hodnotu? Mnoho lidí vůbec netuší, že se jim doma ve šperkovnici může ukrývat malý poklad.

Letité šperky mohou mít obrovskou historickou i peněžní hodnotu.
Letité šperky mohou mít obrovskou historickou i peněžní hodnotu.

Každý šperk má za sebou nějakou minulost a svou hodnotu. Pokud by se mělo hovořit o investici, musíte se jednat o opravdu výjimečný šperk s drahými kameny. Na takové se nenarazí často, obvykle klenotníci dostanou do rukou šperky vhodné pro běžné nošení, které nemají investiční hodnotu. Pokud jste něco zdědili nebo dostali, zajděte si za odborníkem, ať máte alespoň zhruba představu o tom, jakou mají cenu.

Hodnotu ukazuje punc

Podle puncu se dá poznat, z jakého kovu je šperk vyrobený i kdy vznikl. Ideální je mít šperky ze zlata, což označuje 585. Jedná se o standardní označení pro 14-ti karátové zlato. Zlato je komodita a jeho cena roste v čase. Může se stát, že na šperku není žádný punc. V tomto případě můžete zajít na Puncovní úřad, kde vám odborníci poradí, jakou má šperk hodnotu.

Zpracování šperku

Velmi důležité je i zpracování šperku. Originální šperk s precizním zpracováním mohou v průběhu času povýšit až na historickou starožitnost s velkou hodnotou. Například prsten s pěkným designem a precizním zpracováním, ve kterém by byl osazený pravý kámen, by z něj udělalo kvalitní starožitnost.

Cena šperků

Cenu šperků můžete zjistit třeba v Puncovním úřadu v Kozí ulici v Praze. Funguje zde poradna, kde můžete získat informaci o tom, za kolik můžete prodat šperky a navíc je to celé zdarma. Sebou si ale můžete přinést maximálně pět kusů. Tam vám je odborník zváží a pečlivě prohlédne. Samotný prodej je možné realizovat jinde. První cesta vede obvykle do starožitnictví, kde se specializují na odkup běžných starožitných šperků. U hodnotnějších šperků je výhodnější obrátit se raději na nějakou aukční síň. A jedinečný šperk vezměte do světa. Na zahraničních aukcích můžete dostat opravdu slušný výnos. Jestliže k němu máte i původní originální krabičku, může se cena vyšplhat ještě víc.

A ještě je tu jedna možnost. Šperk můžete prodat i v aukci na internetu, což může být také velká výhoda. Pokud si nechcete šperk nechat a v klenotnictví nebo starožitnictví vám za něj nabídli málo, zkuste ho zveřejnit v internetové aukci. Někoho můžete zaujmout. V tuto chvíli je mnohem hodnotnější a lépe se zhodnotí i design šperku.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností